91 évesen elhunyt Harold Prince, a Broadway királya

Rövid betegség után 91 évesen elhunyt Harold Prince, az amerikai színházvilág legmeghatározóbb alakja, írja a Hollywood Reporter. Közel hét évszázadon át volt a Broadway producere és rendezője. Olyan nagysikerű darabokat vitt színpadra, mint az Operaház fantomja, az Evita vagy a West Side Story.

91 éves korában, csütörtökön, Reykavikban elhunyt Harold Prince, a 20. század egyik legnagyobb Broadway-rendező-producere. 70 évet átölelő életművében számos Webber-musical rendezése foglal helyet, valamint olyan klasszikusok modern feldolgozása, mint a Candide, avagy az optimizmus vagy a Hegedűs a háztetőn.

Harold Prince Broadway
Harold Prince New Yorkban, A Tony-Díjátadón / Fotó: Richard Drew

Fiorello! című musicalt 1960-ban vitte színre. A darab ugyanebben az évben Pulizer-díjat, Prince a rendezésért pedig a Broadway legmagasabb kitüntetésének járó Tony-díjat kapta meg.

Broadway-musical készül Jean-Michel Basquiat életéről

A projektet kedden jelentették be. A musical zenéjét Jon Batiste, zenész, zenekarvezető és tévés személyiség (A The Late Show with Stephen Colbert fűződik például a nevéhez) szerzi. A Tony-díjas John Doyle rendezi, és Barbara és Alan D. Marks jegyzik producerként. Az alkotó csapat részére hozzáférést biztosítottak Jean-Michel Basquiat tárgyaihoz, művészi és személyes feljegyzéseihez, irataihoz.

Utóbbiból további tizenöttel jutalmazták élete során, melyeket 2006-ban életműdíj koronázott meg. Később, az 1970-es, 1980-as években rendezte a Mindenkinek jár valami, Sweeney Todd és Kabaré darabokat. Kollégái szerint a súlyos darabokat szerette és kizárólag a legtehetségesebb színészekkel dolgozott együtt.

Tony-díj 2019: A Hádész városa tartol, és először nyert kerekesszékes színésznő a színházi “Oscaron”

A déli dixie-dzsesszt, folkot és soult vadul keverő Hadestown (Hádész városa), amely Orfeusz és Eurüdiké ókori görög mítoszát adja elő modern, formabontó változatban, egyebek között a legjobb musical kategóriájában győzött. A musical rndezője, Rachel Chavkin pedig a legjobb musicalrendezésért járó díjat vehette át, írja a . Chavkin a tizedik nő a 73.

Produceri munkája során mindig törekedett a látványos, de mégis költséghatékony darabok elkészítésére, hogy a színház számára sikeresen legyen és hamar visszatérüljön. 2017-ben egy Washington Post-nak adott interjújában úgy jellemezte magát, mint aki szokatlan műsorokat vitt a Broadway-re, hogy kasszasikereket arathasson velük.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Nagyon vizuális típus. És ha valamit jól lát – úgy értem, vizuálisan –, akkor azt nála senki sem látja jobban.[/perfectpullquote]

– nyilatkozta róla Andrew Lloyd Webber. Halálának hírére a Broadway fényei egy percre elsötétültek, amiről a CBS is beszámolt.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból

ajandek a jovobol, uj kutyuk, uj technologia, hasznos kutyuk, hasznos technologia, hasznos targyak9

10 ajándék a jövőből, amit már most megvehetünk

A kiterjesztett valóság egyre elterjedtebb. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy úgy nyisd ki az ajtót, hogy a jelszót egy virtuális billentyűzeten gépeled be, amit csak te láthatsz. De használhatod szórakozáshoz is, például játszhatsz rajta olyan játékokat, mint a biliárd, és láthatod a golyók pályáját az asztalon.

titkok repulogeprol, titkok utaskiseroktol, repulogepes kisokos10

10 titok a repülőről, amit a légiutas-kísérők nem mondanak el

A légi marsallok inkognitóban repülnek, és szükség esetén megnyugtatják a zavart keltőket, vagy ártalmatlanná tesznek akár egy terroristát is. Az USA-ban, Franciaországban, Kanadában és sok más országban légi marsall szolgálat működik, erről még film is készült.

Nincs több cikk