Nézem Színház 91 évesen elhunyt Harold Prince, a Broadway királya

91 évesen elhunyt Harold Prince, a Broadway királya

Promóció

Rövid betegség után 91 évesen elhunyt Harold Prince, az amerikai színházvilág legmeghatározóbb alakja, írja a Hollywood Reporter. Közel hét évszázadon át volt a Broadway producere és rendezője. Olyan nagysikerű darabokat vitt színpadra, mint az Operaház fantomja, az Evita vagy a West Side Story.

Promóció
- Advertisement -

91 éves korában, csütörtökön, Reykavikban elhunyt Harold Prince, a 20. század egyik legnagyobb Broadway-rendező-producere. 70 évet átölelő életművében számos Webber-musical rendezése foglal helyet, valamint olyan klasszikusok modern feldolgozása, mint a Candide, avagy az optimizmus vagy a Hegedűs a háztetőn.

Harold Prince New Yorkban, a Tony-díjátadón / Fotó: Richard Drew

Fiorello! című musicalt 1960-ban vitte színre. A darab ugyanebben az évben Pulizer-díjat, Prince a rendezésért pedig a Broadway legmagasabb kitüntetésének járó Tony-díjat kapta meg.

Broadway-musical készül Jean-Michel Basquiat életéről

A projektet kedden jelentették be. A musical zenéjét Jon Batiste, zenész, zenekarvezető és tévés személyiség (A The Late Show with Stephen Colbert fűződik például a nevéhez) szerzi. A Tony-díjas John Doyle rendezi, és Barbara és Alan D. Marks jegyzik producerként. Az alkotó csapat részére hozzáférést biztosítottak Jean-Michel Basquiat tárgyaihoz, művészi és személyes feljegyzéseihez, irataihoz.

Utóbbiból további tizenöttel jutalmazták élete során, melyeket 2006-ban életműdíj koronázott meg. Később, az 1970-es, 1980-as években rendezte a Mindenkinek jár valami, Sweeney Todd és Kabaré darabokat. Kollégái szerint a súlyos darabokat szerette és kizárólag a legtehetségesebb színészekkel dolgozott együtt.

Tony-díj 2019: A Hádész városa tartol, és először nyert kerekesszékes színésznő a színházi “Oscaron”

A déli dixie-dzsesszt, folkot és soult vadul keverő Hadestown (Hádész városa), amely Orfeusz és Eurüdiké ókori görög mítoszát adja elő modern, formabontó változatban, egyebek között a legjobb musical kategóriájában győzött. A musical rndezője, Rachel Chavkin pedig a legjobb musicalrendezésért járó díjat vehette át, írja a . Chavkin a tizedik nő a 73.

Produceri munkája során mindig törekedett a látványos, de mégis költséghatékony darabok elkészítésére, hogy a színház számára sikeresen legyen és hamar visszatérüljön. 2017-ben egy Washington Post-nak adott interjújában úgy jellemezte magát, mint aki szokatlan műsorokat vitt a Broadway-re, hogy kasszasikereket arathasson velük.

Nagyon vizuális típus. És ha valamit jól lát – úgy értem, vizuálisan –, akkor azt nála senki sem látja jobban.

– nyilatkozta róla Andrew Lloyd Webber. Halálának hírére a Broadway fényei egy percre elsötétültek, amiről a CBS is beszámolt.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3