51 éves korában elhunyt John Singleton a Fekete vidék író-rendezője, akit elsőként jelöltek a legjobb rendező Oscar-díjára, afroamerikaiként.

Hirdetés

John Singleton sztrókot kapott, ami miatt április 17-én szállították kórházba, életmentő beavatkozáson esett át, de néhány órával később meghalt, számolt be a hírről a Variety.

John Singleton az első afroamerikai rendező, akit Oscar-díjra jelöltek / Fotó: Consequence of Sound

“Szomorúan tudatjuk, hogy John Singleton meghalt. John békésen, családja és barátai körében távozott. Köszönetet szeretnénk mondani a Cedars-Sinai kórház csodálatos orvosainak és a rajongóknak, kollégáknak, illetve mindenkinek akik támogatták őt a nehéz időkben.” – nyilatkozta szomorúan Singleton családja.

Julian Schnabel: Rendezhetnek fehérek feketékről szóló filmet?

A megosztó személyiségű rendező és művész, Julian Schnable interjút adott a The Guardian számára, ahol megosztotta gondolatait a fehér rendezők feketékről szóló történeteivel kapcsolatban zajló vitáról. A művész azzal kapcsolatban szólalt meg, hogy az Oscar-díjas Zöld könyv rendezőjét, Peter Farrelly-t kritizálták az afro-amerikai zenész, Don Shirley ábrázolása miatt.

Singleton Los Angeles déli részén nőtt fel, amely helyszínül szolgált számos filmjéhez. A USC filmiskolában végzett, 1991-ben forgatta első sikerét a Fekete vidéket. A filmben Ice Cube és Cuba Gooding Jr. szerepeltek. A történet az afroamerikai fiatalok drogok és erőszak miatt szétszakadt közösségeit mutatta be.

Singleton filmjét jelölték a legjobb rendező és legjobb forgatókönyv kategóriában az Oscar-díjra. Ezzel ő volt az első afroamerikai, akit a legjobb rendezőnek jelöltek.

Később a zene világában is kipróbálta tehetségét, ő rendezte Michael Jackson Remember the Time című videóklipjét Eddie Murphy és Magic Johnson közreműködésével.

Michael Jackson – Remember The Time (Official Video)

Michael Jackson’s “Remember The Time” short film was the second short film from the Dangerous album and continued to push the boundaries of the music video medium with a star-studded, nine-minute epic co-starring Eddie Murphy, Iman and Magic Johnson. Directed by John Singleton, this short film was hailed as a “gorgeous ancient Egyptian extravaganza” by Entertainment Weekly.

John Singleton olyan filmeket rendezett mint a Hazug igazság, a Shaft remake-je Samuel L. Jacksonnal vagy a Halálos iramban 2. része. Televíziós munkái közül az O.J. Simpson gyilkossági ügyét feldolgozó American Crime Story és a Race Card című sorozatok kapcsán Emmy-díjra is jelölték.

A kivételes tehetségű rendezőt öt gyermeke gyászolja.

Hirdetés