Elhunyt John Singleton, az első afroamerikai Oscar-díjjelölt filmrendező

51 éves korában elhunyt John Singleton a Fekete vidék író-rendezője, akit elsőként jelöltek a legjobb rendező Oscar-díjára, afroamerikaiként.

John Singleton sztrókot kapott, ami miatt április 17-én szállították kórházba, életmentő beavatkozáson esett át, de néhány órával később meghalt, számolt be a hírről a Variety.

john singleton elhunyt
John Singleton az első afroamerikai rendező, akit Oscar-díjra jelöltek / Fotó: Consequence of Sound

“Szomorúan tudatjuk, hogy John Singleton meghalt. John békésen, családja és barátai körében távozott. Köszönetet szeretnénk mondani a Cedars-Sinai kórház csodálatos orvosainak és a rajongóknak, kollégáknak, illetve mindenkinek akik támogatták őt a nehéz időkben.” – nyilatkozta szomorúan Singleton családja.

Julian Schnabel: Rendezhetnek fehérek feketékről szóló filmet?

A megosztó személyiségű rendező és művész, Julian Schnable interjút adott a The Guardian számára, ahol megosztotta gondolatait a fehér rendezők feketékről szóló történeteivel kapcsolatban zajló vitáról. A művész azzal kapcsolatban szólalt meg, hogy az Oscar-díjas Zöld könyv rendezőjét, Peter Farrelly-t kritizálták az afro-amerikai zenész, Don Shirley ábrázolása miatt.

Singleton Los Angeles déli részén nőtt fel, amely helyszínül szolgált számos filmjéhez. A USC filmiskolában végzett, 1991-ben forgatta első sikerét a Fekete vidéket. A filmben Ice Cube és Cuba Gooding Jr. szerepeltek. A történet az afroamerikai fiatalok drogok és erőszak miatt szétszakadt közösségeit mutatta be.

Singleton filmjét jelölték a legjobb rendező és legjobb forgatókönyv kategóriában az Oscar-díjra. Ezzel ő volt az első afroamerikai, akit a legjobb rendezőnek jelöltek.

Később a zene világában is kipróbálta tehetségét, ő rendezte Michael Jackson Remember the Time című videóklipjét Eddie Murphy és Magic Johnson közreműködésével.

Michael Jackson – Remember The Time (Official Video)

“Remember the Time” by Michael Jackson Listen to Michael Jackson: https://MichaelJackson.lnk.to/_listenYD Michael Jackson’s “Remember the Time” short film wa…

John Singleton olyan filmeket rendezett mint a Hazug igazság, a Shaft remake-je Samuel L. Jacksonnal vagy a Halálos iramban 2. része. Televíziós munkái közül az O.J. Simpson gyilkossági ügyét feldolgozó American Crime Story és a Race Card című sorozatok kapcsán Emmy-díjra is jelölték.

A kivételes tehetségű rendezőt öt gyermeke gyászolja.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból