Elhunyt Katona Katalin, Ferenczy Noémi-díjas ötvösművész

Katona Katalin az első akadémikus képzésben részt vett ötvösművész generáció életműveit is kutatta.

73 éves volt

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja december 26-án, Budapesten hunyt el. Katona Katalint az MMA saját halottjának tekinti – közölte a Magyar Művészeti Akadémia. Katona Katalin Ráckevén született 1948. január 3-án. Általános- és középiskolai tanulmányait Ráckevén folytatta, majd 1966-tól 1968-ig az Állami Pénzverő Szakmunkásképzőjébe járt Budapesten. Az Állami Pénzverőnél cizellőrként dolgozott, majd 1970 és 1975 között a Magyar Iparművészeti Főiskolán tanult, ahol Engelsz József, Pölöskei József és Illés Gyula voltak a tanárai.

Katona Katalin Ter Ido Kapu Bronz Szobor
Katona Katalin – Tér–Idő–Kapu, 2007; vas, bronz; 250×135×30 cm / Fotó: MMA

A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének (korábban Művészeti Alap) 1975-tól tagja, 2012 és 2016 között elnökségi tagja volt. A Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének tagjaként az Ötvösművész Szakosztály titkári teendőit is ellátta. A Magyar Művészeti Akadémiához 2012-ben csatlakozott, haláláig az Iparművészeti és Tervezőművészeti Tagozat tagjaként tevékenykedett. Egyéni alkotásai mellett számos köztéri művet hozott létre, 1976-tól egyéni és csoportos kiállításokon vett részt Magyarországon és külföldön egyaránt.

Kivételes ötvösművészeti alkotó volt

A szakma belső folyamatait feltáró, elemző kiállításokat szervezett, többek között kezdeményezte és szakmailag koordinálta a II. világháború után felsőfokú képzésben részesült első ötvösművész generáció életműveinek művészettörténeti kutatáson alapuló feltárását.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Munkája elismeréseként elnyerte a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete (MAOE) Millenniumi Nagydíjat (2002), a Ferenczy Noémi-díjat (2001), 2013-ban a IX. Ötvösművészeti Biennálé MMA-díját. Katona Katalin művészeti alkotói pályájához kapcsolódóan Ötvösművészeti Biennále elnevezéssel rendszeres közösségi bemutatkozást indított el, amelynek 1996-2004 között a ráckevei Savoyai-kastély adott otthont, 2007 óta pedig a Budapest II. kerületi Klebelsberg Kultúrkúria fogadja be.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból