Elhunyt Kovács Péter festő, Kossuth-díjas festőművész és grafikus, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja tegnap. Kovács Pétert az MMA saját halottjának tekinti – tájékoztatta az MTI-t vasárnap Szabó Anita, az MMA Kommunikációs és Sajtófőosztályának főosztályvezetője.

Kovács Péter festő 1943. június 15-én született Budapesten. A Magyar Képzőművészeti Főiskolán 1964 és 1970 között Fónyi Géza tanítványa volt a festő szakon, bár a kezdetektől inkább a grafikai műformákhoz, technikákhoz vonzódott – fogalmazott az MMA honlapján Wehner Tibor művészettörténész.

A főiskolai tanulmányai után elnyerte a Derkovits-ösztöndíjat. A hetvenes évek közepétől egyéni kiállításokat rendezett, csoportos kiállításokon vett részt, majd külföldi, elsősorban európai színtereken is bemutatkozhatott.

Kovács Péter Festő
Kovács Péter Munkácsy- És Kossuth-Díjas Festő- És Grafikusművész Március 21-Én Nyíló Összes Című Kiállításának Sajtóbejárásán A Szegedi Reök-Palotában 2014. Március 19-Én / Fotó: Mti / Kelemen Zoltán Gergely

Munkásságát 1985-ben Munkácsy-díjjal, 2000-ben Kiváló művész kitüntetéssel, 2008-ban Kossuth-díjjal ismerték el.Alkotásainak fókuszában az 1970-es évektől az emberalak, az emberi test áll, amelyet a festészeti és grafikai eszközöket egyszerre alkalmazó, a szín és a vonal együttes kifejező erejére alapozott, expresszív hangvételű kompozíciókban jelenített meg.

A nagyméretű, esetenként diptichonokká, triptichonokká alakított művek mellett fontosak művészetében azok a kisméretű, feljegyzés szerű füzetlapok, “firkafélék” is, amelyeket a művész állapotrajzoknak nevezett. Az egyedi kompozíciók, a rajzok mellett az 1990-es évektől sokszorosított grafikákat, litográfiákat és rézkarc-hidegtűket is alkotott.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Festészeti és grafikai életműve a 20. század utolsó harmadának, a 21. század első évtizedeinek autentikus, mély értelmű közép-európai, magyar művészeti tükröztetése[/perfectpullquote]

– írta a művészettörténész.

Elhunyt Hárs Éva művészettörténész 91 éves korában

Hárs Éva Veszprémben született, tanulmányait Budapesten végezte, muzeológusi és művészettörténészi pályafutása is a fővárosban indult, élete és szakmai munkássága azonban – a “Zsolnay-kerámia csábítására” – Pécsett teljesedett ki, igazi otthona a baranyai megyeszékhely lett. A művészettörténész 1955-ben a Zsolnay-gyár gyűjteményének kezelőjeként kezdett dolgozni.

Kovács Péter 1970-től volt tagja a Magyar Népköztársaság Művészeti Alapjának, később a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, majd 1975-től a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének.

1970 és 1978 között a Fiatal Művészek Stúdiójának is tagja volt. 1990 és 2002 között a Gulácsy Egyesület, 1992-től a Szinyei Merse Pál Társaság tagjai közé tartozott. 1995-től lett a Magyar Festők Társaságának tagja. 2012-2013-ban lett a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja és 2013-tól az MMA rendes tagja volt.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet