Elhunyt Leon Kossoff festőművész, a Londoni iskola kiemelkedő képviselője.

Leon Kossoff rövid betegség után csütörtökön hunyt el – közölte a hétvégén a művészt képviselő Los Angeles-i LA Louver galéria.

Leon Kossof Festő Londoni Iskola
Leon Kossof Festőművész A Műtermében / Fotó: Getty Images

1926-ban született orosz zsidó bevándorlók gyermekeként, és a londoni East Enden nőtt fel, majd katonaként szolgált a második világháborúban, mielőtt művészeti tanulmányait elkezdte volna.

Leon Kossof Festő
Leon Kossoff: Virág- És Gyümölcsárus Bódék, Embankment (1995) Című Festménye Moszkvában Kiállítva / Fotó: Anton Novoderezhkin Tass / Getty Images

A háború utáni úgynevezett Londoni Iskola egyik fontos alkotójának tekintették Francois BaconLucian Freud és Frank Auerbach mellett. Kossoff legismertebb olajfestményein a londoni utcák, templomok, metrómegállók, vasúti hidak tűnnek fel.

Hívogató tárlatok – Ezekre a kiállításokra volt érdemes betérni 2018-ban

10 Szentendre – Art Capital Szentendre 2018-ban jobbnál jobb kiállításokkal kényeztette el látogatóit, de a nyáron megrendezett Art Capital még ezek közül is kiemelkedett. A fókusz ezúttal a modern ember természethez való viszonyára és az elveszett Paradicsom utáni vágyára irányult. “John örülne, hogy megcsináltam.

Alkotásait világszerte kiállították, művei olyan gyűjteményekben szerepelnek, mint a londoni Nemzeti Galéria és a New York-i Modern Művészetek Múzeuma. Tavaly októbertől a budapesti Nemzeti Galériában is láthatóak voltak képei a Bacon, Freud és a Londoni Iskola festészete című kiállításon, amely januárban zárult, írja az MTI.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet