Követem Design Elhunyt az ikonikus I ♥ NY logót tervező designer,...

Elhunyt az ikonikus I ♥ NY logót tervező designer, Milton Glaser

Promóció

91 éves korában elhunyt, a bronxi születésű híres grafikus, Milton Glaser. A magyar származású tervező-lángelme a New York magazin társalapítójaként is ismert volt. Megszámlálhatatlanul sok étterem, üzlet, sőt a Mad Men című sorozat arculatáért is ő felelt.

A művészet nem egyenlő a dizájnnal

Promóció
- Advertisement -

A pszichedelikus Bob Dylan-plakát, valamint a DC Comics és a Brooklyn sörgyár logóinak megalkotója szokatlannak számító stílusával gyökeres változást hozott az 1960-as és 1970-es évek Amerikájának vizuálkultúrájába. Az illusztrátor június 26-án, éppen 91. születésnapján, Manhattanben tért örök nyugovóra. Egyedüli hozzátartozója felesége, Shirley Glaser elmondta, hogy a művész veseelégtelenségben szenvedett, de a halála oka agyvérzés volt.

Milton Glaser / Fotó: Catalina Kulczar

Glaser szellemes, szeszélyes, narratív és technikás rajzot hozott a kereskedelmi művészetbe azokban az ellentmondásos az időkben, amikor a reklámszakmát egyfelől szigorú skatulyák közé szorította a modernizmus, másfelől a The Saturday Evening Post magazinhoz hasonló kiadványok hangulatos realizmusa uralta.

A rebellis Push Pin Studios-tól a legendás Dylan-plakátig

Az art nouveau, a kínai tusfestés, a német fametszetek, az amerikai primitív festmények, a bécsi szecesszió és a 30-as évek rajzfilmjei végtelen inspirációt jelentettek Milton Glaser és pályatársai számára, akikkel 1954-ben megalapították a Push Pin Studios névre keresztelt kreatív irodát.

Szóbajöhetett bármi, ami az ortodox modernizmus doktrínáját megvetette – díszítés, narratív szemléltetés, vizuális kétértelműség – minden, ami szokatlan, vonzott minket

– emékezett vissza annak idején Glaser egy, a stúdióról szóló kiadványban.

/ Fotó: The New York Times

A Dylan-plakát tervezésekor, amelyet az 1967-es Bob Dylan’s Greatest Hits című albumhoz tervezett, egy egyszerű vázlatot készített az énekes fejéről, Marcel Duchamp fekete-fehér önarckép sziluettje alapján. Dylan arcát pedig pedig vastagon hullámzó, színes fürtökben megrajzolt hajával keretezte. A pszichedelikus élményhez az iszlám művészet szolgált inspirációul. A korszakot meghatározó poszterből majd’ 6 millió páldányt adtak el.

Világ ♥ Milton Glaser

Még a Bob Dylan sziluettjével elért népszerűségnél is nagyobb sikereket hozott számára a taxi hátsó ülésén piros zsírkrétával skiccelt I ♥ NY felirat. A megkapó kép-szöveg a piktogramok előfutáraként szinte azonnal egybeforrt New York városával, és legalább akkora jelentősségű szimbólum lett, mint a Szabadság-szobor vagy az Empire State Building.

/ Kép: Milton Glaser

A 2001 szeptember 11-i terrortámadások után Milton Glaser újragondolta az általa tervezett jelképet. Szolidaritását kifejezendő, a szivecske bal sarkára horzsolás-szerű fekete foltot vizualizált, és a feliratot I ♥ NY, More Than Everre változtatta.

A magyar származású, zsidó bevándorlók gyermekeként született Milton Glasert az egész szakma gyászolja.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3