Nézem Képzőművészet Elhunyt Orosz János

Elhunyt Orosz János

Promóció

Életének 87. évében augusztus 7-én elhunyt Orosz János festő, szobrász, grafikus.

Promóció
- Advertisement -

A Magyar Művészeti Akadémia nem akadémikus köztestületi tagjai közé tartozó Orosz János festő-szobrász-grafikus temetéséről később intézkednek – közölte a család hétfőn.

Az életmûdíjban részesült Orosz János festõmûvész, kiváló mûvész az Élõ magyar festészet 2018 címû tárlat megnyitóján az egri Kepes Intézetben 2018. október 13-án. A Magyar festészet napja fõ rendezvénye, a magyar festõk három nemzedékének alkotásaiból válogatott kiállítás november 13-ig tekinthetõ meg / Fotó: MTI / Komka Péter

Orosz János 1932. június 16-án született Budapesten. 1957-ben szerzett diplomát a Képzőművészeti Főiskolán, mesterei Fónyi Géza és Barcsay Jenő voltak.

1959-61-ben Derkovits-ösztöndíjas volt, majd 1963-64-ben olaszországi tanulmányokat folytatott. 1963-ban Munkácsy-díjjal és Egry József-díjjal tüntették ki, 1979-ben elnyerte az Érdemes Művész címet, 1990-ban.

Meghalt Kovács Péter Kossuth-díjas festőművész és grafikus

Kovács Péter festő 1943. június 15-én született Budapesten. A Magyar Képzőművészeti Főiskolán 1964 és 1970 között Fónyi Géza tanítványa volt a festő szakon, bár a kezdetektől inkább a grafikai műformákhoz, technikákhoz vonzódott – fogalmazott az MMA honlapján Wehner Tibor művészettörténész. A főiskolai tanulmányai után elnyerte a Derkovits-ösztöndíjat.

A Magyar Köztársaság Kiváló Művésze lett, a 2018-as Magyar Festészet Napján pedig Életműdíjjal ismerték el munkásságát. Orosz János 1993-94-ben a Szinyei Társaság elnöke, 2014 óta pedig a Magyar Művészeti Akadémia nem akadémikus köztestületi tagja volt.

Tavaly novemberben, az egri Kepes Intézetben nyitotta meg az Élő magyar festészet tárlatot. A meghívásos kiállításon három generáció közel kétszáz festményét mutatják be, amelyek között szakrális és világi témájú alkotásokat egyaránt szerepelnek. Tavaly 17. alkalommal tartották meg a rendezvényt, amelyen Orosz kiváló művész életműdíjban részesült.

Promóció
ForrásMTI
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3