Életének 87. évében augusztus 7-én elhunyt Orosz János festő, szobrász, grafikus.

A Magyar Művészeti Akadémia nem akadémikus köztestületi tagjai közé tartozó Orosz János festő-szobrász-grafikus temetéséről később intézkednek – közölte a család hétfőn.

Orosz János Festő
Az Életmûdíjban Részesült Orosz János Festõmûvész, Kiváló Mûvész Az Élõ Magyar Festészet 2018 Címû Tárlat Megnyitóján Az Egri Kepes Intézetben 2018. Október 13-Án. A Magyar Festészet Napja Fõ Rendezvénye, A Magyar Festõk Három Nemzedékének Alkotásaiból Válogatott Kiállítás November 13-Ig Tekinthetõ Meg / Fotó: Mti / Komka Péter

Orosz János 1932. június 16-án született Budapesten. 1957-ben szerzett diplomát a Képzőművészeti Főiskolán, mesterei Fónyi Géza és Barcsay Jenő voltak.

1959-61-ben Derkovits-ösztöndíjas volt, majd 1963-64-ben olaszországi tanulmányokat folytatott. 1963-ban Munkácsy-díjjal és Egry József-díjjal tüntették ki, 1979-ben elnyerte az Érdemes Művész címet, 1990-ban.

Meghalt Kovács Péter Kossuth-díjas festőművész és grafikus

Kovács Péter festő 1943. június 15-én született Budapesten. A Magyar Képzőművészeti Főiskolán 1964 és 1970 között Fónyi Géza tanítványa volt a festő szakon, bár a kezdetektől inkább a grafikai műformákhoz, technikákhoz vonzódott – fogalmazott az MMA honlapján Wehner Tibor művészettörténész. A főiskolai tanulmányai után elnyerte a Derkovits-ösztöndíjat.

A Magyar Köztársaság Kiváló Művésze lett, a 2018-as Magyar Festészet Napján pedig Életműdíjjal ismerték el munkásságát. Orosz János 1993-94-ben a Szinyei Társaság elnöke, 2014 óta pedig a Magyar Művészeti Akadémia nem akadémikus köztestületi tagja volt.

Tavaly novemberben, az egri Kepes Intézetben nyitotta meg az Élő magyar festészet tárlatot. A meghívásos kiállításon három generáció közel kétszáz festményét mutatják be, amelyek között szakrális és világi témájú alkotásokat egyaránt szerepelnek. Tavaly 17. alkalommal tartották meg a rendezvényt, amelyen Orosz kiváló művész életműdíjban részesült.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet