Elhunyt Rutger Hauer, a Szárnyas fejvadász színésze 75 éves korában július 19-én, akit ma, 24-én temettek, írja a Variety.

Elhunyt július 19-én Rutger Hauer színész, akit ma, 24-én temettek. Rutger Hauer játszotta Roy Batty-t a Szárnyas fejvadász első részében, valamint a Da Vinci-kód fanatikusát alakította. Az utolsó pillanatig aktív volt, hiszen még legalább három filmben láthatjuk őt feltűnni. Ezeket már leforgatták, ám két filmjének jövője kérdéses, hiszen az egyikben Jacques de Dauphines francia reklámgurut játszotta volna.

rutger hauer szárnyas fejvadász
Rutger Hauer, a Szárnyas fejvadász színésze / Fotó: Reuters

Rögös út vezette a filmszakmához Hauert. Az 1944-ben született színész mindkét szülője színésztanár volt. Azonban előbb a holland kereskedelmi flottához szökött, majd inkább katona vált belőle. Végül Paul Verhoeven tévé- és mozifilmjeivel lett ismert, mielőtt Hollywoodban is beköszönt volna.

Az 1982-ben bemutatott, Ridley Scott rendezte Szárnyas fejvadász hozta meg neki a sikerült bebizonyítva, hogy Hauer karaktere, Roy Batty kitörölhetetlen a kultúrából.

Szárnyas Fejvadász 2049: Schrödinger esete a replikánsokkal – Kritika / ContextUs

Az 1982-es film a fenti szempontokból a nagyközönség számára való emészthetőséget nem tudta megvalósítani, ez lehetett az egyik oka, hogy moziba kerülésekor bukásnak számított. A többi feltételt viszont olyan mesterien sikerült megvalósítania, hogy az évek során korának egyik meghatározó alap műve lett. Kíváncsian vártuk Schrödinger dobozának folytatását.

Néhány 2005-ös filmben is szerepelt, mint a Sin City Cardinal Roarkjaként, valamint a Christopher Nolan rendezte Batman kezdődikben Bruce Wayne főgonoszaként. Megfordult a True Bloodban is Rutger Hauer, aki Niall Brigantot játszotta.

Az első filmje egy náci szerep volt Albert Speer Inside the Third Reich könyvadaptációja alapján készült alkotásban.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból