Elhunyt Scott Walker, a 20. század egyik legmeghatározóbb dalszerzője

Elhunyt 76 éves korában Scott Walker amerikai zenész-dalszerző. A kísérleti pop és a rockzene úttörőjének számított.

Elhunyt Scott Walker 76 évesen. A dalszerző halálhírét a kiadója, 4AD közölte a nyilvánossággal. Azonban konkrétumot nem osztott meg Walker halálának okáról.

Swalker171014
Scott Walker / Fotó: Fact Magazine

Scott Walker Noel Scott Engel néven született Ohióban 1943-ban, a Walker nevet azért vette fel, mert a 60-as években összeállt egy együttesben az akkor magát épp John Walkernek nevező John Maus-szal, és Walker Brothers néven zenéltek együtt.

Az ezután beinduló, a műfaji határokat egyre inkább szétfeszítő szólókarrierje sokkal nagyobb ismertséget szerzett a zenésznek.

Második szólólemeze, a Scott 2 már 1968 megjelenésekor vezette a brit albumlistát.

Scott Walker – Jackie

Music by Jacques Brel, English lyrics by Mort Shuman. First released as a single in 1967 and the opening track of “Scott 2” the following year.

Walker a ’90-es és a kétezres években is adott ki kísérleti lemezeket, amik közül az 1995-ös Tiltet és a 2006-os The Driftet különösen nagyra értékelte a kritika.

Scott Walker 2016-ban Natalie Portman Vox Lux című filmjéhez is írt zenét.

Thom Yorke megosztotta első számát a Suspiria című filmhez készült albumról

A Suspiria 1977-es olasz, természetfeletti horror klasszikus remake-jét Luca Guadagnino rendezi. Nálunk címmel lesz majd látható olyan színészekkel mint Dakota Johnson, Tilda Swinton, Mia Goth és Chloë Grace Moretz. A darkness swirls at the center of a world-renowned dance company, one that will engulf the troupe’s artistic director, an ambitious young dancer, and a grieving psychotherapist.

A zenész méltatói között volt Thom Yorke, a Radiohead frontembere is, aki szerint a Radiohead rengeteget merített Scott Walker munkásságából, írja az NME.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból