Elhunyt Susan Rothenberg festőművész, 75 éves korában. A halál oka egyelőre ismeretlen. 

75 éves volt

Susan Rothenberg 1945-ben született New York-ban. Azon szerencsés alkotók közé tartozott, aki családi támogatást is élvezett a művészeti életben való előrejutása során. Az apja fiatalkora óta bátorította, hogy festő pályára lépjen, és minden Albright-Knox múzeumban tett látogatásának belépőjét is fizette. A Cornell University-n végezte tanulmányait, ezután Corcoran School of Art intézményben tanult tovább, de ezt két hét után maga mögött hagyta. 

Susan Rothenberg Elhunyt
75 Évesen Hunyt El Susan Rothenberg / Fotó: Getty Images

A későbbiekben az ezt követő időszakot egy “elveszett” évnek nevezte, amikor visszatért otthonába. Összeházasodott George Trakas-szal, de később, 1979-ben elváltak útjaik. 

Távol a trendektől

1989-ben Rothenberg Bruce Naumannal lépett frigyre, Új-Mexikóba költöztek. Itt Rothenberg alkotásai egyre játékosabb formát öltöttek, amelyek érdekessége, hogy úgy tűnnek, mintha egyszerre fentről és szemből is megörökítésre kerültek volna. A műalkotásokon sokszor visszatérnek az állati szimbólumok, kutyák, lovak és csirkék is láthatók a képeken. Ennek oka, hogy Új-Mexikóban töltött éveik során a pár számos állattal gazdagította a háztartást. Csirkékből például hat is helyet kapott az udvarukon. 

Marina Abramović elhunyt társára, Ulay-re emlékezik

Ulay, született nevén Frank Uwe Laysiepen művész, Marina Abramović társa és szeretője idén március 2-án hunyt el egy nyirokcsomó-daganatot kezelő műtét komplikációi folytán. A férfi távozása megrendítette a képzőművészet világát, hiszen nem csak egy nagyszerű alkotótól, de egy ikonikus kapcsolattól is végleg el kellett köszönnünk.

Ugyan a ’80-as években nagy népszerűségnek örvendő neo-expresszionizmus stílusát mintha Rothernberg is magávé tette volna, karrierjének legjelentősebb alkotásait azonban mindig az aktuális trendektől elszeparálva alkotta meg. Az ARTnews-nak tett korábbi nyilatkozatában elárulta, hogy sem őt, sem a férjét nem érdeklik a művészeti újdonságok, érdekességek. 

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Ez nem problémákról, politikáról, fejlődésről vagy technológiáról szól. Én csak egy festő vagyok [/perfectpullquote]

– mondta. Rothenberg úttörő figuratív stílusa a legkiválóbb kiállítók közé emelte őt. A ’80-as években többek között ő is képviselte az Egyesült Amerikai Államokat a Venice Biennale eseményen. Jelentős alkotásai közé tartozik többek közt a Pianist Playing Schubert, ahol egy selymes fekete ruhába bújtatott hölgy látható, ám hangszernek nyoma sincs a képen. Egy másik érdekes gyerek rajzra hasonlító alkotásán pedig egy buddhista szerzetes fedezhető fel. 

Meghalt Lynn Shelton, a független filmek királynője – ContextUs

Hollywoodban kevés a női filmrendező, az ő ünneplésükre egy dokumentumfilm is készült. És most a filmszakma egy tehetséges női rendezőt vesztett el Lynn Shelton személyében. Shelton olyan produkciókat rendezett, mint GLOW és a Mad Men sorozatok egyes epizódjai, valamint A legmelegebb nap és az Édesnégyes című filmek.

Rothenberg 75 éves korában hunyt el, a hírt a New York-i Sperone Westwater galéria erősítette meg, ahol számos alkalommal voltak megtekinthetők a művész alkotásai. Halálának oka egyelőre még ismeretlen. 

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet