Elhunyt Szendrei Janka Széchenyi-díjas zenetörténész

Hosszú betegség után 80 évesen elhunyt szombaton Szendrei Janka Széchenyi-díjas zenetörténész.

Szendrei Janka a Schola Hungarica társkarnagya, a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetének egykori főmunkatársa, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem volt tanszékvezetője, professor emeritusa volt. Halálhírét családja tudatta az MTI-vel.

szendrei janka zenetörténész
Hosszú betegség után 80 évesen elhunyt 2019. június 8-án Szendrei Janka Széchenyi-díjas zenetörténész, a Schola Hungarica társkarnagya, a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetének egykori fõmunkatársa, a Liszt Ferenc Zenemûvészeti Egyetem volt tanszékvezetõje, professor emeritusa. A felvétel 2009. március 15-én készült a Kossuth- és Széchenyi-díjak átadásán a a Parlamentben / Fotó: MTI / Kovács Attila

A Zeneakadémia nekrológja szerint Szendrei Janka 1938-ban született Budapesten. 1962-ben diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola középiskolai énektanár és karvezető szakán. Ezt követően zenetudományból doktorált, 2004-ben az MTA doktora lett.

Elhunyt Téli Márta dzsesszénekesnő-műfordító hosszú betegség után

Téli Márta 1980-ban egyszerre kezdte tanulmányait a Bartók Béla Zeneművészeti Főiskola dzsessz szakán és a Színház- és Filmművészeti Főiskola operett-musical szakán. Színházi pályáját 1983-ban a szolnoki Szigligeti Színházban kezdte, majd szerepelt a kaposvári Csiky Gergely Színházban, a József Attila Színházban, a Merlin Színházban, a Vidám Színpadon és a tatabányai Jászai Mari Színházban is.

1969 és 2007 között a főiskola tanárképzőjén népzenét tanított Szendrei Janka, 1974-től a Zenetudományi Tanszéken. 1991-től pedig az Egyházzene Tanszéken is oktatott. 2000 és 2007 között az Egyházzene Tanszék vezetője volt.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból