Elhunyt az Oscar-díjas, az Argo-akció című filmet ihlető CIA-ügynök, Tony Mendez

Meghalt Tony Mendez egykori CIA-ügynök, akinek legendás iráni túszszabadító akciója alapján készült Az Argo-akció című Oscar-díjas amerikai film – írta a The New York Times online kiadása.

Antonio J. Mendez, akit a filmben a rendező, Ben Affleck alakított, 78 évesen hunyt el egy ápolási központban a marylandi Frederickben – erősítette meg a család. Közleményük szerint Mendez Parkinson-kórban szenvedett.

Kiderült, mi iránt érdeklődhettek az elfogott orosz hírszerzők

Hollandia csütörtökön jelentette be, hogy kiutasították az orosz katonai hírszerzés (GU) négy ügynökét, akiket az OPCW központja közelében, egy szálloda parkolójában fogtak el, és különböző, hálózatok meghackelésére használható felszereléseket találtak náluk. Az orosz hírszerzők április 10-én érkeztek Hollandiába diplomata útlevéllel.

A fedett akciókra specializálódott ügynök tervei alapján szabadítottak ki hat diplomatát, akiket túszként tartottak fogva Iránban. A diplomatákat egy készülő kanadai sci-fi film stábjának álcázták, így tudtak repülőre szállni és kijutni az országból az 1979-1981-es túszválság idején.

Ben Affleck and Tony Mendez Interview: ARGO

Emmy winner Jake Hamilton sits down to talk with director Ben Affleck and real-life CIA Operative Tony Mendez to talk about this history behind the new film,…

Mendez 1965-ben lépett be a CIA-ba, fedett ügynökként töltötte karrierjének 25 évét a hidegháború hadszínterein.

argo ben affleck bryan cranston11
Ben Affleck alakította Tony Mendez CIA-ügynököt az Argó-akció című filmben / Kép: IMDb

Az akcióról készült, 2012-ben bemutatott filmet 7 Oscar-díjra jelölték, hármat meg is kapott.

 


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból