William Goldman forgatókönyvírói zsenijének a hetvenes, nyolcvanas és a kilencvenes évek számos filmsikerét köszönhetjük.

A hazudozó producerek

William Goldman számos könyvnek a szerzője volt, amelyek a forgatókönyvírás mellett a hollywoodi filmes szokásokról, bennfentes sztorikról és saját filmszakmai élményeiről számoltak be.

A Mit is hazudtam? (Which Lie Did I Tell?) könyvének címe az állandóan hazudozó producerek szavajárásából származik, de a műben számos egyéb filmipari anekdota olvasható. Sőt, filmjei keletkezésének körülményéről is lerántotta a leplet.

William Goldman Imdb
William Goldman Forgatókönyvíró Legenda / Imdb

Az Adventures in the Screen Trade pedig a hollywoodi üzleti szokásokról árul el rengeteg titkot. Ebben a könyvében jelent meg a Hollywoodban szállóigévé vált mondása is:

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Senki nem tud semmit. Az egész filmszakmában egyetlen ember sem tud arról semmit, hogy valójában mi fog működni[/perfectpullquote]


– írta William Goldman forgatókönyvíró.

Innentől datálható az átütő siker

Könyveiben írt a rendezőkkel folytatott harcairól is, akiket nemes egyszerűséggel csak az “írók gyilkosainak” nevezett, hiszen semmi elképzelésük sincs arról, hogy mit is akarnak, de mégis állandóan át akarják írni a forgatókönyveket.

Goldman számára A Butch Cassidy és a Sundance kölyök című film forgatókönyve hozta meg az átütő sikert, hiszen a film nem csak kasszasiker lett, hanem Oscar-díjat is kapott a legjobb forgatókönyv kategóriában. A filmben Paul Newman és Robert Redford alakították a főszerepet.

A hetvenes évektől kezdve a kétezres évek elejéig sorozatban jöttek a sikerfilmjei, a saját regényéből írta a Maraton életre-halálra című mozit, amelyben Dustin Hoffman játszott. Majd pedig A stepfordi feleségek, amely akkora siker lett, hogy később Nicole Kidmannel forgatták újra.

A második Oscar-díjat az Elnök emberei című filmdráma forgatókönyve hozta meg számára.

Goldman Oscar
William Goldman / Átveszi Az Oscar-Díjat A Elnök Emberei C. Filmért, 1977 / Imdb

Stephen King és Goldman viszonya

A híd túl messze van, A herceg menyasszonya klasszikusokban szintén sztárparádé asszisztált Goldman forgatókönyvéhez, hiszen Sean Connery, Gene Hackman és Robin Wright remekeltek bennük.

Több Stephen King-adaptációt is köszönhetünk William Goldman munkásságának, hiszen ő ültette át filmre a Tortúrát, amely a főszereplő Kathy Bates számára meghozta a legnagyobb elismerést jelentő arany szobrot. 2003-ban pedig az Álomcsapda című King-regény került a mozikba Goldman jóvoltából.

A legnagyobb sztárok versengtek azért, hogy főszerepet játszhassanak egy William Goldman által írt filmben.

All The Presidents Men Lb 1 Sky
Dustin Hoffman És Robert Redford Az Elnök Emberei C. Filmben / Sky

Mel Gibson és Jodie Foster a Maverick, Clint Eastwood az Államérdek, Michael Douglas a Ragadozók, John Travolta pedig A tábornok lánya főszerepét játszhatta el.

William Goldmannak köszönhetjük Hollywood egyik legnagyobb nevettetőjének életrajzi filmjét a Robert Downey jr. alakításával fémjelzett Chaplin filmet is.

Chaplin
Robert Downey Jr. Mint Charlie Chaplin / Imdb

Miatta tisztelik a forgatókönyvírókat

Goldman személye óriási mértékben járult hozzá ahhoz, hogy a forgatókönyvírókat a megfelelő tisztelet övezze a filmszakmában, hiszen amíg ők nem végzik el a feladatukat, addig a rendezők a színészek és a stáb többi tagja csak üres papírokból dolgozhatnak.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A forgatókönyvírók az alapjai, azt hiszem, mindennek. Ha rossz a forgatókönyved az abból készült mozit rendezheti akár Bergman, Fellini vagy David Lean is, akkor sem fog filmként működni. Nem fog.[/perfectpullquote]


– fejtette ki véleményét Goldman a forgatókönyvírásról az Amerikai Írószövetségnek adott egyik interjújában.

William Goldman halálával pótolhatatlan veszteség érte Hollywoodot és a filmvilágot.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.