Pályára állt a világ első hidrogén vonata!

Kigördült a világ legelső hidrogén vonata Németországban. A lépés része annak a hosszútávú környezetvédelmi intézkedéscsomagnak, melynek keretében a németek lecserélik a régi dízelmotorokat. Kipufogógázok helyett a hidrogén vonatok csak vizet termelnek.

A francia gyártmányú hidrogén vonat hétfőn megtette első menetrendszerinti útját a bremervördei vasútállomásról Alsó-Szászországban. 

A tervek szerint két Coradia iLint motor fogja helyettesíteni a dízel vonatokat a Cuxhavent és Buxtehudét összekötő 100 kilométeres szakaszon. Később további 14 hidrogén vonatot helyeznek üzembe szerte az országban 2021-ig. Az új típusú motorokat az Alstom francia cég gyártja.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A világ első hidrogén vonata elérhetővé válik kereskedelmi szolgáltatásként és készen áll a sorozatgyártásra[/perfectpullquote]

– mondta Henri Poupart-Lafarge, az Alstom vezérigazgatója a bemutató ünnepségen Bremervördében, ami üzemanyagtöltő-állomásként működik majd.

Az új technológiájú vonatokban hidrogéntartály van és üzemanyagcellák a tetején. Az elektromosságot a hidrogén és az oxigén elegyítésével állítják elő. A felesleges energiát ionlítium akkumulátorok tárolják.

Germany
Kigördült Az Első Hidrogén Vonat Németországban / Fotó: Newsone

A motorok tankolás nélkül körülbelül 1000 kilométert tudnak megtenni, és egy legfeljebb 140 kilométer per órás sebességre képesek, a dízelvonatokhoz hasonlóan.

Ugyanakkor eltérően a régi gépektől, a hidrogén vonatok csak gőzt és folyékony halmazállapotú vizet termelnek.

A gyártó szerint az új vonatok halkabbak és olcsóbb az üzemeltetésük. Igaz, drágábbak a dízeleknél, de fenntartásuk mégis költségtakarékosabb. Alsó-Szászország 81,3 millió eurót fizet a projektért. Ez része Németország azon hosszútávú kezdeményezésének, ami a környezetszennyezés drasztikus csökkentését és a megújuló üzemanyagok használatának növelését tűzi céljául 2050-ig.

Az Alstom szerint az új technológiájú vonatok iránt több ország is érdeklődést mutat, köztük az Egyesült Királyság, Hollandia, Dánia, Norvégia, Olaszország és Kanada. A francia kormány már ígéretet tett arra, hogy 2022-ig pályára állítja első hidrogén vonatát.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból