Elítélték a Nobel-botrány kirobbantóját

Jean-Claude Arnault-t legalább 18 nő, köztük Svédország trónörökösnője szexuális zaklatásával vádolták meg. Továbbá azzal gyanúsítják, hogy kiszivárogtatta a Nobel-díj nyertesek nevét. Hétfőn 2 év börtönbüntetésre ítélték nemi erőszak miatt.

A francia-svéd fotográfust és művészeti igazgatót, Jean-Claude Arnault-t egy nő 2011-es megerőszakolása miatt 2 év börtönbüntetésre ítélték. S Arnault az, aki miatt idén nem osztanak ki irodalmi Nobel-díjat.

Jean-Claude Arnault-t 2017 novemberében vádolták meg 18 nő zaklatásával. Bűnlajstromán szerepel, hogy Svédország koronahercegnőjét, Vicoriát is megfogdosta 2006-ban egy akadémiai rendezvényen. Az inzultusnak három szemtanúja is van. Végül kétrendbeli nemi erőszak miatt emeltek ellene vádat, miután a vádak közül néhányat ejteni kellett bizonyíték hiányában vagy mert a cselekmények időközben elévültek.

A 72 éves Arnault több szálon is kötődött a Svéd Akadémiához. Ő volt a vezetője az Akadémia által alapított kortárs kulturális központnak Stockholmban, amely művészeti és előadóhelyszínként funkcionál.

Jean-Claude Arnault Katarina Frostensont, az Akadémia egyik tagját vette feleségül.

Image Content 8051378 20180414042917
Katarina Frostenson És Jean-Claude Arnault / Fotó: La Razón

Frostensont is korrupcióval vádolják. Továbbá azzal, hogy elmulasztotta bejelenteni a férje művészeti központja által nyújtott támogatások miatti összeférhetetlenséget. Arnault-t azzal is gyanúsítják, hogy többször is kiszivárogtatta a sajtónak a Nobel-díjasok nevét.

Mint ismeretes, ezen botrányok miatt döntött úgy az Akadémia, hogy idén nem tartja meg az irodalmi Nobel-díj átadását, amire 60 éve nem volt példa.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból