Elizabeth Perkins, a Segítség, felnőttem! és a The Moodys sztárja szerepein keresztül azt mutatta be, hogyan változott meg a világ karrierje kezdete, a ’80-as évek óta.

11 gyerekes vidéki mozaikcsaládból Hollywoodba Elizabeth Perkins szerint

Elizabeth Perkins a ’80-as, ’90-es évek közönségfilmjeiben vált ismertté. Rögtön Rob Lowe, Demi Moore és Jim Belushi oldalán debütált az 1986-ban bemutatott Mi történt az éjjel? című vígjátékban, amely aztán el is indította a filmes karrierjét. 

A 60 éves színésznő jelenleg a The Moodys című sorozatban játszik, amelynek április elején indult a második évadja a Fox tévécsatornán. Moody-ék egy középosztálybeli, diszfunkcionális amerikai család. Az első évadban a karácsonyi ünnepekre visszatér a folyton veszekedő szülők házába a három felnőtt gyermek, akik persze alaposan felforgatják egymás életét. A második évadban már véglegesen hazaköltöznek – ez az alapszituáció adja a helyzetkomikumot és a kiéleződő konfliktusokat.

Elisabeth Perkins Interju The Moodys
Elizabeth Perkins / Fotó: Victoria Will

Perkins Ann Moody-t, a családanyát alakítja. Véleménye szerint a történet azt a koronavírus-járvány alatt sok középkorú szülő számára ismerős kettősséget járja körül, amikor a szülők alig várják, hogy felnőtt gyerekeik meglátogassák őket, de amikor hosszabb ideig otthon vannak, megőrülnek tőlük. Néhány hét elteltével pedig már alig várják, hogy elmenjenek.

Régebben igazi lúzernek tekintettük azokat a korosztályomból, akik felnőtt korukban visszaköltöztek a szülői házba. De ma már más világ van. Összehasonlítva az én gyerekeimnek sokkal többet kell dolgozniuk a megélhetésükért, mint nekünk kellett az ő korukban. Már nem bélyegzik meg, ha valaki hazaköltözik

– vélte. Hozzátette, gyakorlatilag édesanyja karakterét alakítja, aki szintén azután végezte el a pszichológiát, miután három gyereke kirepült, és 50-es éveiben megvalósította magát.

THE MOODY'S Season 2 Official Trailer (HD) Denis Leary, Elizabeth Perkins

THE MOODY'S Season 2 Official TrailerTHE MOODYS follows a tight-knit, but slightly dysfunctional, family through their misadventures. The family includes SEA...

A színésznő 17 évesen, egy 11 gyereket nevelő vidéki mozaikcsaládból került a nagyhírű chicagói Goodman Színművészeti Iskolába, majd a John Malkovich-csal és Laurie Metcalffal játszott a városi Steppenwolf Színház úttörő társulatában.

Kapcsolódó cikk

Elmesélte, milyen volt fiatal nőként bekerülni a ’80-as években Hollywoodba, ahol „nem létezett védőháló, HR-osztály”. Természetesen ő is megtapasztalhatta a szexizmust, ahogy akkoriban minden színésznő. Több producer és rendező is nyíltan megmondta neki, hogy nem elég szexis, ami ma már elképzelhetetlen. 

Ma már pedofilnak számít, amit 1989-ben szórakoztatónak tartottunk

A #MeToo mozgalom hajnalán, 2017-ben ő is részt vett egy felvonuláson, ahol James Woods Golden Globe- és Emmy-díjas színész nevét írta transzparensére, akit egy másik színésznő zaklatással vádolt. Nem nyilatkozott arról, pontosan mivel vádolja kimagasló IQ-val rendelkező kollégáját. Azt azonban hangsúlyozta, hogy még sokat kell tenni a sokféleség, befogadás és egyenlőség érdekében, bár ebben a tekintetben gyorsan változik a filmes világ. 

Perkins talán legismertebb alakítását Tom Hanks barátnőjeként a Segítség, felnőttem!-ben (1988) nyújtotta, de ő volt Vilma A Flinstone család (1994) moziváltozatában, és még ugyanabban az évben szerepelt a Csoda New Yorkban című karácsonyi családi filmben.

Perkinst az elmúlt 15 évben főleg tévésorozatokban láthattuk: ő alakította a borzalmas szomszédasszonyt a Nancy ül a fűben, kitűnő karakterszerepet kapott az Éles tárgyakban, a Truth Be Toldban egy fia ártatlanságáért küzdő anyát játszott el. 

Amikor egy sztár Perkins-hez hasonlóan már 35 éve dolgozik a filmiparban, előfordul, hogy néhány munkája átértékelődik az idők folyamán.  A Segítség, felnőttem! című Golden Globe-díjas vígjáték annyi más régi nagy kedvenchez hasonlóan furcsán öregedett. Generációk nőttek fel azon, ahogy a 13 éves kamasz, Josh kívánsága teljesül a vidámparkban, és másnap felnőtt testben ébred. Mai szemmel nézve megdöbbentő, hogy egy kiskamasz személyiségű fiatalember (Hanks), összejön egy harmincas éveiben járó nővel, Susannel (Perkins).

Sokáig pedofilnak neveztek. De akkor más idők jártak. A ’80-as években egészen más szemüvegen keresztül tekintettünk a történetre

– ismerte el a The Guardiannek, hogy ma már az a hálószobai jelenet biztosan nem készülhetne el, amely arra céloz, hogy Josh és Susan lefeküdtek egymással. 

Azt a jelenetet, amikor Josh visszaváltozik újra 13 éves gyerekké Susan szeme láttára és elbúcsúznak egymástól, többféle reakcióval is felvették – Susan megrémül, elborzad – végül azt a verziót választotta a rendező, amikor barátságban válnak el egymástól.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet