Ellie Goulding: „Sokkal határozottabban bele kellett volna állnom a #metoo-mozgalomba, de féltem, mit gondolnak majd rólam”

Ellie Goulding pályafutása kezdeti nehézségeiről, alkoholproblémájáról és magánélete rendeződéséről is nyíltan beszélt negyedik stúdióalbuma, a Brightest Blue közelgő megjelenése apropóján.

Boldog visszatérés öt év után

Július 17-én jelenik meg Ellie Goulding legújabb nagylemeze, a Brightest Blue. A brit énekesnő hosszú hallgatás, öt év után jelentkezik negyedik, szimfonikus elektropop hangzású stúdióalbumával, amely a The Guardian szerint a dalszerző eddigi legjobb munkája.

ellie goulding brightest blue uj lemez
Ellie Goulding karrierje elején / Fotó: Gus Stewart/Redferns

Goulding remekül érzi magát a bőrében most, ez a boldog állapot az album központi témája. A Power című számhoz készült videóklip, amely még május végén debütált, a visszanyert szexualitásának a himnusza. Az énekesnő elmondása szerint az, hogy képes felszabadultan fehérneműben pózolni a videóban, azt jelenti, hogy mostanra már nem érzi azt, hogy elvárják tőle.

Ellie Goulding – Power

Pre-order Ellie’s new album ‘Brightest Blue’: https://elliegoulding.lnk.to/BrightestBlue Listen to ‘Power’ now: https://EllieGoulding.lnk.to/PowerID Get the …

De nem volt ez mindig így, hosszú utat kellett bejárnia, amíg idáig eljutott. Számos sikertelen párkapcsolaton, családi problémákon és férfiak hatalmi visszaélésein kellett túljutnia.

Ismét vörös szőnyegen Ellie Goulding, a Brit Awawrdson járt

Ismét vörös szőnyegen Ellie Goulding, a Brit Awawrdson járt Koche ruhában jelent meg Goulding Ellie Goulding a korábbi szerepléseihez képest az utóbbi években nemcsak a munkából és a koncertezésből, de a vörös szőnyeges megjelenésekből is visszavett.

Goulding eleinte színésznő akart lenni. Állítása szerint rettenetesen félénk volt, ezért inkább popsztár lett.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Az éneklés akkor is önbizalommal tölt el, amikor semmi önbizalmam sincs. A zene választott engem[/perfectpullquote]

– mondja. Ez szintén ellentmondásosan hangzik egy olyan tudatos embertől, aki esténként mániákusan gyakorolt a gitárján és mániákusan dalszerzett. A számokat feltöltötte az egykori MySpace-re és elkezdte bombázni a producereket. Jöttek is az eredmények: Brit Award és listavezető debütáló album (Bright Lights) 2010-ben.

https://www.instagram.com/p/CCMazDdjmLI/

„Az első producer, akit megismertem, le akart feküdni velem. Nem is értettem, nem én vagyok a férfiak álma. Az egész pályafutásom kezdetére rányomta a bélyegét, hogy szexuális tárgyként kezeltek, és rengeteg kezdő énekesnő ugyanezt élte át. Tényleg elhittem, hogy csak akkor lehetek sikeres, ha szexuálisan kihasználhatnak. Sokkal korábban és határozottabban bele kellett volna állnom a #metoo-mozgalomba. De túlságosan féltem, hogy mit gondolnak rólam” – árulja el, mennyien kihasználták 19 évesen, amikor elhatározta, hogy karriert csinál a zeneiparban.

New Heights, a fordulópont

„Védelemre lett volna szükségem, és azt hittem, hogy a férfiaktól megkapom” – mondja az énekesnő, akit sosem vett körül erős, védelmező család. Mire megjelent a második albuma, bérelt helye volt a bulvárlapok címlapján, Ed Sheeran róla írta a hízelgőnek cseppet sem nevezhető Don’t című számát.

Ed Sheeran – Don’t [Official Video]

Check out the official video for ‘Don’t’ featuring the incredible dancer Pacman. You can buy the Don’t EP here: http://smarturl.it/dontEP Subscribe to my cha…

Ekkor már sokkal jobban érdekelte az embereket, hogy éppen kivel jött össze, mint hogy hány lemezt adott el, vagy hol turnézik éppen. Az alkohol állandó társa lett.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Nem sok olyan zenészt ismerek, akikben ne lenne valamilyen anyag a stúdióban. Nem lehet úgy alkotni, hogy állandóan kritizálod, amit éppen írsz[/perfectpullquote]

– vallja be, hogy ő is több számát részegen írta. 2015-ben aztán világsláger lett a Love Me Like You Do, A szürke ötven árnyalata filmzenéje, és ugyanebben az évben megjelent a Delirium című albuma.

Ellie Goulding – Love Me Like You Do (Official Video)

Pre-order Ellie’s new album ‘Brightest Blue’: https://elliegoulding.lnk.to/BrightestBlue Follow Ellie: http://www.elliegoulding.com https://EllieGoulding.lnk…

„Éreztem, hogy nem kéne megcsinálnom. A koncertfelvételeken az arcomra volt írva, hogy nem vagyok boldog. Baromi jó lemez lett, de nem egy Ellie Goulding-album” – említi a mélypontot, amikor a sok munka, szakítások, családi viszályok miatt szorongás és imposztor szindróma gyötörte. Végül a terápia, a pihenés és a környezetváltás hozta ki a gödörből.

A New Heights című szám megírása eufórikus fordulópont volt az életében, mert akkor jött rá, hogy nincs szüksége másokra, hogy boldog legyen. Ezután New Yorkban megismerte a férjét.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Nem volt ez szerelem első látásra. Hónapokig csak galériákba jártunk, és alig mertünk egymáshoz szólni. Nem kellett azon agyalnom, hogy tetszem-e neki vagy sem, nem kellett berúgnom miatta. Sosem kellett azon izgulnom, hogy felhív-e. Felhívott. Ő olyannak lát, amilyennek mindig is akartam, hogy lássanak[/perfectpullquote]

– nyilatkozza férjéről, Caspar Jopling műkereskedőről, aki jelenleg az Oxford Egyetemen vesz részt MBA képzésen.

https://www.instagram.com/p/CCWxAMYjgzd/

A Brightest Blue dalai mégsem bugyuta, csöpögős szerelmes dalok – a nagy részüket még a találkozásuk előtt írta. Goulding történetének tanulsága: ahhoz, hogy másokat igazán szerethessünk, először magunkat kell megszeretni. Közhely, de a popzene éppen ezekben erős.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból