A Samsung virtuális kiállítást nyitott a világ legdrágább ellopott festményeiből

Paul Cézanne egyik festményét 1999 szilveszter éjjelén, filmbe illő módon lopták el.

Véletlen nyomravezetőkben reménykednek

Bár hollétük továbbra is rejtély, a világ 12 legdrágább ellopott festményét mostantól megtekinthetjük egy online kiállításon, írja a The Art Newspaper

Cezanne Auvers Sur Oise Ellopott Kep
Paul Cézanne: View of Auvers-sur-Oise (1879-80) / Fotó: Getty Images

A Samsung és Noah Charney műkincsekkel kapcsolatos bűntényekre specializálódott szakértő abban bízik, hogy a mostani kampány ismét felhívja az emberek figyelmét ezen nagyértékű képekre, és egy-egy új információ a nyomozók segítségére lehet. 

Kapcsolódó cikk

Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Néhány eltűnt képnek filmbe illő története van. Paul Cézanne View of Auvers-sur-Oise (1879-80) című képe, amely az oxfordi Ashmolean Múzeumból loptal el a Mission Impossible egyik jelenetéhez hasonlóan. 1999 szilveszter éjjelén, az új évezred kapujában, a betörők kihasználták az ünneplést. A szomszédos épület állványzatán felmásztak, betörték a tetőablakot, füstbombával kiiktatták a mozgásérzékelőket, és ellopták a képet.  

Claude Monet Waterloo Bridge (1901) és Charing Cross Bridge című festményét egyszerre lopták el a rotterdami Kunsthalból 2012-ben. Lehetséges azonban, hogy ezek a képek már meg sincsenek. Az egyik tolvaj anyja azt nyilatkozta, hogy elégette a képeket, hogy ne tudja a rendőrség rábizonyítani a bűntényt. 

Virtuális kiállítás és marketing

Az Eltűnt remekművek című kiállítás egyben kitűnő marketingfogás a Samsung legújabb HD televízióinak. A képernyőn a legmagasabb minőségben lehet a saját lakásunkban is megcsodálni az alkotásokat.  

Az egymásnak ellentmondó médiariportoktól kezdve a Redditen fellelhető spekulációig a nyomok valahol ott, az éterben vannak. Azonban persze ez az információtömeg lesújtó is lehet

– mondta Charney, aki hozzátette, hogy ez az, ahol a technológia és a közösségi média segítséget nyújthat ebben azáltal, hogy az emberet összehozza a kiállítás egy közös nyomozásra.

Kapcsolódó cikk

Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Banksy egyik Párizsban készült alkotását például egy olasz pajtában találták meg. Máskor egy egész piacnyi lopott műkincs kerül elő. Idén pedig öt év után bukkantak az Állami Operaházból ellopott antik könyvek nyomára – Londonban. 

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból