A hirtelen ránk szakadt szabadidőben olykor nehéz eldönteni, mivel töltsük a napot. Ilyenkor érdemes izgalmas, szórakoztató, ám mégis informatív megoldások után nézni. Cikkünkben összegyűjtöttünk öt felejthetetlen vitát az elmúlt évekből, amik biztosan lefoglalnak a négy fal között. 

A művészet kérdései 

Fatima Bhutto, pakisztáni írónő folytatott érdekes beszélgetést Marc Lamont Hill íróval. Olyan égető, ám mégis kevésszer emlegetett kérdésekre tértek ki, mint az ellenállás jelképeként alkalmazott írások, a veszélyes ötletek ereje vagy a munka világában tapasztalható igazságtalan helyzetek.

Legerdekesebb Vita E1586367985694
Fatima Bhutto És Marc Lamont Hill A Popkultúra Kérdéseit Veszik Górcső Alá / Fotó: Részlet A Videóból

Az ötvenperces beszélgetés sokszor ellentétekbe, nézeteltérésekbe torkollott, de a kulturális élet két meghatározó alakja képes volt mégis példamutató módon elhelyezni egymás mellett a kissé feminista és enyhén radikális meglátásokat is. A popkultúra veszélyeire is felhívták a figyelmet, hiszen abba számtalan politikai vélemény vagy elhatárolódás vegyülhet. 

Lázár Domokos: “A világ legnagyobb országait (is) félhülye, infantilis populisták vezetik”

A felelős hozzáálláshoz tartozik, hogy otthon kell maradni annak érdekében, hogy ne fertőzzünk meg másokat, csökkentve ezzel a járvány terjedését. A világon több szakértő, orvos is kampányba kezdett az otthonmaradás érdekében. Azonban felmerülhet a kérdés: hogyan üssük el a karanténban töltött időnket. A kultúra ismert alakjait kérdeztük meg, ők hogyan vészelik át ezen időszakot.

Ha azonban a művészet más vizeire eveznénk, érdemes pár pillantást vetni az Emel Mathlouthival készített interjúra is. A harmincperces videóban bemutatásra kerül a híres tunéziai énekesnő, aki a Kelmti Horra című alkotásával vált igazán széles körökben ismertté. Nem elhanyagolható tény az sem, hogy ezt a dalt énekelte az utcákon a 2011-ben történt tunéziai forradalom során is. Mathlouthi hatása azonban évek múltán sem tud elenyészni, politikai változás reményét nyújtó szavaira milliók kapják fel a fejüket. A The Stream műsorában azonban a zene erejéről és új albumáról beszélt. 

Pénztől a politikáig 

Ha kifejezetten politikai kérdésekkel szeretnénk foglalkozni, ellépve a világjárvány témájától, érdemes megnézni a 2017-ben Trevor Noah-val készült beszélgetést.

A dél-afrikai férfi sokáig a saját nemzetének kormánya ellen elkövetett bűncselekmény folytán volt népszerű, ám az Egyesült Államok Daily Show-jában a változásokról, a szegregációról és a sanyargatás problematikájáról esik szó.

Hasonlóan komoly témákat vesz górcső alá Mehdi Hasan is, aki Erik Prince-t dolgoztatja meg mellbevágó kérdéseivel. A Blackwater privát védelmi rendszer megalapítója és vezetője a magánhadseregekről, az iraki helyzetről és a háborús marketingről mesél. 

Farkasok szabadon, avagy mi bújik meg a demokrácia álarca mögött?

A film 5, egymástól földrajzilag, gazdaságilag, vallási tekintetben és politikai berendezkedés alapján is eltérő állam – Hongkong, Tunézia, India, Japán és az Amerikai Egyesült Államok – példáján mutatja be, hogyan irányítják politikai vezetők adott nemzet népét a demokrácia köntösébe bújtatva.


Ha már a biznisz világába is belekóstolunk, kihagyhatatlan Anand Giridharadas és Arthur Laffer vitája, amiben többek között Trump amerikai elnök reklámfogásairól is szó esik, valamint arról, hogyan válik a demokrácia olykor pénzuralommá. 

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet