Átadták az Élő Népművészet XVII. országos népművészeti kiállítás díjait pénteken a budapesti Hagyományok Házában, amely a tárlatnak is otthont ad.

A Folktrend-díjat a kiemelten innovatív alkotásoknak ajánlották fel

A kormány számára kiemelten fontos a népi kultúra – hangsúlyozta Sölch Gellért, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) helyettes államtitkára a pénteki díjátadón.

Emlékeztetett arra, hogy 2017-ben 2,5 milliárd forinttal életre hívták a Csoóri Sándor Programot, a 2022. évi költségvetésben pedig már 3 milliárd forintot hagytak jóvá erre a célra.
Hozzátette: a Magyarországon hagyományőrzéssel, népi kultúrával, népművészettel foglalkozó emberek olyan közösséget alkotnak és olyan múltunkban gyökerező dologra építenek és hívják fel a figyelmet, amelyre büszkén tekinthetünk vissza és nem nélkülözhetjük. Ápolják, gondozzák, őrzik a hagyományt, szeretik és éltetik – hangsúlyozta.

Idén a Hagyományok Háza ad otthont a népi kézművesek legkiemelkedőbb seregszemléjének, amelyre 464 egyéni alkotó, 37 szakkör és 27, kifejezetten erre a pályázatra alakult alkotóközösség 1533 pályamunkáját válogatták be. A kiállítás alkotóit díjazzák is, a legnagyobb értékű elismerés a Gránátalma-díj, amellyel idén 35 alkotót díjaztak, valamint csaknem 150 arany-, ezüst- és bronzoklevelet ítéltek oda a legkiválóbb népművészeknek és alkotóközösségeknek. A Folktrend-díjat a kiemelten innovatív alkotásoknak ajánlotta fel az Agrárminisztérium.

Az Élő Népművészet kiállítás díjait Hagyományok Házában tárlat is kíséri

Antal Andrea, a Hungarikum Főosztály vezetője, a Hungarikum Bizottság titkára kiemelte, hogy elődeink alkotó munkájának örökségét meg kell őriznünk a következő generációk számára, s támogatni kell, hogy a Kárpát-medence településeinek elfeledett mesterségei újra életre keljenek. Hozzátette: ennek érdekében megvalósították a Folktrend programot, amelyben a divat mellett a zenére, a tánckultúrára, a mesterségekre és a formaművészetre is nagy hangsúlyt kívánnak helyezni.

Balogh Júlia, a Csoóri Sándor Alap Tanácsadó Testület elnöke arról szólt, hogy évezredes hagyományaink örökérvényű értéket őriznek a következő nemzedékek számára.

Pál Miklósné, a Népművészeti Egyesületek Szövetségének elnöke kifejtette, hogy az alkotók fáradságot nem kímélve kutatták a választott szakma újabb elemeit és szemet-lelket gyönyörködtető műveket hoztak létre, a hagyományban fellelhető formákat, színeket, technikákat és díszítményeket felhasználva kerestek új funkciókat.

Az augusztus 24-ig látogatható tárlaton tájegységi és tematikus blokkokban láthatóak egyebek mellett lakástextilek, viseletek és mai ruhák, lábbelik, bútorok, játékok, hangszerek, ékszerek, dísztárgyak a Hagyományok Házában és a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban.
Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet