Nézd meg, hogyan újították fel az első, több mint 100 évvel ezelőtti napfogyatkozás felvételét

Digitálisan felújították és ingyenesen megnézhetővé tették az interneten az első, teljes napfogyatkozásról készített filmfelvételt, amelyet több mint száz évvel ezelőtt rögzítettek.

Az eredeti felvételt Nevil Maskelyne amatőr brit csillagász, elismert bűvész és filmes készítette 1900. május 28-án az amerikai Észak-Karolina államban.

napfogyatkozás
Felújították digitálisan az első napfogyatkozás felvételét / Képünk illusztráció / Fotó: iStock

Maskeyne a Brit Asztronómiai Egyesület expedíciójának keretében érkezett oda – írja a Phys tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

Maskelyne egy speciális teleszkópos adaptert készített a kamerájához, hogy fel tudja venni a csillagászati jelenséget. A szakemberek szerint ez az egyetlen ismert felvétel, amely fennmaradt Maskelyne-től.

A több mint százéves felvételt a brit Királyi Asztronómiai Társaság archívuma őrizte.

Eddig nem látott minőségben nézhető újra A macskafogó és több klasszikus magyar rajzfilm

macskafogó film, A párizsi Cinémathéque francaise fesztiválján március 16-án mutatják be a 4K felbontásban restaurált János vitézt, amelyet április 4-én a Szlovén Filmarchívum is a műsorára tűz; a párizsi vetítés lesz Jankovics Marcell restaurált alkotásának az első nemzetközi bemutatkozása. jános vitéz

A Brit Filmintézet szakértői állították helyre és digitalizálták képkockáról képkockára haladva.

Solar Eclipse (1900) – the first moving image of an astronomical phenomenon | BFI

The magic of a real solar eclipse filmed on 28 May, 1900 by a famous magician, Nevil Maskelyne, while on an expedition by The British Astronomical Associatio…

A csaknem egyperces Solar Eclipse (1900) című felvétel ingyenesen megnézhető az interneten.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból