Nyolc éves kislány találta meg a különleges, középkori fegyvert

Ősi, a viking kor előtti időkből származó kardot talált egy svédországi tóban egy nyolcéves kislány – írja az MTI.

A svéd-amerikai kislány, Saga Vanecek a Tannőben lévő Vidöstern-tóban nyáron bukkant az 1500 éves ereklyére.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Kint voltam a víznél, botokat és köveket dobáltam, hogy lássam, milyen messzire jutnak, aztán valamilyen furcsa botot találtam. Felvettem és vissza akartam dobni, de aztán láttam, hogy nyele van, kicsit hegyes a vége és mindenütt rozsdás”[/perfectpullquote]

– mondta a TheLocal.se című hírportálnak.

No Title

Una niña de 8 años, encontró una espada previkinga, mientras nadaba en el lago Vidöstern, en Suecia, investigadores dicen que tiene aproximadamente 1,500 años de antigüedad pic.twitter.com/L2v1iJowHY

A család nyaralója mellett lévő tó vize idén nagyon alacsony volt az aszály miatt, ez hozzájárulhatott ahhoz, hogy Saga elérte a kardot.

A Jönköpingben lévő Läns Museum szerint a kard körülbelül 1500 éves lehet, becsléseik szerint az V-VI. századból származhat, a viking kor előtti időszakból. A lelet felkeltette a régészek és történészek érdeklődését.

“Mintegy 85 centiméter hosszú, fából és bőrből készült tokban került elő. Nagyon várjuk, hogy a restaurátorok elvégezzék munkájukat és a kard még több részletét megismerhessük” – mondta Mikael Nordström, a múzeum munkatársa.

No Title

No Description

A szakértő elmondása szerint a Saga által talált kard előkerülése után heteken át tartó kutatásokat végeztek a területen, és más történelem előtti tárgyakat is találtak.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Előkerült egy a kardhoz hasonló korból származó melltű, ami jelentheti azt – de nem tudjuk biztosra –, hogy ez egy áldozati hely lehetett[/perfectpullquote]

– fejtette ki Nordström.

A kislány nem árulhatta el különleges felfedezését senkinek, a kutatók ugyanis attól tartottak, hogy ha nyilvánosságra kerül a történet, a területre érkező érdeklődők miatt értékes leletek és nyomok veszhetnek el.

Saga csak a héten árulhatta el osztálytársainak, mi történt.

“Szerintem nekem nehezebb volt megtartani a titkot, mint neki. Menő, hogy egy múzeumban lesz, talán az lesz odaírva, hogy Saga kardja, és ott lesz évezredeken át” – idézi a kislány apját a TheLocal.se.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból