Margaret Gillies 1843-ban készített Charles Dickens-portréját 174 éve tartják elveszettnek. A The Guardian írta meg a hírt, hogy a festményt egy Dél-afrikai aukción megtalálták.

A Gillies-portré a harmincegy éves angol írót ábrázolja. A festmény készítésekor egy felemelkedőben lévő irodalmi sztár volt, ekkor írta a Karácsonyi éneket. Az elveszett festményen kívül összesen kettő Dickens-portré létezik az író pályafutásának kezdeti szakaszából.

Halála előtt négy hónappal írta Arthur Rimbaud, amiért most 405 ezer eurót adtak

Az 1891. július 10-én, Marseille-ben papírra vetett sorokhoz a költő három apró rajzocskát is készített a falábáról, két mankójáról és a műlábáról. A párizsi aukció tételei között öt levél is szerepelt Rimbaud-tól, de ezek közül az Isabelle-nek címzett, háromoldalas írásából érezhető leginkább az egyre rosszabb egészségi állapotban lévő költő fájdalma, félelme és magánya.

Az alkotást tavaly vette meg egy férfi egy Pietermaritzburgi aukción huszonhét fontért. Az árért övé lehetett egy fém homár, egy régi lemezlejátszó, egy réz tál és egy kis méretű kép. Ezt annyira beborította a penész, hogy szinte ki se lehetett venni az ábrázolt arcot.

A kép megtalálója eladta a keretet, és majdnem ki is dobta a portrét, mikor észrevette az impozáns arcot. Egy kis internetes kutatás után jött rá, a festmény Dickens-t ábrázolja.

A kép értéke még nem lett megállapítva, de biztosan millió fontos tételről beszélhetünk.

Dickens
174 Év Után Találtak Rá Az Elveszett Dickens-Portréra. / Charles Dickens / Margaret Gillies / Fotó: Philip Mould &Amp; Company /

Azt, hogy hogyan keveredett a portré Dél-Afrikába, talán sosem tudjuk meg biztosan. Vélhetően Gillies lányának sógorainak egyikéhez kerülhetett, akik az 1860-as években emigráltak Dél-Afrikába.

Megtalálták az elveszett Stanley Kubrick-forgatókönyvet! – Annyira komplett, hogy azonnal filmet lehetne csinálni belőle

Vasárnap a The Guardian írta meg, hogy megtalálták Stanley Kubrick egykor elveszett forgatókönyvét. A lap értesülése szerint Kubrick Calder Willingham regényíróval közösen írta, akivel később együtt dolgozott A dicsőség ösvényein. A Burning Secret egy 1913-as Stefan Zweig-elbeszélés adaptációja. Az Égő titok egy “behízelgő modorú és ragadozó férfiről” szól, aki el akar csábítani egy férjes asszonyt a gyógyfürdőben, ahol találkoznak.

A portré egyelőre Philip Mould galériájában lett kiállítva. A londoni Charles Dickens Museum adománygyűjtő akcióba kezdett, hogy megszerezzék a szükséges összeget a kép felvásárlására.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.