Olvasom Megtalálták a híres író rég elveszett portréját

Megtalálták a híres író rég elveszett portréját

Promóció

Margaret Gillies 1843-ban készített Charles Dickens-portréját 174 éve tartják elveszettnek. A The Guardian írta meg a hírt, hogy a festményt egy Dél-afrikai aukción megtalálták.

Promóció

A Gillies-portré a harmincegy éves angol írót ábrázolja. A festmény készítésekor egy felemelkedőben lévő irodalmi sztár volt, ekkor írta a Karácsonyi éneket. Az elveszett festményen kívül összesen kettő Dickens-portré létezik az író pályafutásának kezdeti szakaszából.

Halála előtt négy hónappal írta Arthur Rimbaud, amiért most 405 ezer eurót adtak

Az 1891. július 10-én, Marseille-ben papírra vetett sorokhoz a költő három apró rajzocskát is készített a falábáról, két mankójáról és a műlábáról. A párizsi aukció tételei között öt levél is szerepelt Rimbaud-tól, de ezek közül az Isabelle-nek címzett, háromoldalas írásából érezhető leginkább az egyre rosszabb egészségi állapotban lévő költő fájdalma, félelme és magánya.

Az alkotást tavaly vette meg egy férfi egy Pietermaritzburgi aukción huszonhét fontért. Az árért övé lehetett egy fém homár, egy régi lemezlejátszó, egy réz tál és egy kis méretű kép. Ezt annyira beborította a penész, hogy szinte ki se lehetett venni az ábrázolt arcot.

A kép megtalálója eladta a keretet, és majdnem ki is dobta a portrét, mikor észrevette az impozáns arcot. Egy kis internetes kutatás után jött rá, a festmény Dickens-t ábrázolja.

A kép értéke még nem lett megállapítva, de biztosan millió fontos tételről beszélhetünk.

174 év után találtak rá az elveszett Dickens-portréra. / Charles Dickens / Margaret Gillies / Fotó: Philip Mould & Company /

Azt, hogy hogyan keveredett a portré Dél-Afrikába, talán sosem tudjuk meg biztosan. Vélhetően Gillies lányának sógorainak egyikéhez kerülhetett, akik az 1860-as években emigráltak Dél-Afrikába.

Megtalálták az elveszett Stanley Kubrick-forgatókönyvet! – Annyira komplett, hogy azonnal filmet lehetne csinálni belőle

Vasárnap a The Guardian írta meg, hogy megtalálták Stanley Kubrick egykor elveszett forgatókönyvét. A lap értesülése szerint Kubrick Calder Willingham regényíróval közösen írta, akivel később együtt dolgozott A dicsőség ösvényein. A Burning Secret egy 1913-as Stefan Zweig-elbeszélés adaptációja. Az Égő titok egy “behízelgő modorú és ragadozó férfiről” szól, aki el akar csábítani egy férjes asszonyt a gyógyfürdőben, ahol találkoznak.

A portré egyelőre Philip Mould galériájában lett kiállítva. A londoni Charles Dickens Museum adománygyűjtő akcióba kezdett, hogy megszerezzék a szükséges összeget a kép felvásárlására.

Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A legszürreálisabb ötletek, hogyan védheted meg magad a koronavírus ellen

A kínai emberek saját kezükbe vették a sorsukat, maguknak gyártanak védőmaszkokat!

A pillanat, amikor az álmodozó turistát elgázolja a valóság

Nem véletlen, hogy egyes helyeken már turistaadót szednek.

Színésznők, akik nem szégyellik terhes alakjukat és döngő lépteiket

Bátran pózolnak fürdőruhában, domború hassal is és döngő léptekkel, ezek a büszke anyukák.
Promóció

a szerk. ajánlása

Tudtad? Kultúránként egészen mást jelent, amit a kezünkkel csinálunk

Ami egyik helyen a kedvesség jele, az máshol durvaságnak számít.

A nosztalgiavonat átrobogott a vásznakon – Ezek voltak 2019 legjobb külföldi filmjei a ContextUs szerint

Volt egyszer egy 2019-es év, amelyben korunk legnagyobb mesterei és feltörekvő tehetségei egyaránt megmutatták, hogyan is kell filmet készíteni.

Ezek minden idők legdrágábban elkelt festményei

Cikkünkben górcső alá vesszük a valaha legdrágábban elkelt tíz festményt, és arról is esik pár szó, miért kerülnek bizonyos festmények többe, mint mások.
Promóció

ez is érdekeltéged
<3