Forradalom a bíróságon: csoportos emlékkiállítás nyílt a New Haven-i Black Panthers-per 50. évfordulójára

New Havenben az 50 évvel ezelőtti eseményekre emlékezve, a közelmúlt történéseivel párhuzamot vonva állították össze a kiállítás anyagát.

Időszerű kiállítás a BLM jegyében

Éppen 50 esztendeje, hogy egy New Havenben zajló, megosztó perre felkapta a fejét az Egyesült Államok közvéleménye, írja a The Guardian. A Yale Egyetem akkori igazgatója, Kingman Brewster lemondóan azt nyilatkozta, nem bízik abban, hogy a feketék jogaiért harcoló aktivisták valaha is képesek lesznek elérni, hogy igazságos ítélet szülessen a feketékkel szemben bárhol az Egyesült Államokban.

black panthers new heaven nine per kiallitas
Black Panthers könyvárusítás 1970-ben / Fotó: David Fenton

A New Haven Nine a Black Panther Party, azaz a feketék jogaiért harcoló Fekete Párducok radikális polgárjogi mozgalom tagjai voltak. Azzal vádolták őket, hogy megölték egyik tagjukat, Alex Rackley-t, akiről azt feltételezték, hogy az FBI informátora. A perben gyanúsítottként idézték be a mozgalom alapítói közül Bobby Seale-t és Ericka Huggins-t. Az eljárás több mint egy éven át zajlott, ami faji alapú feszültségekhez és tüntetésekhez vezetett az országban. Seale-t és Huggins-t végül felmentették négy másik társukkal együtt. Ötven évvel az események után az Artspace New Haven csoportos kiállítást szervezett.

A Color of Change a Facebook döntéshozóit is térdre kényszerítheti?

A Facebookot nem csak az összeesküvés-elméletek terjedésének elősegítése miatt, hanem Donald Trump rasszista megjegyzéseinek megjelenítése okán is kritikák érik. Több mint 300 hirdető sorakozott fel a Stop Hate for Profit mozgalom mögött, azzal a szándékkal, hogy bojkottálják a Facebookot, írja a The Guardian . Július hónapban nem hajlandóak a platformon hirdetni.

„A fő kérdés az volt: Hogyan hatottak rád az 50 évvel ezelőtti események, és milyen ma egy felszabadítási mozgalom tagjának lenni?” – mondta Lisa Dent, az Artspace New Haven igazgatója.

A kiállítás nyomon követi az elmúlt fél évszázadban a törvény előtti egyenlőségért folytatott küzdelmeket, amelyek a mai Black Lives Matter mozgalom és tüntetések előzményeiként foghatóak fel. George Floyd május végén bekövetkezett halála nyomán kirobbant mozgalom a rendszerszintű, feketékkel szemben elkövetett rendőri brutalitás, erőszak ellen tiltakozott szerte az országban és Európában, így rendkívül időszerűnek is tűnt a kiállítás Dent szerint. A Black Lives Matter mozgalomhoz kapcsolódó anyagokat már elkezdték összegyűjteni a múzeumok, és zseniális képzőművészeti parafrázisok is születtek közismert alkotásokból.

Aktivisták művészi szerepben

Az október 17-ig nyitva tartó kiállításon több alkotó művei láthatóak. Egy részük régi anyagokból dolgozott, míg mások pedig a jelenkori tüntetésekkel vontak párhuzamot.

Kwadwo Adae New Haven-i művész színes képein a tüntetőket ábrázolja, de maga is aktív résztvevője a rendőrségi erőszak elleni demonstrációknak.

A brit kormány a Black Lives Matter hatásra készítene új bankjegyeket

A BAME érdekvédelmi csoport kezdett kampányba azért, hogy a pénzérméken és a bankjegyeken fekete, ázsiai és más etnikai kisebbséghez tartozó ismert személyek arcképei szerepeljenek. A pénzügyminiszter, Rishi Sunak elfogadta Banknotes of Colour érdekvédelmi szervezet által előterjesztett új valuta tervét. A mozgalom George Floyd halálára hivatkozva követeli az új bankjegyeket, írja a The Art Newspaper .

De több aktivista csoport vezetője és tagja is készített alkotásokat, például Addys Castillo, aki rasszizmus elleni tüntetéseket szervez.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Egészen különleges történelmi időket élünk, amikor nem tehetjük meg, hogy ne vegyünk tudomást a rendszerszintű rasszizmusról és faji alapú diszkriminációról, amellyel a színesbőrű emberek az élet minden területén szembesülnek Amerikában[/perfectpullquote]

– nyilatkozta Adae.

„Négy témát választottunk: erő, küzdelem, kitartás és remény vagy gyógyulás. Ezen témák mentén, a saját életünkből alkottuk meg a történeteket a bírósági épület négy új falfestményéhez” – mondta Melanie Crean New York-i művész, aki egy kizárólag nőkből álló csoporttal dolgozott.

Az újranyitott brit könyvesboltok körül arat a Black Lives Matter-láz

A Bricks and Mortar könyvesbolt június 15-én újranyithatott, miután márciusban a pandémia okán be kellet zárnia. A Nielsen BookScan könyvkutató cég felmérése alapján az újranyitástól kezdve június 20-ig összesen 3,8 millió könyvet értékesítettek, 33 millió font értékben, írja a The Guardian . Az eredmény 31%-al magasabb az egy évvel ezelőttihez képest.

David Fenton fotós egészen a késő ’60-as évektől a ’70-es évek elejéig követte és fotózta a Black Panthers mozgalmat tüntetéseken, kampányrendezvényeken, adománygyűjtéseken, könyvárusításokon.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Nagyon sokat tudósítottam a tevékenységükről. Fegyelmezett, jól szervezett csapat volt, a közösségi programokra koncentráltak. Valódi pozitív erőt mutattak[/perfectpullquote]

– idézte fel emlékeit a fotós. Hozzátette, hogy a Black Panthers New Haven-i tüntetésein rengeteg hippi, egyetemista és értelmiségi is részt vett.

„Olyan volt, mint Woodstock és egy tüntetés egyszerre: a füvön heverésző, gitározó, énekelő, füvet szívó hippik. A fiatal fehérek nagyon támogatták a Black Panthers-t” – tette hozzá Fenton.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból