New Havenben az 50 évvel ezelőtti eseményekre emlékezve, a közelmúlt történéseivel párhuzamot vonva állították össze a kiállítás anyagát.

Időszerű kiállítás a BLM jegyében

Éppen 50 esztendeje, hogy egy New Havenben zajló, megosztó perre felkapta a fejét az Egyesült Államok közvéleménye, írja a The Guardian. A Yale Egyetem akkori igazgatója, Kingman Brewster lemondóan azt nyilatkozta, nem bízik abban, hogy a feketék jogaiért harcoló aktivisták valaha is képesek lesznek elérni, hogy igazságos ítélet szülessen a feketékkel szemben bárhol az Egyesült Államokban.

Black Panthers New Heaven Nine Per Kiallitas
Black Panthers Könyvárusítás 1970-Ben / Fotó: David Fenton

A New Haven Nine a Black Panther Party, azaz a feketék jogaiért harcoló Fekete Párducok radikális polgárjogi mozgalom tagjai voltak. Azzal vádolták őket, hogy megölték egyik tagjukat, Alex Rackley-t, akiről azt feltételezték, hogy az FBI informátora. A perben gyanúsítottként idézték be a mozgalom alapítói közül Bobby Seale-t és Ericka Huggins-t. Az eljárás több mint egy éven át zajlott, ami faji alapú feszültségekhez és tüntetésekhez vezetett az országban. Seale-t és Huggins-t végül felmentették négy másik társukkal együtt. Ötven évvel az események után az Artspace New Haven csoportos kiállítást szervezett.

A Color of Change a Facebook döntéshozóit is térdre kényszerítheti?

A Facebookot nem csak az összeesküvés-elméletek terjedésének elősegítése miatt, hanem Donald Trump rasszista megjegyzéseinek megjelenítése okán is kritikák érik. Több mint 300 hirdető sorakozott fel a Stop Hate for Profit mozgalom mögött, azzal a szándékkal, hogy bojkottálják a Facebookot, írja a The Guardian . Július hónapban nem hajlandóak a platformon hirdetni.

„A fő kérdés az volt: Hogyan hatottak rád az 50 évvel ezelőtti események, és milyen ma egy felszabadítási mozgalom tagjának lenni?” – mondta Lisa Dent, az Artspace New Haven igazgatója.

A kiállítás nyomon követi az elmúlt fél évszázadban a törvény előtti egyenlőségért folytatott küzdelmeket, amelyek a mai Black Lives Matter mozgalom és tüntetések előzményeiként foghatóak fel. George Floyd május végén bekövetkezett halála nyomán kirobbant mozgalom a rendszerszintű, feketékkel szemben elkövetett rendőri brutalitás, erőszak ellen tiltakozott szerte az országban és Európában, így rendkívül időszerűnek is tűnt a kiállítás Dent szerint. A Black Lives Matter mozgalomhoz kapcsolódó anyagokat már elkezdték összegyűjteni a múzeumok, és zseniális képzőművészeti parafrázisok is születtek közismert alkotásokból.

Aktivisták művészi szerepben

Az október 17-ig nyitva tartó kiállításon több alkotó művei láthatóak. Egy részük régi anyagokból dolgozott, míg mások pedig a jelenkori tüntetésekkel vontak párhuzamot.

Kwadwo Adae New Haven-i művész színes képein a tüntetőket ábrázolja, de maga is aktív résztvevője a rendőrségi erőszak elleni demonstrációknak.

A brit kormány a Black Lives Matter hatásra készítene új bankjegyeket

A BAME érdekvédelmi csoport kezdett kampányba azért, hogy a pénzérméken és a bankjegyeken fekete, ázsiai és más etnikai kisebbséghez tartozó ismert személyek arcképei szerepeljenek. A pénzügyminiszter, Rishi Sunak elfogadta Banknotes of Colour érdekvédelmi szervezet által előterjesztett új valuta tervét. A mozgalom George Floyd halálára hivatkozva követeli az új bankjegyeket, írja a The Art Newspaper .

De több aktivista csoport vezetője és tagja is készített alkotásokat, például Addys Castillo, aki rasszizmus elleni tüntetéseket szervez.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Egészen különleges történelmi időket élünk, amikor nem tehetjük meg, hogy ne vegyünk tudomást a rendszerszintű rasszizmusról és faji alapú diszkriminációról, amellyel a színesbőrű emberek az élet minden területén szembesülnek Amerikában[/perfectpullquote]

– nyilatkozta Adae.

„Négy témát választottunk: erő, küzdelem, kitartás és remény vagy gyógyulás. Ezen témák mentén, a saját életünkből alkottuk meg a történeteket a bírósági épület négy új falfestményéhez” – mondta Melanie Crean New York-i művész, aki egy kizárólag nőkből álló csoporttal dolgozott.

Az újranyitott brit könyvesboltok körül arat a Black Lives Matter-láz

A Bricks and Mortar könyvesbolt június 15-én újranyithatott, miután márciusban a pandémia okán be kellet zárnia. A Nielsen BookScan könyvkutató cég felmérése alapján az újranyitástól kezdve június 20-ig összesen 3,8 millió könyvet értékesítettek, 33 millió font értékben, írja a The Guardian . Az eredmény 31%-al magasabb az egy évvel ezelőttihez képest.

David Fenton fotós egészen a késő ’60-as évektől a ’70-es évek elejéig követte és fotózta a Black Panthers mozgalmat tüntetéseken, kampányrendezvényeken, adománygyűjtéseken, könyvárusításokon.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Nagyon sokat tudósítottam a tevékenységükről. Fegyelmezett, jól szervezett csapat volt, a közösségi programokra koncentráltak. Valódi pozitív erőt mutattak[/perfectpullquote]

– idézte fel emlékeit a fotós. Hozzátette, hogy a Black Panthers New Haven-i tüntetésein rengeteg hippi, egyetemista és értelmiségi is részt vett.

„Olyan volt, mint Woodstock és egy tüntetés egyszerre: a füvön heverésző, gitározó, énekelő, füvet szívó hippik. A fiatal fehérek nagyon támogatták a Black Panthers-t” – tette hozzá Fenton.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.

ajandek a jovobol, uj kutyuk, uj technologia, hasznos kutyuk, hasznos technologia, hasznos targyak9

10 ajándék a jövőből, amit már most megvehetünk

A kiterjesztett valóság egyre elterjedtebb. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy úgy nyisd ki az ajtót, hogy a jelszót egy virtuális billentyűzeten gépeled be, amit csak te láthatsz. De használhatod szórakozáshoz is, például játszhatsz rajta olyan játékokat, mint a biliárd, és láthatod a golyók pályáját az asztalon.