Létezik egy mondás filmes körökben: jó forgatókönyvből lehet rossz filmet készíteni, de rossz forgatókönyvből nem lehet jó filmet csinálni. Az Oscar-díjas Emma Thompson kérése ezért nagyon is érthető. Felesleges siettetni a forgatókönyvírókat, ha a rendezők nem szeretnék, hogy a végeredmény csalódás legyen.

Emma Thompson évek óta elvarázsolja a nézőket kiváló alakításaival. E mellett forgatókönyvíróként is megmutatta tehetségét. Az Értelem és érzelem című filmért, amelyben főszerepet is játszott, Oscar-díjat is kapott. Pontosan tudja, mivel jár ez a munka, és nem érti, miért nem becsülik meg a forgatókönyvírókat.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Az egyik oka, hogy a rendezőknek nagy sztárokra van szükségük, akik mindig dolgoznak. Ami ilyenkor történik, hogy van egy elképzelés a történetről. Azt fejlesztik, majd hirtelen két nagy sztár szabaddá válik, és mindenki közli, hogy rendben, forgassunk, majd kidolgozzuk a történetet munka közben. Egy dolog, amit 30 év után megtanultam, hogy ezt nem tudod kidolgozni forgatás alatt… Minden alkalommal úgy végződik, hogy csak bonyolítja az utómunkát[/perfectpullquote]

– mondja Thompson.

Emma Thompson
A Forgatókönyvírók Munkája Igenis Fontos / Fotó: Variety

A színésznő azt is hozzátette, hogy Hollywoodban a forgatókönyvírók a ranglétra legalsó szintjének legalján helyezkednek el. Sőt, gyakran eltávolítják őket, magyarázat nélkül. Thompson szerint ez már hagyomány, és ha mégis akad egy jó forgatókönyv, akkor rengeteg a düh, és minden folytatódik úgy, mint korábban.

A színésznő szeretné megállítani ezt a káros tradíciót, de nem tudja, hogyan. Egyet biztosra leszögez: nem szeretne befejezetlen szkriptekkel forgatni. Talán kezdetnek megteszi – amellett, hogy ki is mondta –, hogy példát mutat.

Férjével, Greg Wise rendezővel és színésszel 7 éve dolgozik a Last Christmas című produkción, amely idén novemberben kerül a mozikba. Thompson állítja, hogy a rendező, Paul Feig és a Universal Pictures azért annyira lelkes a munkával kapcsolatban, mert éveken át dolgoztak rajta, fejlesztették, ami nagyon fontos a minőségi munka érdekében.

Wise szerint sajnálatos, hogy összegyűlnek egy munka érdekében, de a forgatókönyvön nem dolgoznak, ezért a minden megáll, mert a dolgoknak nincs értelmük.

Elhunyt William Goldman, a forgatókönyvírás művészetének első számú szakértője

William Goldman számos könyvnek a szerzője volt, amelyek a forgatókönyvírás mellett a hollywoodi filmes szokásokról, bennfentes sztorikról és saját filmszakmai élményeiről számoltak be. A Mit is hazudtam? (Which Lie Did I Tell?) könyvének címe az állandóan hazudozó producerek szavajárásából származik, de a műben számos egyéb filmipari anekdota olvasható.

A filmet egyébként George Michael inspirálta, aki sajnos már nem érhette meg a film elkészültét, 2016-ban bekövetkezett halála miatt. Az alkotásban elhangzó dalok egy részét kimondottan emiatt a produkció miatt írta. Ugyanezzel a címmel egy könyvet is kiad a Quercus kiadó, amelyben Thompson és Wise is közreműködnek. A könyv bevételét pedig a Krízis és Menekültügyi Tanácsnak szánják, hiszen mind a film, mind a könyv a menekültek és a hontalanok témáját ragadja meg.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk