Emma Thompson köszöni, de nem kér a szexuális zaklatókból – Visszamondta a Luck című film szereplését

Emma Thompson lemondta szereplését a Skydance készülő Luck című animációs filmjében, mert a korábban helytelen szexuális viselkedéssel vádolt John Lasseter vette át a stúdió vezetését.

Az Oscar-díjas brit színésznő a Skydance Animation producereinek kedden elküldött levelében csodálkozását fejezte ki, hogy az animációs stúdió a korábban helytelen munkahelyi szexuális viselkedéssel vádolt Lassetert alkalmazta.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Az olyan befolyásos szereplőknek, mint a Skydance, éppenséggel fel kellene lépniük az ilyen visszaélésekkel szemben[/perfectpullquote]

– idézte a The Hollywood Reporter.

Dame Emma Thompson
Emma Thompson / Fotó: The Mary Sue

Lassetert, a Pixar és a Disney korábbi kreatív vezetőjét januárban nevezték ki a Skydance Animation stúdiófőnökévé. Az animációs szakembernek azért kellett távoznia a Disneytől, mert több alkalmazott panaszt tett “tiszeletlen” vagy őket “kellemetlenül érintő” viselkedésére.

Emma Thompson azzal érvelt levelében, hogy csak azért, mert Lasseter szerződésében most az áll, hogy “professzionális” viselkedést várnak el tőle. És miért is akarna valakivel együtt dolgozni, aki évtizedekig megengedhetetlenül viselkedett a nőkkel.

636468783977587045 GTY 871959676
John Lasseter / Fotó: USA Today

A színésznő hozzátette, hogy Lasseter védelmezői szerint a szakember megérdemelhet egy második esélyt. Ugyanakkor megjegyezte, hogy valószínűleg dollármilliókat fizetett ezért a második esélyért.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Vajon a Skydance alkalmazottainak mennyit fizetnek, hogy adjanak neki még egy lehetőséget?[/perfectpullquote]

– tette fel a kérdést. Arra is rákérdezett, hogy a Skydance-nél dolgozók miért nem szólhattak bele, hogy Lasseter kapjon-e második esélyt.

Sara Danius végleg lemondott tagságáról az irodalmi Nobel-díj körüli szexuális zaklatási botrány miatt

Akadémiai tagságáról is lemondott a Svéd Akadémia legutóbbi vezetője, Sara Danius, aki az első nő volt az 1786-ban alapított Svéd Akadémia élén. 2015-től irányította a testület munkáját egészen tavaly áprilisig, amikor lemondott állandó titkári és szóvivői posztjáról az akadémiát érintő szexuális zaklatási botrány és a győztesek nevének többszöri kiszivárgása miatt.

Thompson azt is felvetette: azért, mert a Skydance azt állítja, hogy a Pixarnál és a Disneynél dolgozó nők közül egy sem kapott kártérítést Lasseter zaklatásai miatt, ez nem azt jelenti, hogy nem történt zaklatás és nem volt megengedhetetlen a munkahelyi környezet.

A színésznő végül hangsúlyozta, sajnálja, hogy vissza kellett lépnie a filmtől, de nem tehetett mást “az átalakulásnak ebben a nehéz időszakában, mikor felébred a kollektív lelkiismeret”.

Tálalási tippek a #metoo-hoz – Mert nem mindegy: iszogató pár vagy két részeg állat

2017 őszén hatalmas botrányt kavart egy Harvey Weinsteinről szóló cikk, amit a New York Times közölt. Mint kiderült, a Good Will Hunting, a Ponyvaregény és többek között a Szerelmes Shakespeare producere éveken át szexuálisan zaklatott színésznőket, majd különböző módokon el is hallgattatta vagy megfenyegette őket.

Mint írta, ha nincsenek, akik – mint ő – felemeljék a hangjukat az ilyen ügyekben, akkor nagyon valószínűtlen, hogy bekövetkezne a változás, ami legalább a lánya generációját megvédené.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból