A koronavírus a filmipart is nehéz helyzetbe hozza. Az Emmy legtöbb eseménye is elmarad, ez azonban a díjkiosztó lényegét kérdőjelezi meg. 

Sok az elmaradás

A koronavírus számtalan vállalati ágazatban okozott már károkat, most a filmiparhoz is elért a hatása. Nem egy sorozat és film forgatása áll le, például a Mission Impossible 7. vagy a Red Notice. A rajongóknak azonban a jelek szerint le kell mondania A szolgálólány meséje új évadáról is, amit egyébként Kate Moss rendezett volna.

Emmy Dijatado Koronavirus
A Trónok Harca Stábja A 2019-Es Emmy Díjátadón / Fotó: Getty Images

Az esti beszélgetős műsorok is közönség nélkül kerülnek felvételre. Ugyan a filmipar mindent megtesz az emberek biztonsága érdekében, ezek a lemondások jelentős anyagi kiesést jelentenek számukra. A válságos időszak nemcsak a stúdiókat, de a streamelőket és más tartalomgyártókat is negatívan érinti, ahogy a neves díjátadók szervezőinek munkáit is megnehezíti. 

A Jóbarátok forgatását is elhalasztják a koronavírus miatt

Tizenhat éve, 2004 óta várták – május 6-án ért véget a sorozat – a rajongók, hogy legyen folytatása. Idén februárban viszont jó hírrel lepték meg az egykori nézőket, hiszen bejelentették, készülni fog egy különleges rész. És végre hivatalos, hiszen számos álhír jelent meg az elmúlt években.

Az Emmy is bajban van tekintve, hogy nem rendezhetik meg a legtöbb FYC eseményt, ahol a díjátadó tévéműsor-jelöltjei kerülnének bemutatásra. Ezeken a rendezvényeken ismeri meg az Emmy zsűrije a filmipar remekeit.

És nem titok az sem, hogy ezen alkalmakkor a studiók a lehető legjobb módszerekkel próbálják meg lekenyerezni a döntőbírókat.

Izgalmas installációk, közös szelfik a sztárokkal, és ingyen eszem-iszom várja az eseményre látogatókat. Ebben az évben a járvány miatt azonban nincsen lehetőség ekkora látogatottságú rendezvényre. 

Virtualitás a korona ellen

Az Emmy virtuális kampányokkal igyekszik orvosolni a problémát. A studiók online közvetítéseket tartanak, a bemutatók tehát részben megtarthatók, ám közönség nélkül. A tartalomgyártók online kérdezz-felelekre is lehetőséget biztosítanak, ahol a filmsztárok készséggel mesélnek a forgatási folyamatokról és a szerepükről. 

A pornóipar sem ússza meg: leállhat a koronavírus miatt

A koronavírus miatt a legtöbb ország komoly intézkedéseket rendelt el. Bezárnak az üzletek, a szórakozóhelyek és az oktatási intézmények, rég várt események maradnak el, továbbá mindenki az otthon maradást pártolja. Egyelőre úgy néz ki, csak az izolációval lehet megakadályozni a vírus terjedését, ezzel megelőzve az egészségügyi rendszer túlterhelődését.

Kérdéses azonban, hogy mindez mennyire lesz sikeres. Az Emmy iránt való érdeklődés főleg a sztárokkal való “élő” kontakt miatt volt indokolható. A hatalmas rendezvények, izgalmas programok, továbbá a sajtó és a fotósok hiányában kétségbevonható az Emmy és a FYC immáron mint online események sikeressége. 

További problémát okoz a filmiparban, hogy a számtalan elhalasztott forgatás miatt a járvány túlvészelése után feltehetőleg egyszerre fog napvilágot látni megannyi alkotás.

Ha azonban a Velencei Filmfesztivál (szeptember 2-12.), a Telluride Filmfesztivál (szeptember 4-7.), a Torontói Filmfesztivál (szeptember 10-20.) és a New York-i Filmfesztivál (szeptember 25-október 11.) eseményekre a tervek szerint sor kerül, a studióknak bőven lesz ideje kampányolni az Oscar előtt, amit 2021 januárjában rendeznek meg.

Nem ez az első alkalom azonban, hogy a filmipar eseményeit elhalasztják. 2001-ben a szeptember 11-én történt New York-i terrortámadás miatt novemberre tolták a Primetime Emmy díjátadóját. 2008-ban a Golden Globe-ot is el kellett halasztani a forgatókönyvírók sztrájkja miatt, helyette csak egy sajtótájékoztatót tartottak a szervezők az azévi nyertesek kihirdetéséről.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk