Ennio Morricone számos, világhírű melódiája a fülünkben cseng, a Morricone Segreto producere viszont több elfeledett vagy kiadatlan művet kínál.

Ismeretlen gyöngyszemek tárháza

November 6-án jelent meg Ennio Morricone első posztumusz lemeze, amelyen hét eddig kiadatlan szám és öt új verzió is hallható a 20 track között, írja az Ansa. A Morricone Segreto a karmesterként is zseniális zeneszerző műhelytitkaiba is bepillantást enged: a Maestro próbák során adott instrukcióival, megjegyzéseivel – „akkor ezt most csináljuk meg újra”, „szerintem így jó lesz”, „figyeljetek oda a hangerőre” – a csoda megszületésének tanúi lehetünk. 

Morricone Segreto Album
Morricone Segreto / Fotó: Decca Records

De az egész album azon túl, hogy emléket állít az idén nyáron elhunyt Oscar-díjas zeneszerzőnek, tulajdonképpen Morricone ismeretlen oldalát tárják fel a Sugar lemezkiadó archívumából előkerült gyöngyszemeknek köszönhetően. Ritka vagy elfeledett kompozíciók és alternatív verziók tárják fel a Mester legtermékenyebb korszakának a nagyközönség előtt eddig ismeretlen szeletét. 

Kapcsolódó cikk

A ’60-as évek végétől egészen a ’80-as évek elejéig tartó periódus szerzeményeit maró és rejtélyes hangszín jellemzi, amely a fuzz pedálos gitár, az éteri hárfa és a szintetizátor félelmetes szólamaiból adódik össze, ami már előrevetíti a jövőbeli melódiákat. 

„Kortalan zene”

Morricone több mint 600 filmhez írt zenét. Vannak köztük zsánerfilmek, olasz krimik és kísérleti alkotások, francia noir filmek a ’70-es évekből, amelyek nem mind mesterművek, nem arattak közönségsikert, így el is tűntek a süllyesztőbe, és velük együtt a zene is.

A Morricone Segreto meghallgatásakor ugyanaz a felvillanyozó érzés töltött el, mint amikor életemben először hallottam a zenéjét. Minden számban ott az újdonság felfedezésének varázsa, a Mester líraisága, humorérzéke és tréfálkozásai, az erőteljes hangszerelése. Ez a lemez maga Morricone a legragyogóbb, legtisztább formájában, amelyen mindenütt felismerhető a kézjegye. Kortalan zene. Morricone itt él és virul közöttünk ezeknek a gyöngyszemeknek köszönhetően

– mesélte John Zorn szaxofonos-dzsesszzeneszerző. 

Ennio Morricone - Morricone Segreto (Official Trailer)

Pre-order now: https://Morricone.lnk.to/SegretoVD The Maestro's legacy continues on. Introducing MORRICONE SEGRETO, the hidden, dark-tinged, and psychedelic ...

Ennio Morricone 91 éves korában, váratlanul hunyt el idén nyáron, miután combnyaktörést szenvedett római otthonában. Halála után a római metrókon játszották legnépszerűbb zenéit. 

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet