Követem Közélet Történelmi ENSZ-egyezmény született a biztonságos migrációról! – Trump már...

Történelmi ENSZ-egyezmény született a biztonságos migrációról! – Trump már kivonta magát, most Magyarország is lecsatlakozna

Promóció

Az ENSZ, az USA nélkül, egy globális egyezményben állapodott meg a biztonságos migrációval kapcsolatban.

Promóció
- Advertisement -

Az ENSZ valamennyi tagja, kivéve az Amerikai Egyesült Államokat, a biztonságos migrációról szóló megállapodás mellett kötelezte el magát. Több mint egy évig tart tárgyalások után az Egyesült Nemzetek Szervezetének 192 tagja pénteken New Yorkban elfogadta a Szabályos és reguláris migrációról szóló globális egyezményt (Global Compact For Safe, Orderly and Regular Migration). Ez az első, az egész világra kiterjedő dokumentum, ami kezeli a problémát, és célul tűzi az embercsempészet és emberkereskedelem visszaszorítását.

A dokumentum elfogadásának pillanata: (balról jobbra) Miroslav Lajčák, az ENSZ Közgyűlés elnöke, Juan José Gómez Camacho, Mexikó nagykövete és Jürg Lauber Svájc nagykövete, ENSZ-székház, New York, 2018. július 13. / Fotó: Mark Garten 13

Az egyezmény taglalja a migráció mögött meghúzódó okokat, és azt, hogyan lehet megvédeni, integrálni és az otthonaikba visszajuttatni ezeket az embereket.

A 34 oldalas dokumentum az ENSZ első olyan, kormányok közötti tárgyalásokon alapuló megállapodása, amely a reguláris migrációt szabályozza, miközben igyekszik “védelmet nyújtani az irreguláris mozgásokkal szemben, amelyek veszélynek teszik ki az embereket”.

A megállapodás mindenesetre nem bír kötelező erővel. A dokumentumot várhatóan formálisan a marrakesh-i találkozón fogadják el decemberben.

Az USA már tavaly kivonta magát a tárgyalások alól, mondván, az egyezmény nem egyeztethető össze Amerika szuverenitásával.

Az ENSZ Közgyűlés elnöke, Miroslav Lajcak üdvözölte a dokumentum elfogadását, és kijelentette:

Az [egyezmény] nem ösztönzi a migrációt és nem is célja, hogy megállítsa azt. Jogilag nem kötelező érvényű. Ez nem diktátum. Nem ír elő semmit. És teljes mértékben tiszteletben tartja az országok szuverenitását.

Ennek ellenére pénteken Magyarország külügyminisztere bejelentette, hogy jövő héten Budapesten megvitatják az egyezményről történő “lecsatlakozás lehetőségét”.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3