Az ENSZ, az USA nélkül, egy globális egyezményben állapodott meg a biztonságos migrációval kapcsolatban.

Hirdetés

Az ENSZ valamennyi tagja, kivéve az Amerikai Egyesült Államokat, a biztonságos migrációról szóló megállapodás mellett kötelezte el magát. Több mint egy évig tart tárgyalások után az Egyesült Nemzetek Szervezetének 192 tagja pénteken New Yorkban elfogadta a Szabályos és reguláris migrációról szóló globális egyezményt (Global Compact For Safe, Orderly and Regular Migration). Ez az első, az egész világra kiterjedő dokumentum, ami kezeli a problémát, és célul tűzi az embercsempészet és emberkereskedelem visszaszorítását.

A dokumentum elfogadásának pillanata: (balról jobbra) Miroslav Lajčák, az ENSZ Közgyűlés elnöke, Juan José Gómez Camacho, Mexikó nagykövete és Jürg Lauber Svájc nagykövete, ENSZ-székház, New York, 2018. július 13. / Fotó: Mark Garten 13

Az egyezmény taglalja a migráció mögött meghúzódó okokat, és azt, hogyan lehet megvédeni, integrálni és az otthonaikba visszajuttatni ezeket az embereket.

A 34 oldalas dokumentum az ENSZ első olyan, kormányok közötti tárgyalásokon alapuló megállapodása, amely a reguláris migrációt szabályozza, miközben igyekszik “védelmet nyújtani az irreguláris mozgásokkal szemben, amelyek veszélynek teszik ki az embereket”.

A megállapodás mindenesetre nem bír kötelező erővel. A dokumentumot várhatóan formálisan a marrakesh-i találkozón fogadják el decemberben.

Az USA már tavaly kivonta magát a tárgyalások alól, mondván, az egyezmény nem egyeztethető össze Amerika szuverenitásával.

Az ENSZ Közgyűlés elnöke, Miroslav Lajcak üdvözölte a dokumentum elfogadását, és kijelentette:

Az [egyezmény] nem ösztönzi a migrációt és nem is célja, hogy megállítsa azt. Jogilag nem kötelező érvényű. Ez nem diktátum. Nem ír elő semmit. És teljes mértékben tiszteletben tartja az országok szuverenitását.

Ennek ellenére pénteken Magyarország külügyminisztere bejelentette, hogy jövő héten Budapesten megvitatják az egyezményről történő “lecsatlakozás lehetőségét”.

Hirdetés