Történelmi ENSZ-egyezmény született a biztonságos migrációról! – Trump már kivonta magát, most Magyarország is lecsatlakozna

Az ENSZ, az USA nélkül, egy globális egyezményben állapodott meg a biztonságos migrációval kapcsolatban.

Az ENSZ valamennyi tagja, kivéve az Amerikai Egyesült Államokat, a biztonságos migrációról szóló megállapodás mellett kötelezte el magát. Több mint egy évig tart tárgyalások után az Egyesült Nemzetek Szervezetének 192 tagja pénteken New Yorkban elfogadta a Szabályos és reguláris migrációról szóló globális egyezményt (Global Compact For Safe, Orderly and Regular Migration). Ez az első, az egész világra kiterjedő dokumentum, ami kezeli a problémát, és célul tűzi az embercsempészet és emberkereskedelem visszaszorítását.

A Dokumentum Elfogadásának Pillanata: (Balról Jobbra) Miroslav Lajčák, Az Ensz Közgyűlés Elnöke, Juan José Gómez Camacho, Mexikó Nagykövete És Jürg Lauber Svájc Nagykövete, Ensz-Székház, New York, 2018. Július 13. / Fotó: Mark Garten 13

Az egyezmény taglalja a migráció mögött meghúzódó okokat, és azt, hogyan lehet megvédeni, integrálni és az otthonaikba visszajuttatni ezeket az embereket.

A 34 oldalas dokumentum az ENSZ első olyan, kormányok közötti tárgyalásokon alapuló megállapodása, amely a reguláris migrációt szabályozza, miközben igyekszik “védelmet nyújtani az irreguláris mozgásokkal szemben, amelyek veszélynek teszik ki az embereket”.

A megállapodás mindenesetre nem bír kötelező erővel. A dokumentumot várhatóan formálisan a marrakesh-i találkozón fogadják el decemberben.

Az USA már tavaly kivonta magát a tárgyalások alól, mondván, az egyezmény nem egyeztethető össze Amerika szuverenitásával.

Az ENSZ Közgyűlés elnöke, Miroslav Lajcak üdvözölte a dokumentum elfogadását, és kijelentette:

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Az [egyezmény] nem ösztönzi a migrációt és nem is célja, hogy megállítsa azt. Jogilag nem kötelező érvényű. Ez nem diktátum. Nem ír elő semmit. És teljes mértékben tiszteletben tartja az országok szuverenitását.[/perfectpullquote]

Ennek ellenére pénteken Magyarország külügyminisztere bejelentette, hogy jövő héten Budapesten megvitatják az egyezményről történő “lecsatlakozás lehetőségét”.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból