Enyedi Ildikó 1 milliárd forintot nyert az új filmjére – Készülhet a Feleségem története

Az európai koprodukcióban, Enyedi Ildikó rendezésében készülő Feleségem története című film gyártására 1 milliárd forintot szavaztak meg. A Nándorfehérvár hőseiről készülő Az utolsó bástya című történelmi alkotás gyártásának előkészítésére 156 millió forint támogatást állapított meg a Filmszakmai Döntőbizottság.

Enyedi Ildikó új filmje Füst Milán világhírű regénye alapján készül. Az Inforg-M&M Film vezetésével német, olasz és francia partnerekkel készül. Anémet-francia Arte és az olasz RAI televíziók, valamint az Eurimages 500 ezer eurós támogatásával készülő film forgatása tavasszal kezdődik. Störr kapitány feleségét Léa Seydoux francia színésznő alakítja. A kapitány szerepében Anders Baasmo Christiansen norvég színész lesz látható.

image 6
Enyedi Ildikó / Fotó: MTI

Az utolsó bástya központi története a sorsdöntő nándorfehérvári diadal idején játszódik. Az alkotók – Ferenczy Gábor és Tőzsér Attila producerek, Hegedűs Bálint forgatókönyvíró és Szász János rendező – a vár hős védőinek kívánnak méltó emléket állítani. A készülő film látványos, megrázó történetével az alkotói szándék szerint széles közönséget, minden generációt meg fog szólítani itthon és külföldön egyaránt.

A testről és lélekről főszereplője, Borbély Alexandra a legjobb európai színésznő és A négyzet a legjobb európai film

Alkotója, Ruben Östlund elnyerte vele a legjobb rendezésért és a legjobb forgatókönyvért járó Európai Filmdíjat. A négyzet: Hogyan viselkedjünk Svédország legmenőbb múzeumában? A négyzet kiérdemelte a legjobb vígjátéknak járó elismerést is, főszereplője, Claes Bang brit színész pedig a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat vehette át.

A Filmszakmai Döntőbizottság legutóbbi határozatával három forgatókönyv végleges változatát fogadta el. Ezek Herendi Gábor Toxikoma, Császi Ádám Holtverseny és Kocsis Tibor Kubala című filmtervét tartalmazzák. Kocsis Tibor új filmterve a futballtörténelem legendás és világhírű alakja, Kubala László (1927-2002) kalandos életének állít emléket.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból