Portugália Európa egyik legrégebbi országa, általában az építészet és az óceán képe ugrik be róla először. Az évtizedek alatt formálódott helyi kultúra pedig csak még izgalmasabbá teszi. A Bright Side csapata összegyűjtött néhány érdekességet az országról.

A portugálok néha megtapasztalják a „Saudade” érzést

A Saudade szónak nincs megfelelője más nyelvekben. Leginkább a nosztalgia szóval rokonítható, de jelentése mégsem egyezik. A saudade egy mély vágyódást jelent valami iránt. Ez az érzés irányulhat személyekre, tárgyakra, helyekre, szituációkra is, de akár valami olyasmire is, ami nem létezik vagy nem létezhet a valóságban. A saudade egyfajta ki nem teljesedettséget is jelöl. Úgy gondolják, a szót a nagy földrajzi felfedezések idején találták ki, és ez az érzés volt, ami az utazásra késztette a felfedezőket.

8 óra előtt nem vacsoráznak

A portugálok későn szeretnek étkezni, szögezte le a Bright Side. A nap utolsó étkezését általában este 8 és 10 között fogyasztják, az éttermek sem nyitnak ki este 7-ig. A helyiek általában reggel 8-kor reggeliznek, délután egykor ebédelnek, és napközben előszeretettel nassolnak.

A helyi desszertek többsége tojássárgából készül

Rengeteg különböző fogás készül a tojássárgájából Portugáliában. Tésztába keverik, töltelékbe teszik, de cukorban főzve különálló desszertet is készítenek belőle. Régebben több különböző céllal használták fel a tojásfehérjét, de a sárgájának kidobása túl sokba került volna az apácáknak és szerzeteseknek, ezért találtak ki több receptet a felhasználásra.

A helyieket felidegesíti, ha valaki menetközben eszik

A helyiek sértésnek vehetik, ha azt látják, valaki útközben eszik pár falatot. Az étkezés egy rituálé Portugáliában, amit ülve, lassan kell végrehajtani. Itt is találni street food éttermeket, de a megvásárolt ételt minden esetben leülve kell elfogyasztani. Udvariatlanságnak számít menetközben enni Portugáliában.

Itt található a világ leggyönyörűbb McDonald’s étterme

Az utazók által leggyönyörűbbnek kikiáltott McDonald’s Porto-ban helyezkedik el. Egy art-deco elemekkel díszített régi épületben található. Kristály csillárok és tehetséges művészek által készült festett üvegablakok teszik különlegessé a „felséges McDonald’s”-ként is emlegetett éttermet.

Karácsonykor mindenki banánt eszik

December 24-én emberek ezrei gyűlnek össze a portugál városban, Bragában, hogy a Bananeiro elnevezésű hagyománynak hódoljanak. Ennek keretében órákkal a családi vacsora előtt ünneplik meg az ünnep kezdetét egy banánnal és egy itallal.

Az állam segít elnevezni az újszülötteket

Az országnak van egy államilag elfogadott listája engedélyezett és tiltott nevekről. Az ajánlott nevek listáján portugál nevek találhatók, ezzel igyekeznek megőrizni az ország identitását. A tiltott neveken számos, popkultúrából kölcsönzött név szerepel, mint például a Ben-Hur, Nirvana vagy a Hendrix. Ha a szülők eltérnek a listától, az államnak kell engedélyeznie a nevet.

Mindkét szülő elmegy szabadságra a baba születése után

A szülési szabadság mellett Portugáliában van kötelező, 20 napos apai szabadság is. Az újdonsült apukáknak az újszülött életének első 6 hetében kell kivenniük a szabadságot, egyben, vagy részletekben. Emellett a törvény szerint közvetlenül a baba születése után az apukának kötelező kivenni a szabadság 5 napját.

Megszokott az ok nélküli ajándékozás a munkahelyen

Portugáliában az ajándékozás a tisztelet jele, nem a lekenyerezésé. Általában megajándékozzák egymást az üzleti tárgyalások elején. Könyveket, italokat, nyakkendőket és sálakat is illendő ajándékozni. Az ajándék visszautasítása udvariatlanságnak számít, egyszerűen csak köszönő levelet kell küldeni érte. A cégek a klienseiknek is gyakran adnak ajándékot.

A WC papír nem a legnépszerűbb higiéniai eszköz

A legtöbb portugál háztartásban nem használnak WC papírt, mivel rengeteg pazarlással jár a bidéhez képest. 1975 óta kötelező a bidék beszerelése az otthonokba.

Törvény tiltja az óceánba pisilést

Letartóztathatják azt, akiről bebizonyosodik, az óceánba pisilt Portugáliában. Persze, az nagy kérdés, hogy hogyan tudják rajtakapni a furcsa törvény megszegőit.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet