Egy olaszországi bárban vagy kávéházban átélhetünk autentikus élményeket, ám az olasz kávékülönlegességeket itthon sem kell nélkülöznünk, ha effajta ízekre vágyunk. Az eredeti olasz élelmiszer kávékínálatában felsorakoztatja a zamatos frissítő italokat, amelyeket egyenesen a dolce vita hazájából hoznak el számunkra.
Hogyan isszák a kávét az olaszok?
Általában eszpresszót fogyasztanak kis csészékből, mégpedig cukor nélkül. A finomra őrölt kávészemeket forró vízzel préselik át, így kapják meg a jellegzetes zamatú erős és koncentrált kávét. A kávészemek annál erősebb pörkölést kapnak, minél inkább dél felé haladunk az országban. Ráadásul csökken a víz mennyisége is, így minél délebbre vagyunk, annál feketébb az eszpresszó is.
Gyakran fogyasztanak az olaszok a reggeli mellé vagy a délelőtti órákban cappuccinót is, ez egy rész tejhabbal és egy rész forró tejjel készül, tetejére pedig általában kakaópor is kerül. Ám ebéd után tejjel kérni a kávét már szentségtörés! Estefelé már egy kis alkohol is kerülhet bele. Az eszpresszót is felhígítják sokan, mégpedig egy rész forró vízzel, az így elkészült változat pedig az americano nevet viseli.
Ha Olaszországban járunk…
Az olaszok gyakran fogyasztanak bármelyik típusú kávé mellé édességet is. Nagyon szeretik a croissant-t és a különféle édes kekszeket is. A kávé előtt legurítanak egy pohár vizet, hogy “lemossák” az ízlelőbimbókat, így maradéktalanul tudják élvezni a kávé aromáját.
Egy olasz kávéházban személyre szabott frissítő italokat is kaphatnak a vendégek, akiknek lesik a kívánságait a baristák. Nagyon komolyan veszik a munkájukat, szinte művészi módon készítik el és prezentálják a vendég elé a kávét. Figyelembe veszik az ízlésüket és a kéréseiket is, ennek megfelelően adagolják a kávét és bele a tejet is.
Az olasz kávék változatossága
Joggal merülhet fel a kérdés az olvasóban, hogy mitől olasz egy kávé? Olaszországban köztudottan nincsenek kávéültetvények, hiszen jellemzően Közép- és Dél-Amerikában, Afrikában és Ázsia egyes részein találhatjuk meg ezeket.
Ezek általában dombos trópusi vidékek, amiket örökzöld buja kávécserjékkel ültetnek be. Mellettük gyakran termesztenek más haszonnövényeket is, a banánfa és a kakaófa például remek árnyékot biztosít a kávécserjék számára. Ezen teremnek a kávécseresznyék, amelyek feldolgozott magja az általunk is ismert kávébab.
Az olasz kávé elnevezés azt takarja, hogy olasz szakemberek válogatják, feldolgozzák, pörkölik, valamint blendelik a kávészemeket. Így alakul ki a jól ismert minőség, amit ezek a termékek takarnak. Természetesen a skála rendkívül széles, igencsak eltérőek lehetnek a pörkölések erősségét illetően is többek között a különféle kávékülönlegességek. Ám az bizonyos, hogy az “olasz” jelző bizalmat ébreszt a kávék tekintetében.