Sarkvidéki hideg zúdul az afrikai melegre, jövő hétfőről keddre helyenként 25 fokot zuhanhat a hőmérséklet, és komoly viharok alakulhatnak ki, a hegyekben havazás sem kizárt.
A magunk mögött hagyott hétvége időjárását egy Északnyugat-Európa felett örvénylő ciklon határozta meg, amely Marokkó és az Ibériai-félsziget irányából szállítja fölénk a rendkívül enyhe levegőt. Vasárnap megdőlt a budapesti melegrekord, a maximum-hőmérsékletek országos átlaga a június 4-7. közötti időszakban jellemző 25,1 Celsius-fok volt.
“A hőség kedden és részben szerdán tetőzik, majd egy kisebb hidegfront hoz lehűlést, hogy aztán a hétvégére újra visszatérjünk a nyárba, végül pedig hirtelen februárban találjuk magunkat” – vetíti előre a jelenlegi modellszámítások alapján Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa. Nézzük a részleteket.
Kedden száraz, többnyire napos idő vár még ránk 24-30 fokos csúcsokkal, a szél viszont többfelé megélénkül. Szerdára nyugati irányból megérkezik az említett ciklon egy hidegfrontja, de jócskán legyengülve. jelentős csapadék ezért nem is valószínű, jellemzően az északi területeken alakulhatnak ki záporok, zivatarok.

Kapcsolódó cikk

A front nyomában a Dunántúlon 15-20, míg keleten, a front előtt 23-28 fokos maximumok várhatók. Csütörtökre összeolvad a különbség, országszerte 17-22 fokot mérhetünk, miközben jelentősen erősödik a szél, a HungaroMet öt nyugati megyére adott ki elsőfokú figyelmeztetést 70 km/órát meghaladó lökések miatt.
Csütörtökön csapadékra már kevés az esély, és erős felmelegedés indul. A hétvége hasonlóan alakul, mint az előző, a jövő hét elején aztán várhatóan még egy nagyot ugrunk: a vasárnapi 23-28 fokról hétfőn 26-31 Celsius-fokra melegszik a levegő. Hiába ismerjük szeszélyesnek az áprilisi időjárás, ez már az őrület határa: az év legmelegebb időszakában, júliusban és augusztusban jellemzőek ezek az értékek.
Magasról lehet nagyot zuhanni, és így is lesz, hétfőről keddre virradóra ugyanis egy masszív hidegfront tör térségünkbe északról. A sarkvidéki hideg és az afrikai meleg közti kontraszt várhatóan kemény viharokat generál, először nyugaton, majd 16-án, kedden már országszerte számíthatunk záporokra, komoly zivatarokra.
A csapadékos délnyugati tájakon kedden 5-10 fokra hűl a levegő, máshol 11-16 fokot mérhetünk, miközben nem kizárt, hogy a Bakony és az Északi-középhegység magasabb területein havazásba válthat az eső.
Egy nap alatt tehát 20-25 fokot zuhan a hőmérséklet, helyenként augusztusból februárba zuhanunk vissza. A következő napokban 11-16, 12-17 fokos maximumok várhatók, ezek az értékek valamivel alulmúlják az április közepén jellemző átlagot.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

nyugdijkorhatar 2024 nyugdij nyugdijas nyugdij utalas 2024

Tényleg csak 70 évesen mehetünk nyugdíjba? Itt a nyugdíjszakártő válasza

A világ egyik nagy vagyonkezelő cége arra figyelmeztette a munkavállalókat, hogy ne számítsanak arra, hogy kényelmesen nyugdíjba tudnak vonulni a hatvanas éveikben, hanem meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt akár 70 évre, mert az emberek sokkal tovább élnek, mint korábban, és kevesebb fiatal kép be a munkaerőpiacra.