Valamilyen módon mindannyian manipulatívak lehetünk, azonban, ha valami olyasmiről van szó, amit folyamatosan észlelünk, legyünk figyelmesek, és óvatosan kezeljük a dolgokat, hogy elkerüljük a bántódást.
Néhány ember képes arra, hogy érzelmileg manipulálja társait, azzal a szándékkal, hogy valamilyen előnyt vagy irányítást szerezzen mások felett a környezetében. Leggyakrabban tisztességtelen vagy kizsákmányoló stratégiákat alkalmaznak, amelyeket mindenáron kerülni kell, nehogy belegabalyodj a problémáikba.

Bright Side összegyűjtötte, hogy melyek az érzelmi manipulátorok leggyakoribb technikái, és összeállított egy listát ezek közül, hogy meg tudd állapítani, ha valaki megpróbálja használni őket.

Még akkor sem akarnak tenni valamit, ha azt mondják, hogy igen, és kerülik a közvetlen konfrontációt

Erzelmi.manipulacio
Azok a személyek, akiknek manipulatív személyiségük van, általában pesszimisták és sértődöttek, konfliktusaikat burkolt haragjukon keresztül fejezik ki, például halogatás, makacsság és eredménytelenség. Képzelj el valakit a munkahelyén, aki visszautasít egy kérést, de ahelyett, hogy egyszerűen nemet mondana, ezt közvetett módon teszi, és eltitkolja, hogy megtette.
Leggyakrabban megpróbálják elkerülni, hogy döntésük következményeivel foglalkozzanak. Ez lehet az úgynevezett passzív-agresszív viselkedés. Az ilyen helyzetekkel való szembesülés során ajánlott rávenni a passzív-agresszív magatartást tanúsító személyt, hogy lássa, hogy felelős a hibáiért. Így abbahagyják a hibáztatást, ha ez a helyzet.
Ugyanakkor ez segít abban, hogy saját igényeidet helyezd előtérbe, és ezáltal elkerüld, hogy a csapdájukba ess, amely arra késztet, hogy magadra vállald a felelősséget. Mindenesetre elengedhetetlen, hogy ne játssz olyan emberekkel, akikről kimutatták, hogy manipulatív személyiséggel rendelkeznek. Soha ne nézz szembe a helyzettel dühös helyről. Ehelyett először az egészségedre és a boldogságodra gondolj.

Másokat zavarba ejtenek, így kiszolgáltatott helyzetbe hozva őket

Erzelmi.manipulacio.2
A manipuláció a szociális és érzelmi zaklatás egy fajtájává fejlődhet. Például bizonyos esetekben ez az úgynevezett intellektuális zaklatás formáját öltheti. Ezekben a helyzetekben a manipulátor gyakran átveszi a téma szakértői szerepét, míg az úgynevezett áldozat, aki kínosnak és alacsonyabb rendűnek érzi magát, úgy dönthet, hogy megkeresi a manipulátort, hogy olyan információhoz jusson, amely a későbbiekben hasznosnak bizonyulhat.
Ennek kezelésére a legjobb, ha nem bocsátkozunk hatalmi harcba. Ez a tanács természetesen a legtöbb esetben igaz, de különösen fontos, ha manipulátorokkal van dolgunk.
Ne feledd, hogy ha az agresszor tettei és szavai már nem hatnak ránk, a manipulátor egy bizonyos ponton szégyellni fogja a viselkedését. Ha valaki ragaszkodik ahhoz, hogy újra és újra kiemeljen egy múltbeli hibát, amelyet te vagy valaki más elkövetett, tudasd vele, hogy ez nem fontos, és már nem számít.

Elferdítik a tényeket, hogy az embereket kétségbe vonják saját észlelésükben, ítéletükben vagy emlékezetükben

Erzelmi.manipulacio.3
Amikor valaki megváltoztatja egy esemény tényeit, amitől egy másik személy bizalmatlanná válik saját memóriájában, észlelésében, és megkérdőjelezi saját ösztöneit, akkor teljesen normális, ha az áldozat bizonytalannak érzi magát, és nagyfokú bizonytalanságot érez. Az ilyen típusú manipuláció megsérti valakinek a bizalmát és a valóságérzékét.
A nap végén az áldozat összekeverheti, hogy mi igaz és mi nem, ezért ez a technika különösen veszélyes, ezért fontos ennek tudatában lenni. Az egyik jele annak, hogy ilyen típusú érzelmi manipuláció alatt állsz, pontosan az, amikor elkezdesz megkérdőjelezni mindent, amit teszel és gondolsz, anélkül, hogy valójában bármi okod lenne kételkedni a dolgokban.
Ebben a helyzetben azt javasoljuk, hogy bízz az ítélőképességedben és az ösztöneidben, mutass magabiztosságot, és azonosítsd azokat az embereket, akikben megbízhatsz, hogy betekintést nyújts a helyzetbe. Ne feledd, hogy bizonyos esetekben az ilyen típusú műveletek szakember segítségét igényelhetik.

Nyomást gyakorolnak másokra, és nem vagy csak kevés időt adnak nekik a döntésre

Erzelmi.manipulacio.4
Az érzelmi manipuláció mindenféle helyen és helyzetben megtörténhet. Sőt, még akkor is belefuthatunk, ha valaki értékesítési és tárgyalási taktikaként használja, ahol kihasználják a potenciális ügyfél törékenységét. Ez gyakran azért történik, hogy nyomást gyakoroljanak rájuk, hogy vásároljanak valamit anélkül, hogy meggondolnák, készek-e tudatos döntést hozni a vásárlással kapcsolatban.
Nyilvánvaló, hogy ezek a technikák nem annyira károsak, mint mondjuk az emberek teljes hitetlenségre manipulálása, ahogy korábban láttuk.
Leggyakrabban hasznos megtanulni megmondani, mikor kényszerülsz valamire, mert akkor könnyen cselekedhetsz, például úgy, hogy elhatárolódsz az adott személytől, megpróbálsz időt nyerni, és más lehetőségeket keresel, valamint másodvéleményt kérsz. A fontos döntések meghozatala időbe telik, és azokat akkor kell meghozni, amikor nyugodtnak és összeszedettnek érzed magadat.

Áldozatként viselkednek

Erzelmi.manipulacio.5
Mindig nagyon fontos észben tartani, hogy ami az emberi kapcsolatokat illeti, a dolgok nem csak fekete-fehérek. Ez különösen igaz, ha például agresszióval kell szembenézned. Vannak, akik a hatalom megszerzése érdekében könnyen átvehetik és fel is fogják venni az áldozat szerepét. Ez történhet tudatosan vagy öntudatlanul.
Azok, akik ezt teszik, gyakran passzív hozzáállást mutatnak. Hajlamosak elkerülni a közvetlen konfrontációt és a felelősséget azzal, hogy másokat hibáztatnak minden rosszért, ami velük történik. Gyakran mondják, hogy pesszimizmusuk abból fakad, hogy mások nyomást gyakorolnak rájuk. Bár ez valójában egyfajta manipuláció, felléphet védekezési mechanizmusként a félelem vagy a szorongás specifikus tüneteinek kezelésére.
Ha egy személy ilyen típusú mintát mutat, akkor ajánlott, hogy ne ítéld el és ne kritizáld, és legyél tisztelettudó, mert bonyolult problémákkal kell szembenézned, és akár segítségre is szükséged lehet. Jobb, ha nyílt és őszinte beszélgetést folytatunk, hogy megértsük, mi történik, és elkerüljük a demotivációt. Ezen kívül az is segíthet, ha támogatjuk és irányítjuk őket abban, hogy megkérdőjelezzék felelősségüket mindenben, ami történik velük, de minden esetben jobb, ha szakemberhez irányítjuk őket.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

idojaras elorejelzes 2024 aprilis sarkvideki hideg

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

Sarkvidéki hideg zúdul az afrikai melegre, jövő hétfőről keddre helyenként 25 fokot zuhanhat a hőmérséklet, és komoly viharok alakulhatnak ki, a hegyekben havazás sem kizárt.

nyugdijkorhatar 2024 nyugdij nyugdijas nyugdij utalas 2024

Tényleg csak 70 évesen mehetünk nyugdíjba? Itt a nyugdíjszakártő válasza

A világ egyik nagy vagyonkezelő cége arra figyelmeztette a munkavállalókat, hogy ne számítsanak arra, hogy kényelmesen nyugdíjba tudnak vonulni a hatvanas éveikben, hanem meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt akár 70 évre, mert az emberek sokkal tovább élnek, mint korábban, és kevesebb fiatal kép be a munkaerőpiacra.