Erzsébet királynő a március 23-i héten még eleget tesz hivatalos kötelezettségeinek, de csütörtöktől átköltözik a windsori kastélyába Húsvétig.

Keep calm and carry on!

Az angol királyi család az elmúlt hetekben az ismert második világháborús szlogen jegyében (Keep calm and carry on!) látszólag próbálta megőrizni hidegvérét és élni a mindennapjait a koronavírus-járvány idején is.

Erzsebet Kiralynő Karanten
Erzsébet Királynő / Fotó: Justin Tallis / Afp / Getty Images

Erzsébet királynő személyzete egy múlt héten megjelent közleményben jelentette be, hogy hamarosan a királyi család élete is megváltozik, írja a Vanity Fair. Múlt hét kedden azt jelentették a Buckingham palotából, hogy az eddigiekkel ellentétben a királynő a windsori kastélyban fogja átvészelni a járványt, ahol már egy ideje a hétvégéket is tölti. Továbbá, az áprilisi és májusi rendezvényeket lemondják, de a héten még minden megbeszélésen részt fog venni.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Gyakorlati okból néhány óvintézkedést is meghoztunk tekintettel a jelen körülményekre, és a királynő programjában is sor kerül néhány változtatásra. Az orvosokkal és az udvartartással egyeztetve azok a nagy létszámú események, amelyeken a királynő és a királyi család más tagjai is részt vettek volna, elmaradnak vagy későbbi időpontban rendezzük meg[/perfectpullquote]

– szólt a Buckingham palota közleménye.

Amire mindig is kíváncsi voltál: mit kap karácsonyra Erzsébet királynétól a személyzet?

Márciusban minden dolgozó megkapja a szokásos e-mailt: mit kér karácsonyra. Bár ezt nem úgy kell elképzelni, hogy mind az 550 ember azt kér, amit nem szégyell. Mindössze utalványt kérhetnek, valamint megválaszthatják, hogy valamilyen jelképes ajándékra vagy könyvre kérik az összeget. Nem is mindenkinek jár a jóból, aki nem dolgozik minimum egy éve a palotában, kimarad a buliból.

A királynő a húsvéti ünnepek végéig biztosan Windsorban marad, de az is lehetséges, hogy elhúzódik az ott-tartózkodása. A közlemény nem említi, hogy Windsor miért jelent nagyobb biztonságot a királynő egészsége szempontjából. Ugyanakkor a hétvégi hírekben szerepelt, hogy a Buckingham palota a személyzet irodaépülete is egyben, ahol sok ember megfordul, a cél valószínűleg az, hogy minél kevesebb ember forduljon most meg a királynő körül. Magán meghallgatásokat azonban továbbra is folytatni fog Windsorban is. Az sem egyértelmű még, hogy miséken részt fog-e venni, ahogy most vasárnap tette.

Windsori karantén

Az április 9-én a windsori Szent György kápolnában tartandó nagycsütörtöki istentiszteletet és a közelgő Buckingham palotabeli kerti ünnepségeket szintén törölték. A közlemény azt is megjegyzi, hogy a 2020-ban meghívott vendégeket szeretettel várják majd jövőre. A királynő hivatalos születésnapja, a Trooping the Colour és a májusi európai győzelem napi ünnepség megtartásáról, illetve a japán miniszterelnök, Shinzo Abe közelgő látogatásáról még nem született döntés.

Így lázadt a királyi etikett ellen Harry herceg és Meghan Markle

Eddig a brit királyi család legnagyobb lázadójának Diana hercegnő számított, és jó oka is volt rá. Szabályszegésnek számítot például a híres „ bosszúruhája “, az őszinte interjúi a férjével való kapcsolatáról, vagy amikor HIV-vírussal fertőzött embereket ölelt meg. Ezek a cselekedetek sokkolták a médiát és a királyi család tagjait.

A királynő döntése egybecseng az Egyesült Királyság koronavírus-stratégiáját érintő változással. Múlt hét hétfő délután Boris Johnson kormánya felszólította az embereket, hogy tartsák be a társasági távolságtartásra vonatkozó szabályokat, és a 70 év felettiek vonuljanak önkéntes karanténba. Kedden Katalin és Vilmos herceg bejelentették, hogy jótékonysági munkájukkal ezentúl a koronavírus-járvány okozta válsághelyzetre kívánnak fókuszálni.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet