Ősszel a New York-i Metropolitan Museumban nyílik kiállítás az európai barokk udvarok mechanikus csodáiból. A világ egyik leghíresebb múzeumában pedig az Esterházy család számos kincseit állítják ki.

Drágaköves óráktól a festett zenélő dobozokig számos Esterházy-kincs látható lesz a New York-i Metropolitan Museum őszi kiállításán. Az egyik legérdekesebb az aranyozott ezüst szekér.

Az Esterházyak Automata Bacchus Kocsija A Fraknói Várban
Az Esterházy Család Automata Bacchus-Kocsija A Fraknói Várban / Fotó: Cornelia Gobauer / Esterházy Alapítvány

Három kulccsal kellett felhúzni, írja az Index tudósítója. Ezt követően a jármű elndul harangozva. A szerecsenek, szarvasok, majmok mozgásba lendülnek, írja a tudósító, ráadásul “a bor istene is öltögetni kezdi a nyelvét, forgatni a szemét és emelgetni a poharát”.

Ausztriai magánalapítvány pereli a Magyar Államot az Esterházy-kincsek ügyében

Az 1695-ben megalapított, kivételes értékű barokk főúri kincstár mintegy 270 tétele az első világháború végén került Budapestre a ma Ausztriában található fraknói várból. Az ötvös-, érem- és textiltárgyakból álló műkincs-gyűjteményt 2016-ig az Iparművészeti Múzeumban őrizték, akkor egy kormánydöntés értelmében több mint 70 darabját a fertődi Esterházy-kastélyban helyezték el.

Az 1500-as, 1600-as évek idején a főurak körében népszerűek voltak az ilyen asztaldíszek a nagy lakomákon, így természetes, hogy az Esterházy család udvarában is volt egy nem is akármilyen darab.

Ennek a példánynak az a különlegessége, hogy ma is tökéletes állapotban van. Ha felhúzzuk, most is elindul, mozogva minden elemében, ahogy az a fenti videón is látható. Akit érdekel, még egy darabig megnézheti Fraknóban, november 25 és március 1. között New Yorkban.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.