A New York-i Metropolitan Museumban álltják ki a magyar herceg csodaautomatáját

Ősszel a New York-i Metropolitan Museumban nyílik kiállítás az európai barokk udvarok mechanikus csodáiból. A világ egyik leghíresebb múzeumában pedig az Esterházy család számos kincseit állítják ki.

Drágaköves óráktól a festett zenélő dobozokig számos Esterházy-kincs látható lesz a New York-i Metropolitan Museum őszi kiállításán. Az egyik legérdekesebb az aranyozott ezüst szekér.

Az Esterházyak automata Bacchus kocsija a Fraknói várban
Az Esterházy család automata Bacchus-kocsija a Fraknói várban / Fotó: Cornelia Gobauer / Esterházy Alapítvány

Három kulccsal kellett felhúzni, írja az Index tudósítója. Ezt követően a jármű elndul harangozva. A szerecsenek, szarvasok, majmok mozgásba lendülnek, írja a tudósító, ráadásul “a bor istene is öltögetni kezdi a nyelvét, forgatni a szemét és emelgetni a poharát”.

Ausztriai magánalapítvány pereli a Magyar Államot az Esterházy-kincsek ügyében

Az 1695-ben megalapított, kivételes értékű barokk főúri kincstár mintegy 270 tétele az első világháború végén került Budapestre a ma Ausztriában található fraknói várból. Az ötvös-, érem- és textiltárgyakból álló műkincs-gyűjteményt 2016-ig az Iparművészeti Múzeumban őrizték, akkor egy kormánydöntés értelmében több mint 70 darabját a fertődi Esterházy-kastélyban helyezték el.

Az 1500-as, 1600-as évek idején a főurak körében népszerűek voltak az ilyen asztaldíszek a nagy lakomákon, így természetes, hogy az Esterházy család udvarában is volt egy nem is akármilyen darab.

Ennek a példánynak az a különlegessége, hogy ma is tökéletes állapotban van. Ha felhúzzuk, most is elindul, mozogva minden elemében, ahogy az a fenti videón is látható. Akit érdekel, még egy darabig megnézheti Fraknóban, november 25 és március 1. között New Yorkban.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból