Az észak-koreai Kim Dzsongun kirúgta a kórházat építő dolgozókat 

Észak-Korea vezetője, Kim Dzsongun elbocsátotta azokat a dolgozókat, akik egy helyi kórház megépítésén végeztek munkálatokat.

Szélnek eresztett bizottság

Kim Dzsongun októberben rendelte el a Phenjani Általános Kórház megépítését, amellyel nemcsak a Munkáspárt 75. évfordulóját kívánták megünnepelni, hanem a közegészségügy fejlesztését is megcélozták. Az új kórház megnyitása ugyanis remek módszer lehet a koronavírussal felvett harcban. 

kim dzsongun scaled
Kim Dzsongun elbocsájtotta a kórház megépítésén munkálkodó dolgozókat / Fotó: AFP Photo

Kim Dzsongun azonban a helyszínen tett legutóbbi látogatása során elengedte a projektmenedzserek egy csoportját, az úgynevezett építési koordinációs bizottságot. Mindezt azzal magyarázta, a csoport nem tudott megfelelő költségvetést kézben tartani, valamint felszereléseket biztosítani, így azokat és más építőanyagokat az állampolgároktól szerezték be.

Nem az első eset

Kim Dzsongunnak ebben a hónapban ez volt a második szigorú utasítása és rendre intése a korábbi építkezési vezetőkkel szemben. Ezelőtt azzal bírálta őket, hogy a figyelmetlenségekkel késlekedést okoznak és megsértik a járvány elleni szabályokat.

Észak-koreai média: Feltűnt Kim Dzsongun, átadott egy műtrágyagyárat

A Yonhap szerint az észak-koreai vezető egy szucsoni műtrágyagyár átadóján jelent meg, ottani idő szerint szombaton. Fotók is megjelentek az avatóról, és az észak-koreai elnök a fotók tanúsága szerint maga vágta át az avatási szalagot, a munkások lelkesen üdvözölték és elkísérte a ceremóniára húga, Kim Jo Dzsong is, írja az MTI.

Ennek ellenére dicsérte a projekt áttörő lépéseit, amelyekre a rendkívüli helyzet folytán is sor került. Ezt követően mégis elrendelte a koordinációs bizottság munkájának kivizsgálását és az összes felelős tisztviselő lecserélését. 

Yang Moo-jin, a szöuli észak-koreai tanulmányi egyetem professzora szerint egy ilyen nagyobb projekt visszaesése gazdasági nehézségekre utal. A pandémiának és az elrendelt szankciónak köszönhetően ugyanis az erőforrások mozgósítása nehézségekbe ütközhet. 

A Reuters szerint Észak-Korea az utóbbi időben nem jelentett egyetlen új koronavírusos esetet sem, de intenzív megelőző intézkedésekkel védik az állampolgárokat. A WHO tanácsai szerint kötelező a maszk viselete, az önkéntes karantén a határ menti munkások számára, valamint nem engedélyezettek a nagyobb létszámú események sem. Ezzel szemben az Egyesült Államokban rohamosan nő a fertőzöttek száma. Donald Trump amerikai elnök pedig csak pár nappal ezelőtt viselte először a maszkját.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból