A koronavírus-járvány egyik legnagyobb gócpontjává alakult észak-Olaszországban az ott lakók élete gyökeresen megváltozott.

Észak-Olaszország lett Európa egyik epicentruma

Az olasz egészségügyi dolgozók mindent elkövettek, hogy megfékezzék a járványt. A leginkább érintett korosztály az idősek voltak, mégis akadt százévesnél idősebb fertőzött is, aki túlélte a betegséget.

Olasz Orvos Koronavirus
/ Fotó Abc News

Az észak-olaszországi Bergamo város orvosai, egészségügyi dolgozói, temetkezési vállalkozói szerint az élet már sohasem lesz olyan, mint a koronavírus-járvány előtt, írja a Vice. Iris Limonta idős édesanyját vesztette el járvány miatt, és még arra sem volt lehetősége, hogy mellette legyen az utolsó percekben.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Annyit mondtak nekem, hogy nagyon sajnálják, de rossz hírt kell közölniük, az anyám nincs köztünk többé[/perfectpullquote]

– emlékszik vissza a nő.

Teresa Maria Ambrosini közel egy évig lakott az idősek otthonában, és jó közérzetnek örvendett mikor Limonta utoljára beszélt vele. Az észak-olasz régióban a Covid-19 elterjedése figyelmeztetés nélkül, halálosan gyorsan következett be.

Beszámolók a karanténból és a frontvonalból: így élik meg az olaszok a koronavírus-járványt

Cristian Monaco (32 éves orvos): Mi eddig nagy társasági életet éltünk a barátainkkal. Most komolyan át kellett szervezni az életünket, a munkánk miatt is. Radiológus diagnoszta vagyok, pár hónapja szereztem meg a szakvizsgámat. Az osztályunkon is teljesen felfordult az élet, hogy képesek legyünk kezelni a koronavírus miatti vészhelyzetet.

Ezért sem engedte a személyzet Limonta és más családtagok számára sem az intézmény látogatását. A járvány februári kitörése után a 200 idős lakóból 65-en haltak meg, néhány hét alatt az ápoltak harmada eltávozott. Az esetek közül csak néhányat okozott biztosan a koronavírus, hiszen az enyhe tüneteket mutatókat nem tesztelték a betegségre.

Olaszorszag Koronavirus
/ Fotó: Sky News

Az olaszországi hivatalos jelentések szerint eddig több mint 21 ezer halottat követelt a pandémia, amely Európában az első és világszinten is a legmagasabbak közé tartozik. A hivatalos adatokon túl, ez a szám még magasabb lehet. Egészségügyi dolgozók, temetkezési vállalkozók és családtagok beszámolói szerint sokan haltak meg otthonaikban vagy idősotthonokban. Ezek az esetek pedig nem számítanak bele a hivatalos koronavírus áldozatok statisztikáiba.

Több áldozat lehet, mint a hivatalos adatokból kitűnik

Az L’Eco di Bergamo lap tanulmánya szerint a leginkább érintett Bergamo régióban a halottak valódi száma a duplája lehet a hivatalos adatokéhoz képest.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Az orvosok és a nővérek is kimerültek Alessia Bonari a koronavírus elleni harc frontvonalán küzd nap, mint nap. Instagram-posztban osztotta meg a munkájával kapcsolatos megpróbáltatásait, írja a . 923.4k Likes, 34.9k Comments – Alessia Bonari (@alessiabonari_) on Instagram: “Sono i un’infermiera e in questo momento mi trovo ad affrontare questa emergenza sanitaria.

Ez annak köszönhető, hogy csak azokat tesztelték koronavírusra, akik intenzív kórházi ápolásra szorultak míg azokat, akik otthon vagy ápolási otthonokban voltak, nem. Így sok eset feltáratlan maradt.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Elsősorban, amit tehettünk, hogy azokat a betegeket teszteltük le, akik a kórházba érkeztek. Ha valaki otthon maradt, azzal senki sem törődött, hogy letesztelje, ezért lehetséges, hogy a valódi szám nagyon nagy[/perfectpullquote]

– árulta el egy bergamoi orvos.

Az országos karantén miatt sajnos nem Limonta az egyetlen, aki nem tudott elbúcsúzni szeretteitől. A temetéseket is csak néhány fővel, rövid papi ceremóniával engedélyezték.

Olaszorszag Covid 19
Temetés Olaszországban / Fotó: Piero Cruciatti

“Nem olyan volt, mint egy hagyományos temetés, ahol a holttest közelében lehetsz két vagy három napig. Nem tűnt valóságosnak, őszintén szólva” – emlékszik vissza Limonta a tragikus eseményre.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet