6 dolog, amit az éttermekben nem tisztítanak rendesen

Időnként jólesik, ha elénk teszik az ételt és nem nekünk kell megfőznünk. De tudtad, hogy egy étteremben kétszer akkora a valószínűsége, hogy ételmérgezést kapsz, mint otthon a saját konyhádban?

Miután nem látjuk, mi folyik a színfalak mögött egy étteremben, csak remélhetjük, hogy az ételeink csíramentes környezetben készülnek, és hogy rendszeresen és alaposan takarítják a konyhát. Mielőtt azonban újra elmennél enni valahova, jó ha tudod, mik a legnagyobb veszélyforrások egy vendéglátóhelyen, ha a baktériumokról esik szó.

Gumikesztyű

source

A kesztyű használata hamis biztonsági érzetet adhat a szakácsoknak, és sajnos sokszor nem cserélik őket olyan rendszeresen, mint kellene – írja az rd.com. Ha egy szakács kesztyűt viselt, miközben nyers hússal dolgozott, majd ezután nyers zöldségekkel foglalkozik, a baktériumok könnyen beszennyezhetik azokat.

Mutatunk 10 olcsó és környezetbarát háztartási trükköt

Mutatunk 10 olcsó és környezetbarát háztartási trükköt Ablakkeretek nehezen hozzáférhető részei Mindössze egy kis szódabikarbónát kell szórni a sarkokba, aztán pedig egy kis ecetet önteni rá. Csak várjuk meg, amíg abbamarad a pezsgés, és könnyedén töröljük le a koszt. Keverjünk össze egyenlő arányban ecetet és mosóport, majd vigyük fel az elegyet a problémás területekre!

A szakértők szerint a műanyag kesztyűk sokkal veszélyesebbek, mint a csupasz kezek – mondja Howard Cannon, a Restaurant Expert Witness igazgatója.

Étlapok és menükártyák

203162.w

Ugyanez a tanulmány megdöbbentő eredményeket hozott az étlapokkal kapcsolatban: néhol 185 000 baktériumot találtak rajtuk, így ezek lettek a dobogósok a listán. Dr. Chuck Gerba, az arizonai egyetem kutatója azt állítja, hogy százszor több baktériumot tartalmaz egy étlap, mint egy vécéülőke, így azt javasolja, hogy a biztonság érdekében a rendelés leadása után mindig mossunk kezet.

Só- és borsszóró

203165.w

A Good Morning America az Arizonai Egyetem kutatóival együtt vizsgálta be az éttermi asztalok szennyezettebb elemeit, New York-i és ohiói éttermekben. Az eredmények? Átlagosan 11 600 baktériumot találtak a só- és borsszórókon. A tanulmány azt is kimutatta, hogy rengeteg E. coli baktérium található rajtuk. Ha javasolhatjuk, inkább ne vedd kézbe őket!

Szervírozó eszközök

203160.w

Ezek kifejezetten a svédasztalok és salátabárok esetében rizikósak. Gondolj csak bele, hány kézen mennek keresztül egy nap. Feltétlenül moss kezet, miután használtad őket, pláne influenzaszezonban!

Szivacsok és rongyok

203159.w

Biztosan veled is előfordult már, hogy előtted törölték le egy ronggyal az asztalodat. Így ugyan megszabadulnak a ráömlött italtól, morzsáktól és egyéb ételmaradékoktól, de a baktériumoktól nem, sőt! Mivel ezeket az eszközöket egyszerre több felületen is használják, csak egyik helyről a másikra viszik velük a bacikat.

Székek

203166.w

Az éttermi székek vizsgálata során, húszból húsz esetben 70%-ban E. coli baktériumot találtak az üléseken. Ha belegondolsz, hogy naponta hány ember fordul meg rajtuk, talán nem is meglepő ez az eredmény. Reménykedjünk benne, hogy kedvenc helyünkön rendszeresen tisztítják a székeket.

További hasonló cikkek olvashatók a ContextUs Élet+Stílus rovatában!


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból