Az EU vezetői maratoni tárgyalásokat követően végül egyezségre jutottak a migráció kérdésében

Az Európai Unió vezetői áttörést jelentő egyezségre jutottak a migráció kérdésében az egész éjszaka tartó megbeszéléseket követően Brüsszelben, jelentette be pénteken Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

Európa a migráció szorításában

Nemrég beszámoltunk arról, hogy milyen hatalmas problémát jelent a migráció világméretű jelensége. Az ENSZ legfrissebb adatai szerint a tavalyi évben világszerte 68,5 millió ember volt kénytelen elhagyni otthonát háborúk, zavargások, üldöztetések elől menekülve. A menekültügy évek óta Európát is komoly kihívás elé állítja.

A brüsszeli egyezségről annyit lehet tudni, hogy Tusk Twitter-üzenetben írta meg, az EU 28 vezetője megállapodott az Európai Tanács javaslatait illetően, a migrációt is ideértve.

No Title

EU28 leaders have agreed on #euco conclusions incl. migration.

Az egyezség homályos megfogalmazást tartalmaz arra vonatkozóan, hogy zárt bevándorlási központokat hoznak létre az Unión belül. Azok az EU-s országok, amelyek hajlandóak ilyen központokat létesíteni, a területükön fogják elbírálni a bevándorlók és menedékkérők ügyeit.

A migránsokat az Unióba lépésüket megelőzően meg fogják vizsgálni abból a szempontból, hogy jogosultak-e menedék iránti kérelemre.

Az észak-afrikai és közel-keleti országoknak EU-s pénzügyi segélyt ajánlanának fel cserébe azért, hogy ilyen szűrő központokat hozzanak létre. Ezekre a javaslat “regionális diszembarkációs platformként” hivatkozik.

Merkel szerint a vezetők abban is megállapodtak, hogy megerősítik a belső ellenőrzési pontjaikat annak érdekében, hogy a menedékkérők ne választhassák meg szabadon azt az uniós országot, amelyben benyújtják a kérelmüket.

Belgium Eu Council Summit
Emmanuel Macron, Donald Tusk, Angela Merkel És Pedro Sanchez Spanyol Miniszterelnök / Fotó: Epa / Olivier Hoslet

Az EU-vezetők ezen kívül megszavazták, hogy további 3 milliárd eurót fizetnek Törökországnak a 2016-os kompenzációs megállapodás második részleteként cserébe azért, hogy Ankara erőfeszítéseket tesz, hogy a migránsokat távol tartsa Európától. 

Az egyezség értékelése

Merkel elmondta, “optimista”, hogy az EU folytatni tudja a munkát annak érdekében, hogy megoldják a szabálytalan bevándorlás problémáját. Ez “jó jele” annak, hogy az Unió közös álláspontot fogadott el az ügyben.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] Még így is sok a tennivalónk azért, hogy áthidalhassuk a különböző nézeteket   [/perfectpullquote]

– tette hozzá a német kancellár.

Emmanuel Macron francia elnök szerint

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] Európának még sokáig kell a migrációs nyomással együtt élnie. Szembe kell tudnunk nézni ezzel a kihívással, miközben hűek maradunk az értékeinkhez.   [/perfectpullquote]

Sebastian Kurz osztrák kancellár arról beszélt, hogy már régóta követelték ezeket a védelmi zónákat, biztonsági területeket, beléptetési központokat, bár egyesek ezeket Európán kívül szerették volna megvalósítani.

Olaszország is örülhet, mert elérte, amit akart. 

44451763 401
Giuseppe Conte, Olasz Miniszterelnök Elégedett A Megállapodással / Fotó: Reuters / E. Vidal

A frissen megválasztott miniszterelnök, Giuseppe Conte leszögezte, hogy mindaddig nem járul hozzá a Brexittel és a biztonsági intézkedésekkel kapcsolatos egyezségkötéshez, amíg a migráció kérdésében számára is elfogadható megállapodás nem születik.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból