A Big Benen túl: Európa legszebb óratornyai

Manapság, a mindent tudó karórák és  okostelefonok korszakában a köztéri órák jelentősége meglehetősen csekéllyé vált. Ettől még gyönyörűek, ezért úgy éreztük, muszáj megmutatni a legszebbeket.

Európa szerintünk leginkább szemet gyönyörködtető óratornyait gyűjtöttük egy csokorba.

Grazi óratorony

42476399 303

Ez az osztrák gyöngyszem a Schlossbergen már messziről látható. Különlegessége, hogy az óra és a perc mutató meg van cserélve.  Eredetileg csak egy nagy mutató volt az óráknak, hogy jelentősebb távolságból is lehessen látni. A kis percmutatót később adták hozzá.

A világ legnagyobb kakukkos órája Tribergben

42476560 303 1

Ezek a cuki házak a kakukkosórával Feketeerdő szimbólumai. A világ legnagyobb kakukkos órája is itt, Tribergben található. A mozgószerkezet maga hat tonnát nyom. A kakukk is meglehetősen impresszív. A minden egész és fél órában megszólaló fa madárka 4 és fél méteres.

Bécsi Anker-óra

42476439 303

Bécs talán legismertebb órája az Anker biztosító társaság épületének két részét összekötő hidat díszíti a Hohe Markton.  Franz von Matsch szobrász és festőművész készítette szecessziós stílusban. 12 óra leforgása alatt 12 rézfigura jelenik meg, amelyek Bécs történelmének fontos személyeit ábrázolják, köztük Mária Teréziát és Joseph von Haydnt. Déli 12 órakor mindannyian előjönnek, és mindegyik alakhoz más zene hangzik el.  

A varázslat háza Blois-ban

42476469 303

Ez nem is igazi óra, de a sárkányfejek Blois francia városkában még mindig jelzik az időt. Minden fél órában megjelennek az ablakokban és ijesztő módon tekeregnek. A homlokzat mögött múzeum húzódik, ami a varázslat történetét mutatja be. A modern varázslat atyja, Robert-Houdin ugyanis itt született Blois-ban.

A müncheni harangjáték

41758467 303

Naponta kétszer-háromszor megmutatják magukat a müncheni Városháza harangjátékának figurái. Az élet nagyságú alakok München történelmének két fontos eseményéhez kötődnek: V. Vilmos herceg esküvőjéhez és a pusztító pestisjárványhoz. Bármennyire is történelmi a harangjáték, mégis modern módon, napenergiával működtetik.

Csillagászati óra Strasbourgban

42476419 303

A strasbourgi székesegyház eme lenyűgöző reneszánsz darabját svájci órásmesterek készítették. A figurák az apostolok és a négy nagy életkor: a gyermekek, fiatal felnőttek, felnőttek és idősek megtestesítői, minden nap déli fél 1-kor kezdenek mozogni.

Orloj, a toronyóra a prágai Városházán

42476429 303

A prágai Városháza csillagászati órája 1410-ből származik, és a gótikus technológia egyik mesterdarabja. Legenda szerint elkészülte után az építő szemét kinyomták, hogy az óra egyedülálló maradjon a világon. És az is! Jelenleg renoválás alatt áll, de október végétől újra megcsodálhatók a 12 apostolt megtestesítő figurák.

Zytglogge Bernben

42476459 303

Ha már óra, akkor ugye Svájc… A berni óratorony, a Zytglogge 1530-ból származik, és voltaképpen a svájci főváros jelképének számít. Minden órában meg lehet tekinteni az arany harangozót, a kakast és Kronoszt, az idő istenét.

Big Ben

42476514 303

Európa legismertebb toronyórája Londonban található. A Big Ben csak a beceneve a toronynak, mert valójában Erzsébet Toronynak (Elizabeth Tower) hívják. Big Ben a legnagyobb és legsúlyosabb harangra utal az öt közül. “Britannia hangja” általában óránként felcsendül. Az elkövetkező öt évben azonban elnémulnak a harangok, mert felújítják a tornyot.

Torre dell’Orologio Velencében

42476409 303

A Szent Márk téren található csillagászati óra nem csak az időt mutatja, hanem az aktuális csillagjegyet, továbbá a hold fázisait és a napot. Az 1998-as legutolsó restaurálásig a “temperatore”, a toronyőr a toronyban lakott a családjával. 2006 óta az órát digitálisan ellenőrzik.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból