Az Európai Parlament megszavazta a műanyag stopot

Az Európai Parlament szerdán elsöprő többséggel, 571-53 arányban jóváhagyta azt az intézkedéscsomagot, ami az egyszer használatos műanyag eszközök betiltását irányozza elő.

Ezzel az európai jogalkotók a tengerek és óceánok műanyag szennyezésének csökkentését lehetővő tevő jogszabályt fogadtak el. A bevezetésre kerülő tilalom arra a 10 plasztik használati tárgyra vonatkozik, amelyek Európa partjait leginkább szennyezik.

Ezek között vannak a szívószálak, a fültisztítók, az eldobható műanyag tányérok és evőeszközök.

A műanyag szennyezőket 2021-ig kell kivonni a forgalomból.

Mint megírtuk, májusban az Európai Unió Bizottsága EU-szintű jogszabályalkotást kezdeményezett a műanyag szeméttel való harc részeként.

46018210 7
Szomorú kimutatás a tengerpartokat szennyező dolgokról / Fotó: Deutsche Welle

A legfontosabb változások az elfogadott jogszabály kapcsán:

  • A tilalom alá tartozó műanyag termékek listájára a szerdai döntéssel felkerültek a nagyon könnyű műanyag zacskók és a polisztirol gyorséttermi ételes dobozok is.
  • Az étel szállítására szolgáló műanyag eszközök, köztük az elviteles dobozok és poharak számát csökkenteni kell.
  • A gyártóknak hozzá kell járulniuk a szemét eltakarítás és hulladékkezelés költségeihez, és fel kell hívniuk a figyelmet a filteres dohánytermékek, lufik, műanyag táskák, édességek csomagolása, chipses zacskók és nedves törlőkendők környezetszennyező hatásaira.
  • A horgászcikkek gyártóinak hozzá kell járulniuk a kikötőkben felhalmozódó hulladék begyűjtésének költségeihez
  • A tagállamoknak letéti rendszert kell működtetniük vagy más intézkedéseket tenniük az egyszer használatos műanyag palackok 90%-ának 2025-ig történő begyűjtésére.
  • Az intim betéteken és nedves törlőkön kötelező lesz feltüntetni, hogy mit kell velük csinálni használat után.

A döntést követően a Bizottság a tagállamokkal egyeztet majd a műanyag eszközök tilalmára vonatkozó jogszabály implementálásáról. A testület szeretné, ha az új szabályozást a Parlament és a Tanács legkésőbb a jövő májusi Európai Parlamenti választásokig véglegesen elfogadná.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból