Követem Közélet Az euroszkeptikus, szélsőjobbos EP-képviselők profitálnak a legtöbbet az Unióból

Az euroszkeptikus, szélsőjobbos EP-képviselők profitálnak a legtöbbet az Unióból

Promóció

A Transparency International friss tanulmánya szerint az Európai Parlament egyes szélsőjobboldali tagjai húzzák a legnagyobb hasznot olyan forrásokból, amelyek nem választott pozíciókból származnak. Az uniós honatyák mellékállásokból és privát ügyletekből szedik meg magukat.

Nem elég a havi 8.400 eurós fizetés 4.000 eurós pótlékokkal?

Promóció
- Advertisement -

Transparency International kedden közzétett jelentése nyilvánosan elérhető bevallásokon alapszik. Eszerint a 751 fős Európai Parlament tagjainak majdnem harmada olyan privát jövedelmet vallott be, amelyek meghaladták havi 8.400 eurós (körülbelül 2.7 millió forint) nettó fizetésüket és 4.000 eurós pótlékaikat.

A korrupcióellenes civil szervezet szerint a másodállások gyakorlata azért aggályos, mert összeférhetetlenségi helyzeteket eredményezhet. Ráadásul megakadályozhatja a jogalkotókat abban, hogy teljes egészében választott tisztségüknek szenteljék magukat.

A Transparency International arra is felhívja a figyelmet, hogy az ilyen külső forrást az EP-képviselők a bennfentes információkkal való kereskedelem potenciális csatornájaként is használhatják, vagy jogalkotói tevékenységük ellentételezéseként. Nem nehéz belátni, hogy ez tiltott kampányfinanszírozás melegágya is lehet.

Az EP-képviselők is több pénzre vágynak a fizetésüknél / Fotó: City A.M. / Getty

Az antikorrupció szervezet tapasztalatai azt mutatják, hogy a mellékállások vállalása gyakori a demokratikus országokban. Arra hivatkoznak, hogy a képviselők nem szeretnének elszakadni a szakmájuktól és gyakorolják azt, miután a közszolgálattal végeztek.

A Transparency International listájának alján a baloldal szerepel. A European United Left and Nordic Green Left (GUE/NGL) tagjainak 18%-a tesz szert mellékesre. A szélsőjobboldali Europe of Nations and Freedom Group (ENF) tagjainak ezzel szemben több mint fele vallott be másodjövedelmet.

A listán szerepel a Brexit-párti Nigel Farage, aki 2017-ben havi 30.000 eurót (durván 9,7 millió forint) keresett Európai Parlamenten kívüli tevékenységével. Ez messze túlszárnyalja az 1.000 eurós fizetését, amit mandátuma kezdetén kapott. 

Jean-Luc Schaffhauser, Marine Le Pen pártjából pedig személyes jövedelmének kilencszeresét keresi megválasztása óta.

Az “egyéni indulók” kategóriájában az olasz bal-közép politikus, Renato Soru “győzött” a maga 1,5 millió eurójával telekommunikációs bizniszéből.

Mely országok járnak élen a mellékes keresetben?

Ami az országok szerinti megoszlást illeti: Németország EP-képviselőinek 40%-a összesen 1,4 millió eurót keresett külsős tevékenységekből 2014 óta.

Belgium az az ország, amelynek uniós honatyái közül a legtöbben dolgoznak másodállásban. A képviselők 62%-a összesen 1,2 millió eurós plusz bevételt könyvelt el.

A francia EP-képviselők 51%-a 4 millió euró fölötti jövedelemre tett szert mellékesből 2014 óta, ebben a kategória ő a rekorder. Az olasz uniós honatyák csupán 18%-a vallott be másodállásból származó jövedelmet, 2,6 millió euró értékben.

A részletes elemzés ezen a linken érhető el.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3