Az euroszkeptikus, szélsőjobbos EP-képviselők profitálnak a legtöbbet az Unióból

A Transparency International friss tanulmánya szerint az Európai Parlament egyes szélsőjobboldali tagjai húzzák a legnagyobb hasznot olyan forrásokból, amelyek nem választott pozíciókból származnak. Az uniós honatyák mellékállásokból és privát ügyletekből szedik meg magukat.

Nem elég a havi 8.400 eurós fizetés 4.000 eurós pótlékokkal?

Transparency International kedden közzétett jelentése nyilvánosan elérhető bevallásokon alapszik. Eszerint a 751 fős Európai Parlament tagjainak majdnem harmada olyan privát jövedelmet vallott be, amelyek meghaladták havi 8.400 eurós (körülbelül 2.7 millió forint) nettó fizetésüket és 4.000 eurós pótlékaikat.

A korrupcióellenes civil szervezet szerint a másodállások gyakorlata azért aggályos, mert összeférhetetlenségi helyzeteket eredményezhet. Ráadásul megakadályozhatja a jogalkotókat abban, hogy teljes egészében választott tisztségüknek szenteljék magukat.

A Transparency International arra is felhívja a figyelmet, hogy az ilyen külső forrást az EP-képviselők a bennfentes információkkal való kereskedelem potenciális csatornájaként is használhatják, vagy jogalkotói tevékenységük ellentételezéseként. Nem nehéz belátni, hogy ez tiltott kampányfinanszírozás melegágya is lehet.

Eu Referendum Strasbourg The Seat Of The Eu Parliament 531573930 59888F2Ef396D
Az Ep-Képviselők Is Több Pénzre Vágynak A Fizetésüknél / Fotó: City A.m. / Getty

Az antikorrupció szervezet tapasztalatai azt mutatják, hogy a mellékállások vállalása gyakori a demokratikus országokban. Arra hivatkoznak, hogy a képviselők nem szeretnének elszakadni a szakmájuktól és gyakorolják azt, miután a közszolgálattal végeztek.

A Transparency International listájának alján a baloldal szerepel. A European United Left and Nordic Green Left (GUE/NGL) tagjainak 18%-a tesz szert mellékesre. A szélsőjobboldali Europe of Nations and Freedom Group (ENF) tagjainak ezzel szemben több mint fele vallott be másodjövedelmet.

A listán szerepel a Brexit-párti Nigel Farage, aki 2017-ben havi 30.000 eurót (durván 9,7 millió forint) keresett Európai Parlamenten kívüli tevékenységével. Ez messze túlszárnyalja az 1.000 eurós fizetését, amit mandátuma kezdetén kapott. 

Jean-Luc Schaffhauser, Marine Le Pen pártjából pedig személyes jövedelmének kilencszeresét keresi megválasztása óta.

Az “egyéni indulók” kategóriájában az olasz bal-közép politikus, Renato Soru “győzött” a maga 1,5 millió eurójával telekommunikációs bizniszéből.

Mely országok járnak élen a mellékes keresetben?

Ami az országok szerinti megoszlást illeti: Németország EP-képviselőinek 40%-a összesen 1,4 millió eurót keresett külsős tevékenységekből 2014 óta.

Belgium az az ország, amelynek uniós honatyái közül a legtöbben dolgoznak másodállásban. A képviselők 62%-a összesen 1,2 millió eurós plusz bevételt könyvelt el.

A francia EP-képviselők 51%-a 4 millió euró fölötti jövedelemre tett szert mellékesből 2014 óta, ebben a kategória ő a rekorder. Az olasz uniós honatyák csupán 18%-a vallott be másodállásból származó jövedelmet, 2,6 millió euró értékben.

A részletes elemzés ezen a linken érhető el.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból