Hallgatom Az Eurovíziós Dalfesztivál feltételei kiütötték a biztosítékot a házigazda...

Az Eurovíziós Dalfesztivál feltételei kiütötték a biztosítékot a házigazda Izraelben

Promóció

Jövőre az Eurovíziós Dalfesztivál házigazdája Izrael lesz. A szervezők ígéretet kértek arra vonatkozóan, hogy az izraeli kormány megadja a vízumokat a politikai hovatartozástól függetlenül. A követelések azonban kiütötték a biztonságot az országban.

Promóció
- Advertisement -

Az Európai Műsorszórók Szövetségének (European Broadcasting Union, EBU) szervezői múlt héten Izraelbe látogattak, hogy felkutassák az Eurovíziós Dalfesztivál jövő évi lehetséges helyszíneit. Jeruzsálem, Tel Aviv és Eilat is a lehetséges színhelyek között szerepel. Az EBU igazgatója levelet küldött Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek az igények listájával, jelentette egy izraeli hírműsor-szolgáltató hétfőn.

Az izraeli kormánnyal szemben megfogalmazott feltételek között szerepel, hogy a kormány ígéretet tesz arra, megadja a belépési vízumot a rendezvényre a résztvevők politikai véleményétől, vallásától vagy szexuális hovatartozásától függetlenül. Izraelnek azt is garantálnia kell, hogy a versenyzők szabadon utazhatnak az országban.

Gilad Erdan közbiztonsági miniszter szerint “szégyen és megalázás” az EBU igénylistája.

Honnan veszi ezt az arcátlanságot az Európai Műsorszórók Szövetsége, hogy ilyen követeléssel álljon elő és azt követelje, hogy egy demokratikus ország törvényeivel ellentétben beengedjük Izraelbe az embereket, még akkor is, ha azok éjjel-nappal azon dolgoznak, hogy ártsanak neki?  

– fakadt ki Erdan.

Az EBU emellett állítólag sajtószabadságot követelt és a résztvevők szabad véleménynyilvánításáért is síkra szállt. Szintén elvárásként fogalmazódott meg, hogy Izrael közszolgálati műsorszolgáltatója, a Kan kapjon teljesen szabad kezet a műsorszerkesztésben.

Az idei Eurovízió nyertese, az izraeli énekesnő, Netta / Fotó: AP Photo / Armando Franca

Az EBU azt állítja, ezek többségében standard követelmények. A mozgás- és véleménynyilvánítás szabadságát Ukrajna és Azerbajdzsán miatt vették fel később a listára.

Az egyik követelmény különösen a zsidó szokások miatt érinti érzékenyen az országot.

Az EBU szerint a főpróbák megtartását meg kell engedni szombaton is, függetlenül a Shabbatra vonatkozó szigorú vallási előírásoktól.

A verseny fináléja hagyományos módon szombat este kerül megrendezésre, ami pont a zsidó szombat végére esik.

Kérdés, hogy Izrael tudja-e, akarja-e teljesíteni az elvárásokat, és mi lesz, ha nem. Általános szabályként idáig az érvényesült, hogy az Eurovíziós Dalfesztivált az előző év nyertese rendezi. 2018-ban pedig Netta izraeli énekesnő nyerte meg a versenyt Toy című számával.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3