A TV2-n futó Exatlon Hungary a 3. évadát megélő Bajnokok és Kihívók csaptából álló verseny, amelynek végjátékban már egyénileg harcolnak a versenyzők a 30 millió forintos fődíjért. Az egyik csapat egykori és jelenlegi élsportolókból áll, ők a Bajnokok, a másik csapat tagjai pedig azok, akiknek életében kiemelkedően fontos a sport, akár versenyszerűen is űzik, ők a Kihívók.

Harc a jokerért és az előnyért

A Bajnokok és Kihívók minden nap a speciálisan kiépített pályákon versenyeznek, mindkét csapat összes tagjának teljesíteni kell az aznapi kihívást. Azt, hogy kinek ki lesz az ellenfele, a játékosok döntik el csapat vagy egyéni taktikai döntés alapján. A pályák különböző elemekből épülnek fel: futópályák, úszómedencék, gátakkal és akadályokkal nehezített terepek, egyensúlyi kihívások, csúszdák, kúszópályák, alagutak. Fontos a sebesség, az egyensúly, a rugalmasság, az erő, az ügyesség, a koordináció, és a kiváló koncentráció.

Kocsis Lili Bajnokok Exatlon Hungary
Kocsis Lili Az Exatlon Hungary Bajnokok Csapatának Versenyzője / Fotó: Tv2

A Forma 1-es közvetítések emblematikus kommentátora, Palik László műsorvezeti a sport-reality-t. Az Exatlon Hungary bázisa Las Terrenas-ban, egy fehér homokos, csodás tengerparti kisvárosban van a Dominikai Köztársaság észak-keleti szélén, Samana tartományban. Palik, aki 2005-ben a 18. helyen végzett a Dakar-ralin, minden belead a lelkesítő műsorvezető szerepébe, érces-blues-os hangszíne azonban sokszor erőltetetten hat. A 3. évad 23. adásában a háromnapos erőpróbák harmadik napi közvetítését láthatták a nézők.

A harc a jokerért és az előnyért folyt a kék Kihívók és a piros mezes Bajnokok közt.

Az erőpróbák első napján a Kihívók győztek, így elkerülték a tábort, míg a második napon a videóhívásért folytatott küzdelemben azonban alulmaradtak a Bajnokokkal szemben. Nem kérdés, hogy a fizikai erőnlét mellett a mentális felkészültség is rendkívül fontos a Exatlon Hungary versenyzői számára. Talán nem bizonyult a legjobb ötletnek, hogy Szabó Benő a reggelizőasztalnál hatpercen keresztül fárasztotta a sirdogáló fasírtról szóló viccel csapattársait.

Háromfordulós akadálypálya

A Kihívók közül két csapattagot is sérültnek nyilvánították a műsor orvosai, így mondhatni, hátránnyal indultak. Balogh Richárdnak a térde, Kőnig Annának pedig a bordája okozott napiszintű fájdalmat. A Bajnokoknak Szabó Franciskát kellett nélkülözniük az erőpróbán, sérült vádlija miatt, mégis hatalmas magabiztossággal vágtak neki az utolsó megmérettetésének.

Szarka Akos Bajnokok Exatlon Hungary
Szarka Ákos Az Exatlon Hungary Bajnokok Csapatának Versenyzője / Fotó: Tv2

A háromfodulós ügyességi vetélkedő pályán 10 pontot kellett összegyűjtenie a csapatoknak.

Első forduló

1. párbaj: a Bajnokok Krisztiánja legyőzte a Kihívók Viktorját.
2. párbaj: a Bajnokok Jankája alulmaradt a Kihívók Dorottyájával szemben.
3. párbaj: a Bajnokok Ákosa alulmaradt a Kihívók Benőjével szemben. Benő a futam a végén sarat hányt, csapattársainak nagy derültséget okozva ezzel.
4. párbaj: a Bajnokok Lillája alulmaradt a Kihívók Rékájával szemben. Réka hatalmas hátrányt hozott be és a végén hajszál híján, erős felső dobással megnyerte a párbajt.
5. párbaj: a Bajnokok Mátéja alulmaradt a Kihívók csapatkapitánynak választott Bálintjával szemben.

Az első forduló állása szerint 4:1 a Kihívók előnye.

Második forduló

1. párbaj: a Bajnokok Ákosa alulmaradt a Kihívók Viktorjával szemben. Viktornak, elmondása szerint, mintha az agyáig hatolt volna a sár, többen a hallásuk elvesztésére panaszkodtak. Ákos szemmel láthatóan nehezen viselte a vereséget. Az erőpróba utolsó fordulójára a Bajnokok közötti összhang mintha megingott volna, szemben a Kihívó csapat egységét a pálya széléről hatékonyan buzdító Anna és Richárd őszinte szurkolásával.
2. párbaj: a Bajnokok Lilkója alulmaradt a Kihívók Rékájával szemben. Lilkó hatalmas előnnnyel indított, Réka mégis legyőzte a totemoszlopoknál tanúsított tűpontos dobásaival.
3. párbaj: a Bajnokok Danija alulmaradt a Kihívók Benőjével szemben.
4. párbaj: a Bajnokok Lillája alulmaradt a Kihívók Dorottyájával szemben. Dóri kissé megszédült a futam végén, de hamar összeszedte magát. Lilla, pedig rávilágított, hogy a tabella állása ugyan most nem a Bajnokok csapatában kedvez, ők mégis csak élsportolók, és fel tudnak állni a vereségekből.
5. párbaj: a Bajnokok Krisztiánja megszerezte a becsületpontot a Kihívók Bálintjával szemben.

A második forduló állása 2:8 a Kihívók javára.

Harmadik forduló

1. párbaj: a Bajnokok Ákosa alulmarad a Kihívók Viktorjával szemben.
2. párbaj: a Bajnokok Jankája alulmarad a Kihívók megtáltosodott Rékájával szemben, akinek minden totemredobása telitalálat.

A harmadik forduló során így mindössze két párbajra került sor, és a napot a Kihívók zárták győztesként, 10:2-re.

A még versenyben lévő játékosok az Exatlon Hungary harmadik hetében

Bajnokok

Bors Máté (24): vitorlás korosztályos világbajnok, windsurf magyar bajnok
Kocsis Lili (23): fitness Európa-bajnok, tizenháromszoros showtánc világbajnok
Móricz Dániel (24) magyar bajnok országúti kerékpáros
Somhegyi Krisztián (26): sokszoros magyar bajnok műugró
Szabó Franciska (29): Európa-bajok cselgáncsozó
Szarka Ákos (30): street workout – világkupa győztes, többszörös magyar bajnok
Szendy Lilla (21): tizenkétszeres magyar bajnok kajakozó
Tóth Janka (22): tizennégyszeres magyar bajnok vívó

Kihívók

Balogh Richárd (25): taxisofőr
Benedek Réka (19): egyetemista
Buzás Dorottya (22): pénzügyi tanácsadó
Herczeg-Kis Bálint (18): gimnazista
Kőnig Anna (24): marketinges
Kővári Viktor (29): irodavezető
Szabó Benő (21): játékvezető

A Bajnokok főhadiszállásán az erőpróba veszteséges párbajai után Móricz Dániel kupaktanácsra hívta a csapatot. Móricz Dániel és Bors Máté statisztikái a leggyengébbek a csapatból, és férfihét lévén ha végjátékra kerül sor, nagy eséllyel kettejük erőnléte mérettetik majd meg. A kimerültséget és széthúzást csak fokozta, amikor Bors Máté az ego háttérbe szorítására hívta fel a csapattagok figyelmét, ami visszatetsző reakciókat váltott ki a piros versenyzők lány tagjaiból. Szabó Franciska a Bajnokok legidősebb női játékosaként óvaintette Tóth Jankát sérülésveszélyes közeli állapotai miatt és motiválón biztosította őt arról, hogy csapatszinten mind elismerik a kitartását és ügyességét.

Kapcsolódó cikk

A Kihívók kupaktanácsa egészen más hangulatúra sikeredett. Még a győzelem mámorában is igyekeztek józanul kielemezni a helyzetet. Buzás Dorottya, Benedek Réka, Kőnig Anna és Balogh Richárd a medence szélén emlékeztették egymást arra, hogy a Bajnokok, élsportolók lévén nagy valószínűséggel erősebben fognak rajthoz állni a csütörtöki végjátékon.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet