Követem Élet + Stílus Az Excel önkényesen „forradalmasította" a genetikát, a tudósok inkább...

Az Excel önkényesen „forradalmasította” a genetikát, a tudósok inkább átnevezték a géneket

Promóció

Tudományos körökben, a genetikai publikációkban is nagy károkat okozott az Excel.

Formatting Error

Promóció
- Advertisement -

Bill Gates neve mostanában a koronavírus-konteók és az Amerikában működő TikTok megvásárlása kapcsán merült fel. De van egy különleges csoport, akik szintén sokat emlegethették az IT-gurut vagy édesanyját: ők a genetikusok.

A publikációk 20%-ban okozott hibákat az Excel / Fotó: Getty Images

Ha megkérdeznénk őket, mi a kedvenc számítógépes programjuk, valószínűleg nem a Microsoft széles körben elterjedt táblázatkezelő programját, az Excelt neveznék meg. A genetikusoknak ugyanis eléggé meggyűlt a bajuk Bill Gates programjával. Mivel néhány emberi génnek a naptári dátumokhoz hasonló megnevezése van, ezért az Excel automatikusan átírta a bevitt adatokat, azaz teljesen használhatatlanná tette az adatbázist.

A DNS-elemzések a rabszolga-kereskedelem újabb árnyoldalait tárták fel

A rabszolga-kereskedelem az emberiség történelmében, számtalan birodalomban felbukkant intézményesített formában: a Római Birodalomtól az újonnan alakult Egyesült Államokig. Napjainkban pedig a Black Lives Matter-tüntetők ezért sorra döntik le az egykori rabszolga-kereskedők szobrát is. A 23andMe genetikai kutatócég tanulmánya feltárta, hogy a transzatlanti rabszolga-kereskedelem során a nőket szexuális atrocitások is érték, írja a .

Ebből a meglepően gyakori hibából komoly gondok származhatnak a publikációk esetében, emékeztet a Futurism. Mivel a Microsoft nem volt hajlandó a genetikusok kedvéért frissíteni a programot, ezért a tudósoknak kellett átnevezniük 27 olyan emberi gént, ami zavart okozott a programban, például a MARCH1-et. A folyamat nagyjából egy évet vett igénybe, majd közzé tették az új megnevezési irányelveket.

Az Excel nagyon kíméletlenül, önkényes módon szokta átírni a bevitt adatokat. Amióta pedig ezeket az adatokat kétszer kell javítani, egyszer a kutatás vezetőjének, majd még egyszer annak, aki feltölti az adatokat, és véletlenül autoformatra állítják az Excelt, akkor bizony hiba csúszik a rendszerbe.

Bill Gates – Genetika 1:1

A Genome Biology szaklapban megjelent 2016-os tanulmány szerint közel 3600 genetikai tanulmány 20%-ában találtak Excelhez kapcsolódó hibákat.

Nagyon idegesítő! Széles körben elterjedt, gyakran használt programról van szó, és így az is használja, aki kevésbé ért hozzá. A PhD-tanulmányaim alatt nekem is szükségem volt rá

– nyilatkozta Módos Dezső biológus, a Quadrams Institute magyar kutatója.

Az új elnevezési irányelvekkel viszont már nem történhet meg, hogy a neveket önkényesen felülírja az Excel. Ezért MARCH1-ből MARCHF1 lett, SEPT1-ből pedig SEPTIN1.

Egy friss tanulmány szerint 29 gén felelős az alkoholizmusért

A Yale Egyetem orvostudományi karának kutatói több mint 435 ezer ember génkészletét elemezve azonosították az alkoholproblémákkal kapcsolatos 29 génváltozatot, tanulmányuk a Nature Neuroscience című szaklap friss számában jelent meg. Az új adatok alapján az eddig véltnél majdnem háromszor több olyan genetikai hely van, amely összefügg az alkoholproblémák kialakulásának kockázatával – mondta el Joel Gelernter pszichiáter, genetikus és neurológus, a több intézmény közreműködésével készült tanulmány vezető szerzője.

Szerencsére a genetikus-társadalom rugalmasan fogadta a változásokat, és a túlbuzgó táblázatkezelőt kijátszva megoldották a problémát. A Microsoftnak ugyanakkor a hírszerkesztő mesterséges intelligenciáján is van még mit fejlesztenie, amely olykor összekeveri az embereket.

Promóció
ForrásFuturism
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3