#choice4xmas twitter-kampány a külföldi segítségre szoruló írországi abortuszra kényszerülőket szeretné támogatni.

Naponta körülbelül 11 ír nő hagyja el az országát, hogy biztonságos abortuszműtétet kaphasson a tengeren túl. Ez évben a London-Irish Abortion Rights Campaign poggyász-cetlikkel igyekszik felhívni a figyelmet a probléma súlyosságára, amelyeken a Healthcare not Airfare felirat olvasható.

A karácsonyi hazautazás alatt többen kiálltak a kampány mellett, a #choice4xmas hashtaget használva a Twitteren.


Több mint 3400 nő adott meg ír címet brit abortuszklinikai ellátásukkor 2015-ben, de sokan Ausztriába vagy Hollandiába mennek a műtétre. A repülőutat beleértve ez többezer fontjukba került.

Cara Sanquest, a London-Irish Abortion Rights Campaign aktivistája szerint az első két napban 250 kampánycetlit értékesítettek, ez a mai napra már 550. És még mindig érkeznek megrendelések.

Ezek a poggyászcetlik azt az utat hivatottak kiemelni, amelyet a nőknek meg kell tenniük, hogy megfelelő ellátást kapjanak. A karácsonyi hazautazás során szerettük volna megadni az embereknek a lehetőséget, hogy szolidaritásukat fejezhessék ki ezekkel a nőkkel

 – mondja Sanquest. Az abortusz morális megkérdőjelezhetősége ellenére a műtét tiltása láthatóan nem segít, hiszen így is rengeteg nő veszi igénybe ezt a lehetőséget, és kitudja, hányan vannak olyanok, akik nem tudnak pénzt rákölteni. Emiatt illegális megoldásokhoz folyamodnak, akár Közép-Európában keresnek alternatívákat. Lehet, hogy ha már van tamponadó, akkor azt használhatnák az egészségügy ilyen jellegű ellátásának fejlesztésére, illetve a tudatos terhességtervezés elősegítésére.

Talán a Life abortuszellenes szervezetnek ez alatt kellene értenie a pozitív alternatíva nyújtást? A szervezet szerencsére így is sok segítségnyújtó programmal rendelkezik, például nemvárt terhesség esetén való döntéshozatalt illetően, vagy hajléktalan nők terhessége esetén. Még a már abortuszt átélt nőkre is gondoltak.

A műtét feldolgozását segítik, azonban a műtétre való szabad választási lehetőséget, vagy az iskolákon belüli szexuális felvilágosítás fontosságát elvetik.

Írország szigorú abortusz szabályozását többfelől is érte kritika. Az országban illegálisan abortálást kérők akár 14 év börtönt is kaphatnak. Emiatt 1980 és 2015 között 165 438 ír nő végeztetett Nagy-Britanniában elvetetést.

Az országban legutóbb 2008-ban szavaztak a témáról, azonban ahogy Sanquest is mondja:

50 éves kor alatt senki nem kapott lehetőséget az erről való szavazásra. És éppen ideje, hogy befejezzük a tény ignorálását, hogy az ír nőket más országba toloncoljuk olyan alap egészségügyi ellátás miatt, amelyet mi is biztosítani tudnánk.

A júniusban hivatalba lépett Leo Varadkar vezette ír kormány jövőre több kérdés mellett erről is népszavazást fog kiírni. És megeshet, hogy az abortuszról Ferenc pápa látogatása előtt fognak majd szavazni az írek.

Ha így lesz, kíváncsian várjuk a pápa véleményét a dologról, tekintve a katolikus egyházfő hasonló emberjogi kérdésekben tanúsított nyitottságát.

A poggyászcetliket az Etsyn lehet megvásárolni 3 fontért. A vásárlással pedig a Terminations For Medical Reasons nevű szervezetet támogathatjuk, amely az írországi abortusztörvény megváltoztatása mellett kampányol halálos betegségben vagy elváltozásban szenvedő magzatokat illetően.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.