Ez történt karácsonykor: kampány az ír abortusztörvény ellen

#choice4xmas twitter-kampány a külföldi segítségre szoruló írországi abortuszra kényszerülőket szeretné támogatni.

Naponta körülbelül 11 ír nő hagyja el az országát, hogy biztonságos abortuszműtétet kaphasson a tengeren túl. Ez évben a London-Irish Abortion Rights Campaign poggyász-cetlikkel igyekszik felhívni a figyelmet a probléma súlyosságára, amelyeken a Healthcare not Airfare felirat olvasható.

A karácsonyi hazautazás alatt többen kiálltak a kampány mellett, a #choice4xmas hashtaget használva a Twitteren.


Több mint 3400 nő adott meg ír címet brit abortuszklinikai ellátásukkor 2015-ben, de sokan Ausztriába vagy Hollandiába mennek a műtétre. A repülőutat beleértve ez többezer fontjukba került.

Cara Sanquest, a London-Irish Abortion Rights Campaign aktivistája szerint az első két napban 250 kampánycetlit értékesítettek, ez a mai napra már 550. És még mindig érkeznek megrendelések.

Ezek a poggyászcetlik azt az utat hivatottak kiemelni, amelyet a nőknek meg kell tenniük, hogy megfelelő ellátást kapjanak. A karácsonyi hazautazás során szerettük volna megadni az embereknek a lehetőséget, hogy szolidaritásukat fejezhessék ki ezekkel a nőkkel

 – mondja Sanquest. Az abortusz morális megkérdőjelezhetősége ellenére a műtét tiltása láthatóan nem segít, hiszen így is rengeteg nő veszi igénybe ezt a lehetőséget, és kitudja, hányan vannak olyanok, akik nem tudnak pénzt rákölteni. Emiatt illegális megoldásokhoz folyamodnak, akár Közép-Európában keresnek alternatívákat. Lehet, hogy ha már van tamponadó, akkor azt használhatnák az egészségügy ilyen jellegű ellátásának fejlesztésére, illetve a tudatos terhességtervezés elősegítésére.

Talán a Life abortuszellenes szervezetnek ez alatt kellene értenie a pozitív alternatíva nyújtást? A szervezet szerencsére így is sok segítségnyújtó programmal rendelkezik, például nemvárt terhesség esetén való döntéshozatalt illetően, vagy hajléktalan nők terhessége esetén. Még a már abortuszt átélt nőkre is gondoltak.

A műtét feldolgozását segítik, azonban a műtétre való szabad választási lehetőséget, vagy az iskolákon belüli szexuális felvilágosítás fontosságát elvetik.

Írország szigorú abortusz szabályozását többfelől is érte kritika. Az országban illegálisan abortálást kérők akár 14 év börtönt is kaphatnak. Emiatt 1980 és 2015 között 165 438 ír nő végeztetett Nagy-Britanniában elvetetést.

Az országban legutóbb 2008-ban szavaztak a témáról, azonban ahogy Sanquest is mondja:

50 éves kor alatt senki nem kapott lehetőséget az erről való szavazásra. És éppen ideje, hogy befejezzük a tény ignorálását, hogy az ír nőket más országba toloncoljuk olyan alap egészségügyi ellátás miatt, amelyet mi is biztosítani tudnánk.

A júniusban hivatalba lépett Leo Varadkar vezette ír kormány jövőre több kérdés mellett erről is népszavazást fog kiírni. És megeshet, hogy az abortuszról Ferenc pápa látogatása előtt fognak majd szavazni az írek.

Ha így lesz, kíváncsian várjuk a pápa véleményét a dologról, tekintve a katolikus egyházfő hasonló emberjogi kérdésekben tanúsított nyitottságát.

A poggyászcetliket az Etsyn lehet megvásárolni 3 fontért. A vásárlással pedig a Terminations For Medical Reasons nevű szervezetet támogathatjuk, amely az írországi abortusztörvény megváltoztatása mellett kampányol halálos betegségben vagy elváltozásban szenvedő magzatokat illetően.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból

ajandek a jovobol, uj kutyuk, uj technologia, hasznos kutyuk, hasznos technologia, hasznos targyak9

10 ajándék a jövőből, amit már most megvehetünk

A kiterjesztett valóság egyre elterjedtebb. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy úgy nyisd ki az ajtót, hogy a jelszót egy virtuális billentyűzeten gépeled be, amit csak te láthatsz. De használhatod szórakozáshoz is, például játszhatsz rajta olyan játékokat, mint a biliárd, és láthatod a golyók pályáját az asztalon.

titkok repulogeprol, titkok utaskiseroktol, repulogepes kisokos10

10 titok a repülőről, amit a légiutas-kísérők nem mondanak el

A légi marsallok inkognitóban repülnek, és szükség esetén megnyugtatják a zavart keltőket, vagy ártalmatlanná tesznek akár egy terroristát is. Az USA-ban, Franciaországban, Kanadában és sok más országban légi marsall szolgálat működik, erről még film is készült.

Nincs több cikk