A szerelem az élet egyik legizgalmasabb élménye. De gondoltál már arra, hogy miért szeretsz bele újra és újra ugyanolyan típusú emberekbe?
Bár sokan azt gondolhatják, hogy ez csak véletlen egybeesés, valójában pszichológiai magyarázat van a jelenség mögött.

Bright Side szedte össze, hogy pontosan mi az oka annak, hogy a partnereink hasonlítanak egymásra személyiségben.

Nem a véletlen műve

Szerelembe.eses .2
A kutatók szerint gyakori, hogy az emberek egy kapcsolat végét volt partnerük személyiségének tulajdonítják, és úgy döntenek, hogy más típusú személyt keresnek.
Kutatásaik azonban azt sugallják, hogy az egyének ennek ellenére hajlamosak továbbra is hasonló személyiségtípusokkal randevúzni a változás iránti vágy ellenére.
A kutatók egy folyamatban lévő, több éven át tartó, párokra és családokra vonatkozó, több korcsoportra kiterjedő tanulmány adatait használták fel, hogy összehasonlítsák 332 személy jelenlegi és korábbi partnerének személyiségét. A tanulmány megállapította, hogy az a hajlam, hogy egy hasonló személyiségű emberrel randevúzzunk, több, mint puszta preferencia.
Hangsúlyozzák saját kapcsolati mintáink megértésének fontosságát, és azt, hogy ezek milyen hatással lehetnek szerelmi életünkre. Bizonyos személyiségtípusokhoz való vonzódásunk felismerésével tudatos döntéseket hozhatunk az egészséges és kiteljesedő kapcsolatok kialakítása érdekében.

Könnyebb ugyanazt a stratégiát használni

Szerelembe.eses
A tanulmány vezető szerzője, Yoobin Park azt sugallja, hogy minden kapcsolatban az egyének megtanulják a partnereik személyiségével való együttműködés stratégiáit.
Ha egy új partner személyisége egy volt partneréhez hasonlít, az előző kapcsolatból tanult készségek felhasználása hatékony módja lehet egy új kapcsolat pozitív indításának.
Park azt is megjegyzi, hogy ha valaki következetesen ugyanazokat a problémákat tapasztalja kapcsolataiban, mérlegelnie kell, hogyan járulhat hozzá ezekhez a problémákhoz a partnerek hasonló személyiségjegyei felé való vonzódás.
Ez a kutatás hangsúlyozza az önismeret és a saját kapcsolati mintáink megértésének fontosságát. Ha felismerjük vonzalmunkat bizonyos személyiségtípusok iránt, és reflektálunk a múlt tapasztalataira, megalapozott döntéseket hozhatunk, és egészségesebb kapcsolatokat építhetünk ki.

Ennek oka lehet gyerekkori trauma

Szerelembe.eses .3
Van még egy elmélet, az Imago. Érdekes magyarázatot ad a romantikus vonzalom eme jelenségére. Az elmélet azt sugallja, hogy sok egyénnek vannak olyan megoldatlan sebei vagy sérülései gyermekkorukból, amelyeket fiatalon nem tudtak kezelni.
Az Imago-elmélet szerint az egyének szimbolikusan próbálják megoldani ezeket a problémákat azáltal, hogy kiválasztanak egy adott típusú embert, akibe beleszeretnek.
A választott szerelmi érdeklődés lehetőséget jelent ezeken a megoldatlan problémákon való munkára és azok megoldására oly módon, ahogyan az életben korábban nem volt lehetséges.
Szerelembe.eses .4
Képzeld el, hogy egy olyan háztartásban nőttél fel, ahol apád testileg és érzelmileg is rosszul bánt édesanyáddal. Gyerekként tehetetlen voltál megváltoztatni a helyzetet, ami egy „imagó” vagy egy agresszív ember képének kialakulásához vezetett.
Felnőttként azon kaphatod magad, hogy vonzódsz a hasonló agresszív tulajdonságokkal rendelkező egyénekhez, és úgy próbálod megváltoztatni őket, ahogy fiatalabb korodban szeretted volna.
Alapvető fontosságú, hogy felismerjük gyermekkori élményeink hatását jelen életünkre. Ha feltárjuk ezeket a tapasztalatokat és hatásukat, hozzáigazíthatjuk azt, amihez vonzódunk.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

idojaras elorejelzes 2024 aprilis sarkvideki hideg

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

Sarkvidéki hideg zúdul az afrikai melegre, jövő hétfőről keddre helyenként 25 fokot zuhanhat a hőmérséklet, és komoly viharok alakulhatnak ki, a hegyekben havazás sem kizárt.

nyugdijkorhatar 2024 nyugdij nyugdijas nyugdij utalas 2024

Tényleg csak 70 évesen mehetünk nyugdíjba? Itt a nyugdíjszakártő válasza

A világ egyik nagy vagyonkezelő cége arra figyelmeztette a munkavállalókat, hogy ne számítsanak arra, hogy kényelmesen nyugdíjba tudnak vonulni a hatvanas éveikben, hanem meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt akár 70 évre, mert az emberek sokkal tovább élnek, mint korábban, és kevesebb fiatal kép be a munkaerőpiacra.