Fábián Juli 5 éve hunyt el, az énekesnő munkássága előtt tisztelegve pedig Budapesten, a Soroksári útnak a Budapest Park előtti szakaszát december 16-tól Fábián Juli térnek hívják.

December 16-án lesz öt éve, hogy meghalt Fábián Juli énekesnő. A Soroksári út egy részét, ahol a Budapest Park található, péntektől hivatalosan is Fábián Juli térre nevezik át – írja közleményében a Budapest Park, hozzátéve, hogy régóta dolgoznak azon, hogy méltóképp ápolják az énekesnő emlékét.

Mint írják törekvésüket a IX. kerület és a főváros támogatásával tudták megvalósítani.

„A Soroksári útnak a Park előtti szakaszát december 16-tól Fábián Juli térnek hívják, mi pedig mielőbb megkezdjük a megfelelő intézkedéseket, hogy a Budapest Park székhelye is erre a címre kerüljön át” – mondta Pálffy András, a Budapest Park alapítója és vezérigazgatója. A fővárosi szabályozás szerint olyan emberről lehet közterületet elnevezni, aki már legalább öt éve meghalt.

2018. május 6-án egy emlékkoncerten tisztelegtek az énekesnő munkássága előtt barátai és egykori zenésztársai a Budapest Parkban.

A Petőfi Zenei Díjon „az év női előadója“ kategória négy jelöltje – Lábas Viki, Rúzsa Magdi, Schoblocher Barbara és Sena – néhány héttel azelőtt azzal keresték fel a Petőfi Zenei Díj 2018 szervezőit, hogy mindnyájan lemondanak a jelölésükről, az ötödik nominált, Fábián Juli javára.

Ennek bevételéből alakult meg a Fábián Juli Emlékalapítvány, amely egyrészt az énekesnő emlékét ápolja és nehéz helyzetben lévő zenészeket és zeneipari háttérembereket támogat. 2023. július 9-én, Fábián Juli születésnapján egy hatalmas utcabálnak ad majd helyszínt a Budapest Park.
Meghalt-Fabian-Juli-Halalanok-Oka
/ Fotó: Mti

Fábián Juli énekesnő, dalszerző 1980-ban született Budapesten. Eredetileg jazzénekesnőnek tanult, de számos más műfajban is kipróbálta magát. Több zenei produkció tagja volt, több mint tíz lemezen énekelt, számos hazai és külföldi klubban, fesztiválon és eseményen vett részt Európa több országában. 2011-ben debütált legsikeresebb formációja a Palásti-Kovács Zoltán „Zoohacker” producerrel alapított Fábián Juli & Zoohacker elektroakusztikus zenekar.

A páros hat évig ontotta a dalokat, folyamatosan jelen voltak a leghallgatottabb hazai rádiók és a Mahasz slágerlistáin. Fábián Juli saját produkciói mellett a Random Trip nevű improvizációs közösség egyik legtöbbet foglalkoztatott énekes-vendége volt, valamint társszerzője és előadója a társaság egyik legsikeresebb, Free című dalának. Fábián Juli 37 évesen halt meg rákos megbetegedésben.

A budapesti közterületeken jelenleg közel kilencszer annyi férfi nevét viseli közterület, mint nőét, az arány javítására már akadtak próbálkozások – emlékeztetett a Telex.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet