Fábián Tamás, az Index újságírója elmondta, miért mondtak fel

Facebook-oldalán írta meg Fábián Tamás, az Index újságírója, miért döntöttek úgy, hogy szinte a teljes szerkesztőség felmondott a lapnál.

A főszerkesztő kirúgásával átlépték a „vörös vonalat”

Szombaton Miért álltunk fel? címmel írt bejegyzést Fábián Tamás, az Index politika rovatának újságírója, parlamenti tudósító. A posztban nyilvánosságra hozta, mi vezetett ahhoz, hogy a szerkesztőség több mint 80 tagja beadja felmondását.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A főszerkesztő, Dull Szabolcs kirúgásával átlépték a vörös vonalat. Olyan nincs, hogy ha valaki hónapokig tartja a hátát értünk, a szerkesztőségért (hogy ne tudják hazug indokokra hivatkozva szétverni, megbontani, legyengíteni), majd ezt az embert elküldik, akkor mi nem mondjuk azt, hogy köszönjük szépen, ennyi volt[/perfectpullquote]

– írta Fábián.

fabian tamas
Fábián Tamás parlamenti tudósító / Fotó: Szabó Péter / Index

A főszerkesztő-helyettes, Munk Veronika egyébként előre figyelmeztette az Index.hu Zrt.-t tulajdonló Magyar Fejlődésért Alapítvány igazgatósági elnökét, Bodolai Lászlót, hogy beláthatatlan következményei lehetnek Dull menesztésének.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””][Dull] Szabolcs kirúgásával a NER által szorongatott tulajdonos (Bodolai Lászlóa szerk.) két lehetőséget hagyott nekünk; megalkuszunk mi is a hatalom embereivel és saját magunkkal vagy brutális személyes kockázatokat vállalva következetesen tartjuk magunkat ahhoz, amit eddig mondtunk. Utóbbit választottuk[/perfectpullquote]

– tette hozzá Fábián.

Lett volna választása Bodolainak

Bodolai pénteken azt mondta, a szerkesztőség szerinte „lehetetlen feltételeket szabott” azzal, hogy Dull visszavételét kérték. Fábián szerint Bodolainak lett volna más választása.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Mondhatta volna, hogy nem bírja tovább a durva politikai nyomást, és feláll, mert nem fogja a teljes szerkesztőség akaratával szemben kirúgni a főszerkesztőt. Vagy kitarthatott volna addig is, amíg Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc embere (Vaszily Miklós) megelégelve a politikai akarat végrehajtásának elmaradását nem távolítja el őt. De a tulajdonos vélhetően egzisztenciális félelemből egy fekete-fehér, én vagy ő helyzetben úgy döntött, hogy inkább ő marad[/perfectpullquote]

– jegyezte meg a lap újságrója.

De mi lett volna, ha nem mondanak fel?

Fábián Tamás szerint „azokkal az emberekkel kellett volna egyezkedni, akik nyilvánvalóvá tették, hogy velük egyfajta út járható: ha bekussolunk és majd mindig olyan keretek között írunk újságot, amit ők határoznak meg.” Megjegyezte: azt is nyilvánvalóvá tették, hogy ezek a keretek teljesen önkényesen, politikai szempontok szerint fognak változni, folyamatosan szűkülni.

Az Index utolsó napja fotókon: Könnyek között hagyták el a szerkesztőséget

Bődey János, az Index fotóriportere dokumentálta Magyarország legnagyobb és legolvasottabb hírportáljának utolsó napjait. Mint beszámoltunk róla, 2020. 07. 22-én, szerdán Bodolai László, az Index.hu Zrt.-t kiadó Magyar Fejlődésért Alapítvány igazgatósági elnöke felmondott Dull Szabolcs főszerkesztőnek. (A rengeteg és gyors események történéseit ebben a cikkünkben dokumentáltuk.)

Úgy vélte Fábián, ha nem mondtak volna fel, vagy ahogy ő fogalmazott, „belementek volna ebbe az utcába, akkor a lap útja a lassú végelgyengülés lett volna – egy olyan lap, amire ha fél vagy egy év múlva ránézünk, akkor köszönöviszonyban sem lett volna azzal, amit emelt fővel, a saját szakmai integritásunkat megőrizve akarunk csinálni.” A szerkesztőség viszont nem engedte, hogy csendben kivéreztessék, elhallgattassák, ezzel pedig meggyalázzák mindazt, amit az elmúlt 21 évben emberek százai áldozatos munkával készítettek.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Ha elsőre talán furcsán is hangzik, azzal hogy felálltunk, megmentettük az Indexet. Méltó és tisztességes halál lett a jussa, a felmondásunkkal pedig nektek, olvasóinknak bemutattuk ismét azt, amit cikkek, videók és fotók százezreivel tettünk az elmúlt években: hogy mi történik Magyarországon[/perfectpullquote]

– zárta mondandóját.

Az elmúlt napokban történt események bejárta a nemzetközi médiát is, péntek este több ezren álltak ki az Index mellett Budapesten. És információk szerint nem csak távozhat néhány nap után a frissen kinevezett vezérigazgató, Szombathy Pál és az igazgatósági tag, Sztankóczy András, hanem már el is kezdték toborozni az új stábot a laphoz.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból